De kracht van representatie

share online:

I said it before, and I will say it again: I will forever be ‘THAT‘ mom.

  • Die moeder die samen met haar kinderen voor de spiegel zal affirmeren ‘ik ben mooi, ik ben slim, als ik goed mijn best doe kan ik alles wat ik wil’.
  • Die moeder die nóg een black doll toevoegt aan een super uitgebreide poppencollectie.
  • Die moeder die specifiek zoekt naar boeken waarin kinderen met verschillende achtergronden de hoofdrol spelen.
  • Die moeder die benadrukt hoe mooi de kleur van hun huid is.
  • Die moeder die geen normale kabeltelevisie opzet, maar Youtube en Netflix uitkamt opzoek naar initiatieven als ‘Bino & Fino‘, Doc Mcstuffin en ‘Mowtown Magic’.
  • Die moeder die afnemen bij zwarte ondernemers extra benadrukt.
  • Die moeder die maandagavond met de kinderen naar Stimofo Strips Live kijkt, om de Surinaamse taal beter te kunnen beheersen.
  • Die moeder die in gesprek gaat over het feit dat zwarte piet écht niet door de beugel kan.

Deze handelingen zijn niet altijd vanzelfsprekend voor mij geweest. Er was een tijd waarin ik mij niet bewust was van het lage zelfbeeld dat ik zelf had als klein meisje en op welke manier dit door werkte in mijn doen en laten als volwassen vrouw. Ik kon de link niet leggen en had geen idee hoeveel invloed een gebrek aan representatie op een kind kon hebben. Inmiddels weet ik dat er in ons onderbewustzijn veel gebeurt en dat vooral kinderen zich onbewust meten aan wat ze het meest te zien krijgen. Dat we in een maatschappij (lees:wereld) leven, waarin mensen met mijn huidskleur onder-gerepresenteerd ( en dan praat ik met name over de media, niet de wereldpopulatie) zijn is een feit waar we niet onderuit kunnen. Een extra reden om een wereld voor mijn kinderen te creëren die ervoor zorgt dat ze geen problemen ondervinden met het accepteren van hun identiteit.

Een kappop met kroesshaar is a breath of fresh air

Ik heb in mijn blogs al meerdere keren benoemd dat mijn dankbaarheid voor ‘Coloured Goodies‘, de (eerste black doll) winkel (in Europa) van Ellen Brudet ontzettend groot is #tillthisday. Ik heb inmiddels haar halve winkel leeg gekocht, maar toen ik de kappop voor de eerste keer zag liggen in de winkel wist ik wat me te doen stond. Op haar 6e verjaardag nam Yanira deze beauty in ontvangst en haar geluk kon niet op. Ze is echt een ‘meisje meisje’ dat graag met poppen speelt en kapsels maken vindt ze helemaal geweldig.

De kappop is echt ‘a breath of fresh air‘. Het feit dat er eindelijk een kappop ontwikkelt is met kroeshaar is, is op z’n zachts gezegd GEWELDIG :-). Het idee dat mijn kinderen nooit zullen weten hoe het voelt om geen speelgoed te hebben waarmee ze zich kunnen identificeren voelt als een opluchting. Het feit dat dit voor hun genormaliseerd wordt door initiatieven zoals Coloured Goodies doet mijn moederhart goed. Samen met haar zus kan ze uren bezig zijn met het maken van verschillende kapsels voor haar kappop en dat ze nou ook eens een keer lippenstift en nagellak mag gebruiken is natuurlijk de kers op de taart.

REPRESENTATION MATTERS!

Er zit ontzettend veel kracht in representatie en gelukkig wordt daar op steeds meer gebieden rekening mee gehouden, op individueel niveau. Dat kinderen zichzelf terug kunnen herkennen in hun leerkrachten en andere rolmodellen draagt bij aan hun zelfbeeld en hun idee van ‘wie’ zij kunnen worden wanneer ze later groot zijn. Tegen de tijd dat mijn kinderen volwassen zijn, hoop ik dat de verschillende generaties zich met elkaar hard hebben gemaakt om ervoor te zorgen dat inclusiviteit ( de echte versie :-)) op maatschappelijk niveau de normaalste zaak van de wereld is. Until that day, I’ll remain THAT mom….(I’ll probably forever be her tho).

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten