Het accepteren van mijn imperfecties

share online:

Iedereen is ergens onzeker over. Ja, óók de mensen waar je tegenop kijkt. Het kunnen onzekerheden zijn op het gebied van uiterlijk, maar ook op het gebied van je eigen kunnen. Het is soms haast niet voor te stellen dat wij niet de enige zijn die er wel eens last van hebben, maar het is toch echt zo. Onzekerheid kan ontzettend veel schade aanrichten op het moment dat je ergens voor wilt gaan. Die stem, die ene fluisterende, maar oh zo doordringende stem, die je er elke keer opnieuw van probeert te overtuigen dat je ergens niet in zal slagen of dat je niet goed genoeg bent. Het wordt tijd dat we die stem het zwijgen gaan opleggen. De vraag is natuurlijk: ‘Hoe’?
Het is iets waar ik nog steeds mee aan het worstelen ben, maar ik ben zichtbaar gegroeid en heb de afgelopen periode gemerkt dat ik steeds meer zelfvertrouwen heb gekregen. Voorzichtig treed ik buiten m’n comfortzone en onderneem ik dingen die ik een jaar geleden niet eens durfde te denken. Progress. Het is een fijn proces om doorheen te gaan, omdat er eigenlijk een grote last van mijn schouders valt op het moment dat ik gewoon DOE. Vanuit mijn persoonlijke ervaring deel ik vandaag een aantal dingen die mij op weg hebben geholpen.
no-one-is-perfect-that-why-pencils-have-erasers
Het zit hem eigenlijk – simpel gezegd – allemaal in het accepteren van het feit dat je niet perfect bent. Dit is heus geen newsflash, want we weten allang dat niemand perfect is – hoe vaak gebruiken we het zinnetje ‘nobody is perfect?’ – en toch streven wij er vaak naar om perfectie te bereiken. Hoe streng we soms voor onszelf kunnen zijn wanneer het niet in één keer lukt of de vergelijksdrang, wanneer wij zien dat anderen bepaalde stappen wél maken die we zelf (nog niet) niet durven te nemen. Wederom dat stemmetje die ‘zie je wel’ roept, zodat je nog meer in je schulp kruipt en jezelf overtuigd dat het misschien wel helemaal niet voor jou is weggelegd. Op deze manier laat je kansen aan je voorbij gaan, die je eigenlijk met beide handen zou moeten aanpakken en dat is zonde. Als je deze dingen zo leest en jezelf erin herkent, dan kun je misschien wel wat met de volgende 3 tips. Het zijn kleine stapjes, maar voor mij werkt het in ieder geval heel goed.

 1. Verander je perspectief. Op momenten dat je het gevoel krijgt dat je ergens niet in zal slagen, probeer dan om figuurlijk uit jezelf te treden en jezelf te adviseren. Wij zijn er vaak goed in om anderen moed in te praten en ze een duwtje in een bepaalde richting te geven, maar als het aankomt op ons zelf, dan gaat dat ineens niet meer zo makkelijk. Wat zou jij tegen een ander zeggen, wanneer degene aangeeft ergens onzeker over te zijn, terwijl jij weet dat degene er in uitblinkt? Juist! Gebruik diezelfde woorden om jezelf te motiveren, wanneer je op het punt staat ergens niet voor te gaan omwille van onzekerheid. Er zit heel veel kracht in (motiverende) woorden en deze werken net zo goed voor jezelf als voor een ander. Ik betrap mezelf erop soms hardop tegen mezelf te praten, wanneer ik weer eens tegen dit probleem aanloop. Gesprekken met mezelf geven mij regelmatig de boost die ik nodig heb. Probeer het, You got this!
 2. Laat iemands negatieve mening over jou niet veranderen in je eigen waarheid. Het is vaak zo dat als 9 mensen iets positiefs over jou zeggen en 1 persoon iets negatiefs, dat het laatste heel erg blijft hangen. Het kan een ongelooflijke impact hebben op het beeld dat je van jezelf krijgt, maar waarom laten wij die ene opmerking zo zwaar wegen en vergeten wij de andere mooie woorden over onszelf? Put je kracht uit de opbouwende woorden die jou kant opkomen en sta niet lang stil bij het negatieve. Uiteraard zal zoiets even effect op je hebben, je zult de woorden even tot je moeten laten doordringen, voordat je ze weer van je kan laten glijden. Laat het echter niet te lang duren en gun het een ander niet  ‘to throw you of your game like that’.  Je moet jezelf in de spiegel kunnen aankijken, om vervolgens je schouders af te vegen en je eigen waarheid te kunnen zien! ‘They don’t define you, YOU do!‘.
 3. Complimenteer jezelf. Je mag jezelf best een aantal veren in de reet steken, daar is niets mis mee. Je mag erkennen dat je ergens goed in bent en als je terug kijkt naar de dingen die je hebt gedaan, waarvan het resultaat goed was, mag je heel trots zijn. Onthoud jouw goede kwaliteiten en leg dáár de focus op. Kijk naar de plek waarop je nu staat in vergelijking met een jaar geleden en erken de vooruitgang, als zijn het maar hele kleine stapjes. Vergeet niet dat je al een heel eind gekomen bent en dat, dat alleen al iets is dat jou zelfverzekerder zou moeten maken, want het was misschien ontzettend moeilijk, maar je hebt het wel even gedaan! Ik zeg regelmatig: ‘Goed zo Seren’ tegen mezelf, want het is óók belangrijk om van jezelf te horen that you did great!

IMG_2174
We hebben allemaal onze ‘struggles & insecurities’ and it’s fine. Gun jezelf de tijd en bedenk je dat een ieder van ons, ook de succesvolle zakenmannen en vrouwen, ook de supermodellen en beroemdheden, een IEDER van ons, zo nu en dan kampt met onzekerheden. Wees je er bewust van dat het bij het leven hoort, maar probeer ook stappen te nemen om die onzekerheden te overwinnen. Het zal je vooruithelpen en elke keer wanneer je die ‘stem’ de mond snoert, ben je al weer een stapje dichterbij zelfverzekerdheid. Ik ben benieuwd naar de dingen waar jullie onzeker over zijn en hoe jullie daarmee omgaan. Mocht je de behoefte hebben….let me know in the comments.
 
From Serenitheory with love

share online:

3 Comments

 1. Meantha
  15 juni 2016 @ 08:14

  Heel leuk atikel en zo herkenbaar.
  Ik heb vaak last van de stem die zeg “Zie je wel” het is niet goed genoeg. Ben vaak heel weinig tevreden met mijn eigen werk dus ik probeer nu minder te vergelijken.
  I just do Me!
  Thank you for the morning motivation Serinitheory ?

  Reply

 2. Cindy
  15 juni 2016 @ 09:05

  ?????????? heel mooi artikel

  Reply

 3. Nayvary
  16 juni 2016 @ 07:35

  Goed geschreven!! En je hebt gelijk. We kunnen soms ( lees iets te vaak) zo streng voor onszelf zijn. Onlangs las ik een bericht over hoeveel fotos de instragram modellen moeten nemen om 1 perfecte te krijgen. Ik baalde vroeger van mijzelf dat mijn foto na de eerste keer niet perfect was en in mijn hoofd ging het stemmetje al van ” zij kunnen het wel en jij niet!!” Ik zie nu alles in een ander perspectief. Ik moet wel eerlijk zijn en zeggen dat het op sommige dagen beter gaat dan andere …maakt het leven zo spannend toch ? 😉

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten