Spreken vanuit je hart en je passie

share online:

Geef mij pen en papier (lees: iets met een toetsenbord) en ik schrijf een verhaal. Ik kan in geuren en kleuren over mezelf en mijn ervaringen vertellen (lees:schrijven) en wel zonder te stotteren of te trillen op m’n benen. Wanneer ik typ, voel ik me vrij en veilig. Het is een uitlaatklep en een makkelijke manier om mensen te bereiken. Schrijven. Het is mijn passie en ik houd ervan, met heel mijn hart!
Praten. Ook zo een ding dat ik graag doe. Kan de oren van je hoofd kletsen als je me niet remt – aan één stuk door. Vooral als het gaat over iets dat ik leuk of interessant vind. Spraakwater kom ik nooit tekort.
Enige tijd geleden besloot ik dat het tijd werd om eens even flink aan mezelf te sleutelen….in de positieve zin. Het werd tijd om mijn imperfecties te accepteren, meer tijd voor mezelf in te lassen en mijn angsten te overwinnen. Ik zit in nu in die ‘doe-dingen-die-je-eng-vind-fase, waarbij écht ik mijn grenzen probeer te verleggen.. Zo heb ik mijn ‘videofobie’ onlangs met beide handen aangepakt door mee te werken aan een reeks promofilmpjes. Een ‘overwonnen’ angst.
5964-eleanor-roosevelt-quote-do-one-thing-every-day-that-scares-you
Dat brengt me weer terug bij praten. Ik zei dat ik er van houd, maar praten voor ‘publiek’? Nee bedankt. Ik weet nog dat ik een keer moest presenteren en dat was like the worst thing ever. Ik klapte volledig dicht, m’n hart bontste in m’n keel, de grond onder m’n voeten verdween, ik begon te zweten, mijn ogen trilden en ik had het warm en koud tegelijk. Vre-selijk. Ik wist niet waar deze angst om voor publiek te spreken begonnen was, maar ik wist wel dat spreken voor publiek hier zou eindigen……niets voor mij!
Nou zal je net zien dat zich midden in mijn ‘dappere’ periode een kans presenteerde. In dé Facebookgroep voor ondernemende vrouwen ‘Brilliant Bussines Babes‘ – opgericht door Nayvary Soeterboek – werd de optie geboden om ook dèze angst te tekkelen. Er was namelijk een mogelijkheid om een deel te nemen aan een Masterclass Presentatievaardigheden gegeven door niemand minder dan Monique Dekker. Zonder ook maar even na te denken besloot ik mij aan te melden vastberaden om deze angst de das om te doen. Dit was ment to be.

Nietsvermoedend wandelde ik op 15 september iets over 13u de ruimte binnen. De ruimte was gevuld met (ondernemende) vrouwen en ik werd vriendelijk ontvangen. Monique Dekker verwelkomde mij en bedankte mij voor mijn komst. Monique is een zakenvrouw en presentatietrainer voor ondernemers en professionals met ambitie en passie voor hun vak. Dat had ik over haar gelezen. Ik had geen idee wat mij te wachten stond, maar ik was ‘ready for whatever‘.

Voordat we met de stof zouden beginnen mochten we eerst even ‘landen’ en alles van de dag van ons afschudden. Ze sprak ons toe, op een rustgevende manier met bemoedigende woorden. Ze vertelde ons dat je vooral jezelf moest zijn, dat jouw verhaal niet fout kon zijn en ze gaf aan dat deze ruimte veilig was. Hoewel ze overtuigend overkwam, vond het toch nog een beetje eng. We moesten onszelf straks namelijk gaan voorstellen en dat idee jaagde mij angst toe. Maar goed, ik zat hier het aan te pakken.

monique-dekker-tegen-een-muur-682x1024

[blockquote author=”Monique Dekker” style=”2″]Jouw verhaal kan nooit fout zijn[/blockquote]
Nadat ze ons gerust gesteld had, was het tijd om écht te starten. Ze dook met ons in het ‘programma’ en vanaf dat moment was het raak. Ik kan voor alle aanwezigen spreken als ik zeg dat zij ons geraakt heeft. Monique is een zelfverzekerde vrouw met een prachtige uitstraling vastberaden om het beste uit andere vrouwen te halen. Haar verhaal is ontzettend inspirerend en kwam bij ons allemaal binnen. Ze liet ons zien waarom je moet spreken vanuit je hart en vanuit je passie en hoe dat eruit ziet wanneer je dat doet. Ze maakte duidelijk waarom het ontzettend belangrijk is voor jou en je persoonlijke ontwikkeling om goede presentatieskills te hebben. Vooral als je vaker moet spreken in het openbaar. Een ondernemende vrouw zal wellicht haar product of dienst voor een publiek moeten presenteren. Monique liet ons zien hoe je hierbij ontspannen en zelfverzekerd over kan komen.
Haar manier van coachen is uiterst professioneel. De Masterclass wordt dan wel in een groep gegeven, maar ze heeft tijd voor elk individu die aanwezig is. Ze heeft maar even nodig om bij de kern van je ‘probleem’ te komen en haakt daar soepel op in. Vervolgens geeft ze jou handvaten om deze aan te pakken. Wanneer je bezig bent om jezelf te presenteren geeft ze bruikbare tips en werkelijk na elke nieuwe poging is de verbetering zichtbaar. Je kunt zien dat ze weet waar ze het over heeft en dat ze liefde heeft voor haar werk. Ze zet zich écht in om er voor te zorgen dat je, je comfortabel genoeg voelt om jezelf te zijn….zodanig dat het tijdens onze sessie behoorlijk emotioneel werd. Iedereen durfde zich kwetsbaar op te stellen en de veiligheid die ze in het begin van de dag aankaartte werd zichtbaar. Ze creëert een perfecte sfeer en er hing een goede energie. Er was een duidelijke vooropgesteld en gestructureerd ‘lesprogramma’, maar ze liet ruimte vrij voor spontaniteit en liet dingen vooral gaan zoals ze gingen. Ze vertrouwde op de timing en gaf ons het gevoel dat wij er mochten zijn. Ontzettend fijn.

14264040_1232334010166378_4602137594717903362_n
De deelnemende vrouwen

Het was heel erg waardevol. Ik zal niet zeggen dat mijn angst om te praten voor publiek volledig verdwenen is, maar ik heb zeker bruikbare tips mogen ontvangen om met mijn angst om te gaan. Wanneer ik in de toekomst weer op een podium sta om wat dan ook te presenteren, zal ik denken aan 15 september, de dag dat ik een stap in de richting van overwinning deed. Bedankt Monique, ik ben blij dat ik hier deel van mocht zijn en zeker tot een volgende keer! Ik raad elke vrouw die baat heeft bij het hebben van presentatieskills – zichzelf hierin wilt verbeteren of het een beetje eng vind – aan een kijkje te nemen op de website van Monique Dekker. Een breed aanbod aan (1 op 1) trainingen die een positieve bijdrage zullen leveren aan jouw groei!
[button link=”https://monique-dekker.nl/” size=”large” icon=”fa-star” side=”left” target=”blank” color=”b70900″ textcolor=”ffffff”]Monique Dekker[/button]
From Serenitheory with love
 

share online:

2 Comments

 1. Iraida
  18 september 2016 @ 13:06

  Wat een inspirerende blog! Keep it up. Super dat je angst hebt overwonnen!

  Reply

  • Serenitheory
   22 september 2016 @ 11:00

   Dank je wel Irai, dikke kus

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten