Spiegelbeeld

share online:

Mijn innerlijke kind doet een vreugdedansje bij het lezen van Spiegelbeeld. Een prachtig prentenboek geschreven door Dayenne Schurman met illustraties van Christina Rosalia. Dit is er één die ik wenste te hebben tijdens het opgroeien. Het zou me o.a. hebben geleerd mijn haar te omarmen, zoals het is. Op jonge leeftijd zou het mij de schoonheid van het haar dat uit mijn hoofd groeit doen erkennen (!) en waarderen. Maar niet alleen dat. Dit bijzondere prentenboek had enorm bijgedragen aan mijn zelfbeeld. De boodschap is helder en belangrijk voor alle kinderen: ’Je bent goed zoals je bent’

Kelsey is dapper en Kelsey is mooi  

Jahno, mijn vierjarige zoon is gek op Spiegelbeeld. Afgelopen zomer, tijdens de Zomerschool Spelenderwijs maakte hij voor het eerst kennis met Kelsey, het hoofdpersonage uit het boek. Hij raakte niet uitgesproken over haar, haar oma en haar vriendinnetjes Hamza, Sabrina en Lara. Hij vind Kelsey dapper en mooi want ‘Kelsey durft in de boom te klimmen, maar ze heeft ook hele mooie haren’. 

Ook de oma van Kelsey vindt hij lief, want ‘ze zegt dat haar haar wél mooi is. Mijn oma is ook lief. Zij vind mijn haar ook mooi’. Hij vergelijkt de oma van Kelsey met zijn eigen oma. Heerlijk, hoe dit verhaal bij hem landt. Het doet me nog meer realiseren hoeveel belangrijke elementen dit verhaal bevat. Ook de band tussen kleinkind en grootouder en het belang van liefdevolle woorden uitspreken komt bij ons binnen. Ontzettend waardevol. 

It’s the details for me 

De illustraties van Christina Rosalia zijn speels, kleurrijk en super gedetailleerd, I love it! Een feest van herkenning voor een kind van vier, Jahno voelt zich bij elke bladzijde geroepen om de dingen te benoemen die hij ziet. Het nodigt ontzettend uit om samen dieren te tellen en het houdt hem scherp  ‘Mama kijk, daar is de uil weer’. Ook de duidelijke gezichtsuitdrukkingen van Kelsey maken veel los. ‘Ze is verdrietig en nu is ze blij’. 

Iedereen is uniek 

Mijn dochters zijn 7 en 9, maar ook zij vinden Spiegelbeeld een prachtig verhaal. Vooral de bladzijde die de veelzijdigheid van Kelsey’s haar laat zien maakt indruk. Yanira geeft toe dat ze ook wel eens heeft verlangd naar de blonde lokken van kinderen uit haar klas. ‘Maar toen was ik nog klein hoor mama’. Ik lach en vraag haar hoe ze daar nu over denkt. ‘Ik vind mijn haar mooi’, zegt ze trots. ‘En ik kan er heel veel kapsels mee maken, net als Kelsey’. Haley-Joy, mijn oudste dochter, knikt instemmend. ‘Ja en iedereens haar is mooi zoals het is. Mijn locs zijn toch ook heel bijzonder?’

Dat zijn ze zeker!

Ik vind het mooi dat dit kinderboek een hele belangrijke boodschap bevestigd. Iedereen is uniek en er is maar één zoals jij – je mag er zijn zoals je bent en alles wat hoort bij ‘jou zijn’. Inclusief je haar! 

De kracht van affirmaties 

Achterin het boek vinden we de favoriete bladzijde van mijn zoon. De kaft met een echte spiegel omringd door ‘post it’s’ met vragen en affirmaties. Super leuke interactie aan het eind van het boek. Hij vindt het leuk om te zien op wie hij lijkt en vraagt mij wat ik mooi vind aan mezelf. Hier kan ik echt van genieten. Een hele waardevolle afsluiter van een waardevol verhaal, vol met positieve woorden en affirmaties. Daar zit ontzettend veel kracht in en legt in dit geval op spelenderwijs een krachtige basis voor het zelfbeeld van alle kinderen. 

Spiegelbeeld! Een aanvulling voor elke boekenkast!

Deze blog is onderdeel van de ‘Spiegelbeeld blogtour
Volg de tour via Instagram en lees morgen de blog van @jufdieke

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten