10 dingen die ik tegen mijn 16-jarige zelf zou zeggen

share online:

Ik weet nog hoe graag ik volwassen wilde worden als tienermeisje. Wat zag het volwassenleven er geweldig uit….little did I know. Ik was een ontzettend eigenwijs meisje en dacht dat ik alle wijsheid al in pacht had. De volgende opdracht op mijn 30 dingen die mijn kinderen over mij zouden moeten weten challenge is het opstellen van een lijst van 10 dingen die ik tegen mijn 16-jarige zelf wou willen zeggen. Ik zou wel 100 dingen tegen mijn 16-jarige zelf willen zeggen…..now that I now better, maar ik heb er in ieder geval 10 opgesomd.

 

 1. Geniet van het 16 zijn!
  Besef even dat de tijd dat je ‘kind’ bent eigenlijk heel kort is en dat het volwassen leven uiteindelijk het langst duurt. Meid je hebt alle tijd om volwassen te zijn, je hoeft geen haast te hebben….Geniet! De dingen waar jij je nu druk om maakt….je zou wensen dat je dat je kopzorgen waren wanneer je 30 bent. Over 2 jaar krijg je de eerste post waar je zo naar uit kijkt, maar vanaf dat moment stopt het niet meer and it aint funny. Geniet van het feit dat je weinig tot geen echte verantwoordelijkheden hebt, dat mama eigenlijk vrijwel alles voor je doet en dat je nog jong bent, want jong zijn is heerlijk…daar zal je later echter komen.Toekomst: Alles komt op z’n pootjes terecht, maar soms verlang je ernaar om weer even 16 te zijn, zodat je even kunt ‘ontsnappen’ uit de volwassenwereld.
 2. Hij is niet de ware
  Dit komt misschien als shock, maar nee hij is NIET de ware…..not even close. Je bent nog jong en je hebt geen flauw idee wat liefde is, al denk je nu dat het ‘echt’ is, je kan het niet misser hebben. Je hart zal gebroken worden, maar niet getreurd….you WILL get over it! Na hem kom je nog andere jongens tegen en wederom zal je aan het kortste eind trekken. Again, haast is nergens voor nodig! You should know your worth, leer van jezelf te houden en leer alleen te zijn voordat je jezelf ergens in stort met jongens die de inhoud van je onderbroek interessanter vinden dan de inhoud van jou als persoon!Toekomst: Trust me, je komt hem nog tegen en vanaf het moment dat je hem ziet weet je dat hij het is.
 3. Je moeder heeft écht het beste met je voor
  Het lijkt misschien alsof ze je probeert tegen te werken, maar ze spreekt uit ervaring en probeert je juist te behoeden voor de dingen waar je later spijt van krijgt. She knows, ze is ook jong geweest! Ze zegt het niet om je te dwarsbomen, maar omdat ze van je houdt en omdat ze je wilt beschermen. Dus elke keer dat ze je ergens voor waarschuwt kun je de klok erop gelijk zetten dat ze gelijk heeft…..daar kom je nog achter. Wees haar dankbaar voor de keren dat ze je tegenhield….ze wist waarom! Verzet je niet tegen haar, maar luister naar haar wijze woorden en volg haar voorbeeld. Mama knows best! Toekomst: Wanneer je zelf moeder bent, zul je nog meer begrijpen waar je moeder het destijds over had!
 4. Doe harder je best op school 
  Het is misschien niet leuk, maar je zal al gauw leren dat je in het leven ook dingen moet doen die je níet leuk vind om een punt te bereiken waarop je alleen maar dingen kunt doen die je wél leuk vind! Plezier maken lijkt op dit moment het belangrijkste wat er is, maar je beseft nog niet dat je jezelf een hoop plezier ontneemt door niet even door te zetten. You got the brains, laat je niet meeslepen. Peer-pressure is een echt ding, maar spijbelen is niet tof. Je hoeft niet altijd een grote mond te geven, de rest van de klas vind het misschien ontzettend grappig, maar het lachen zal je vergaan wanneer je van school gestuurd word door je houding. Op een gegeven moment kom je ook niet meer weg met hoge cijfers halen zonder daarvoor te moeten leren, er komt een punt waarop je gaat moeten werken! Discipline is de sleutel!Toekomst: Je hebt je diploma niet gehaald en daar zal je onderweg last van ondervinden, maar je bent een bikkel en ondanks dat zal je, je weg vinden!
 5. Wees niet onzeker over je eigen kunnen
  Je maakt jezelf te vaak wijs dat je ‘het niet kan’ en dat is de grootste leugen ever. Er zullen ook mensen zijn die je doen twijfelen aan jezelf, maar dat is natuurlijk onzin. Wees altijd jezelf, je bent goed zoals je bent en je kunt door alleen maar jezelf te zijn nu al bergen verzetten! Wacht maar wanneer je later groot bent 🙂Toekomst: Je zal langzaam maar zeker boven jezelf uitstijgen en je innerlijke kracht omarmen!
 6. Geniet van het ‘offline’ leven
  Dit klinkt ontzettend gek in het jaar 2000, maar nu heb je nog geen idee dat pp2g, hyves, blackplanet, cu2 en msn nog maar het begin zijn van een online bestaan waar niemand meer omheen kan. Er komt een punt in het leven waarop je Nokia wordt ingeruild voor een Blackberry en social media het dagelijks leven zullen overnemen. Omarm de momenten met de mensen waar je het mee naar je zin hebt, lees boeken en heb extra ‘offline’ plezier…..je zal je later realiseren hoe zeldzaam die momenten waren.Toekomst: Je zult je smarthphone verslaving steeds meer ‘onder controle’ krijgen en bewuste offline momenten voor jezelf creëren.
 7. Vriendinnen komen en gaan
  Op dit moment kun je, je het misschien niet indenken, maar de mensen waar je nu mee hangt zullen niet allemaal meer dezelfde plek in je leven hebben in de toekomst. Sommige vrienden waar je nu lief en leed mee deelt zullen verdwijnen uit je leven en gaande weg zal je weer nieuwe mensen ontmoeten. Besef dat niet iedereen het beste met je voor heeft, wees daarvoor op je hoede. Vertrouw niet iedereen, maar sta wel open voor nieuwe vriendschappen, want je beste vriendinnen zal je op een iets latere leeftijd ontmoeten. Laat nare ervaringen met de mens je niet negatief beïnvloeden en blijf geven wat je te bieden hebt als vriendin.Toekomst: Het is oke… je zal ‘eindigen’ met een harde kern.
 8. Je haar is prachtig zoals het is
  Je bent er vroeg bij met curly en straight, want je eigen haar in z’n natuurlijke staat dragen is niet eens een optie. Zonde, want je hebt nu nog echt een volle bos. Belangrijk advies: verf je haar niet rood om het vervolgens te straighten waardoor het oranje wordt om het vervolgens opnieuw te kleuren, want de voorkant van je haar zal uitvallen tot je bijna kaal bent. Behandel je haar met liefde en respect, later zal je snappen waarom.Toekomst: Je rocked je natural hair en het staat je stunning!
 9. Zwarte lipliner is niet cool
  Je zult die zwarte potlood nog vaak misbruiken, want je hebt geen idee hoe ordinair je eruit ziet met een dikke zwarte rand om je lippen gevuld met veel te lichte bruine lipgloss. Het is niet cool, het is niet sexy het is not done. Please stay away from it…je zal me dankbaar zijn!Toekomst: Gelukkig weet je nu dat je zwarte lipliner enkel ‘mag’ gebruiken als je zwarte lippenstift draagt
 10. Spaar!
  Good for you dat je al op jonge leeftijd begon met hard werken en altijd bijnbaantjes hebt gehad maar met je zuurverdiende centen moet je zorgvuldig omgaan. Wees zuinig op je geld en gooi niet alles over de balk. Geef je geld uit aan dingen die belangrijk zijn zodat je daar later de vruchten van kunt plukken.Toekomst: Je bent vrij oud wanneer je ontdekt dat je beter met geld om had moeten gaan, maar je pakt ‘het probleem’ aan and it all works out.image

Ik heb echt nog veel meer te zeggen, maar deze 10 dingen zou ik mijn 16-jarige zelf zeker willen laten weten. Al met al hebben de fouten die ik toen hebt gemaakt mij wel gevormd, maar er zijn ook wel dingen die ik anders had gedaan als ik toen wist wat ik nu weet! Toch heb ik genoten van deze ‘zorgeloze’ leeftijd en zou het me geweldig lijken even terug te gaan naar toen! Wat zou jij tegen jezelf zeggen? Let me know in the comments.
From Serenitheory with love

share online:

2 Comments

 1. Noi
  7 september 2016 @ 19:22

  Heerlijk weg te lezen weer. En hoe ik jouw verhaal lees, gaan er momenten door mn hoofd hoe fijn het was die tijd om even zorgeloos te hangen en ondeugend te zijn. Ik heb je volgens mij op een iets latere leeftijd leren kennen. Maar voor de tijden dat we toen nog dik aan t hangen waren zeg ik Thank You! Jij bent zeker ook een onderdeel van veel leuke jeugd herinneringen van mij. En ook al ken ik de oudere jij niet zo goed als de Senny van toen. Je Blijft een geweldige vrouw and never stop growing. I may have been out of sight nowadays, but the memories we shared will always remain. Keep doing you gurl, mhwaaa♡

  Reply

  • Serenitheory
   22 september 2016 @ 11:52

   Noidy Codfried! Thank you, wij hebben echt mooie herinneringen gemaakt ik ben je nog steeds dankbaar voor je warme onthaal in Purmerend lol! Ik zal het altijd blijven koesteren en what je zegt….out of sight…maar never out of mind, much love! xx

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten