Ik ben single en klaar voor commitment

share online:

I’m about to get very personal. Ja, Serenitheory.nl is een persoonlijke blog waar ik redelijk wat blootgeef van mijzelf en mijn leven, maar er zijn nog enorm veel bladzijdes in mijn boek die ik liever (nog) niet met de wereld deel. Ik maak het uiteraard zo persoonlijk als ik zelf wil en laat jullie daarin toe tot de dingen waarbij ik me comfortabel voel om te delen. Één van de bladzijdes die ik het liefst nooit aan jullie zou willen laten lezen komt vandaag toch aan de orde. Na een tijd wikken en wegen besluit ik jullie toch maar een “sneakpeak” te geven door een aantal van mijn ervaringen met jullie te delen. Allereerst is het voor mij vooral fijn om dingen van me af te schrijven, maar daarnaast besef ik ook dat er wellicht mensen zijn die zich in mijn verhaal zullen herkennen. Die mensen wil ik vooral een hart onder de riem steken, want wat ik kan, kan jij ook….daar ben ik van overtuigd. Maar goed, dit is dus een ‘out of my comfortzone’-artikel en het is een behoorlijke lap tekst ook, so sit tight

Walk of shame

no-diplomaIk ben lang onzeker geweest over mijn eigen kunnen en dit heeft met verschillende dingen te maken gehad. Daarnaast heb ik mij ook lang geschaamd voor het volgende…. confession: ‘ik ben 30 jaar en ik heb nooit een diploma behaald. Oke ik jok, ik heb als kind mijn zwemdiploma gehaald A+B 🙂 maar even alle grappen aan de kant….dat ene papiertje heb ik nooit weten te bemachtigen. Kort samengevat: ik ben begonnen op het VWO, vervolgens ging ik naar de HAVO waar ik op advies van een docent doorstroomde naar een MBO opleiding die ik nooit heb afgemaakt. Vervolgens heb ik een aantal jaren gewerkt – want de studentenbaantjes lagen voor het oprapen – en op mijn 21ste kreeg ik met behulp van de 21+ toets toegang tot mijn 1ste HBO opleiding. In mijn 2e jaar haakte ik wegens gebrek aan discipline af. Nog iets later wist ik mezelf een nieuwe HBO opleiding binnen te kletsen. De beste man gaf mij het vertrouwen de opleiding te starten, zonder diploma, zonder toets – gewoon omdat hij naar aanleiding van een goed gesprek met mij er van overtuigd was dat ik het kon. Hij had gelijk, ik kon het, maar ik liet het wederom afweten. Omstandigheden. Op mijn 25ste werd ik moeder en deed ik nog een ‘laatste poging’ tot studeren d.m.v. een thuisstudie, maar je raadt het al……… Inmiddels ben ik mama van 2 en ik zeg natuurlijk nooit ‘nooit’, maar de kans is klein dat ik ooit nog in de studiebanken ga zitten.

Je diploma is je man

Ik ben dus 30 en single want: ‘ je diploma is je man’. Menig Surinamer kent deze uitspraak maar al te goed. Het wordt er binnen het gemiddelde Surinaamse gezin ingestampt dat je als vrouw hard moet werken voor je papiertje om iemand te zijn binnen deze maatschappij. Trouw met je diploma en wees daar ‘afhankelijk van’ in plaatst dat je al je vertrouwen in een man stopt. Tja, een diploma kan jou geven, wat een man je niet kan bieden en zonder diploma kom je in een land als Nederland niet ver. Dat is wat ‘ze’ zeggen. Dat ik niet ver zal komen, dat geloof ik niet (meer!, want dat heeft even geduurd). Dat het lastiger wordt heb ik aan der lijven ondervonden. Vroeger – het lijkt zo lang geleden, maar vroeger kostte het mij geen centje pijn om aan een leuke baan te komen. Alsof het voor het oprapen lag. Toen ik na mijn zwangerschapsverlof weer op zoek ging naar een baan kreeg ik mijn eerste echte afwijzing. Ik wist toen nog niet dat deze afwijzing de eerste van vele zou zijn. Ik had wel gehoord dat het destijds moeilijk was om werk te vinden, maar zag niet aankomen dat het ook mij zou overkomen, want het ging mij altijd gemakkelijk af. Het heeft mij veel moeite gekost om een ‘plekje’ te vinden en ik heb veel tijdelijke klussen aangenomen, want ja, de vaste lasten blijven natuurlijk gewoon doorgaan. Het is geen makkelijke tijd geweest, maar de ‘luxe’ om op te geven die was er niet en ondanks veel tegenslagen probeerde ik mijn rug recht te houden. Al met al heb ik best veel dingen geleerd en veel ervaring opgedaan, maar een vaste baan binnen een bedrijf waar ik de komende jaren wel zou willen blijven werken zat er niet in.

IMG_5982

The struggle is real 

Nu ben ik 30 en heb ik een cv opgebouwd dat bulkt van de ervaring, maar dat ene essentiële dingetjes waar veel werkgevers ontzettend veel waarde aan hechten ontbreekt. Ik kan een boek binden van alle afwijzingen die ik door de jaren heen heb ontvangen op basis van opleidingen en diploma’s. Ik moet eerlijk zeggen dat de moed mij regelmatig in de schoenen is gezonken en het opgeven mij ook heel vaak nabij stond. De struggle was naast outside ook vooral van binnen….want op een gegeven moment ga je gewoon geloven dat je niet goed genoeg bent.  Ik heb op een punt gestaan waarop ik daadwerkelijk geloofde dat het ‘niet hebben van een diploma’ mij definieerde. Ja echt, het heeft zo een behoorlijke impact op mij gehad dat ik echt dacht, dat ik daardoor minder was dan iemand die wél een diploma had. Ik weet nu beter, maar dat heeft heel veel tijd, gesprekken, energie, doorzettingsvermogen, nog meer gesprekken, tranen, frustratie en geduld gekost. Vorig jaar kwam ik na lang zwoegen bij een bedrijf terecht die mij de kans bood mijzelf te bewijzen. Dit heeft mij niet alleen leuke toevoeging op mijn CV opgeleverd, maar vooral (en zeer belangrijk) een dosis zelfvertrouwen. Ik heb kunnen laten zien wie ik ben en wat ik kan en daarnaast heb ik ontzettend kunnen groeien.

Circ

Na een goed gesprek met m’n collega’s heb ik  vaarwel gezegd tegen het stukje onzekerheid wat mij vaak belemmerd heeft. Nu durf ik eindelijk uit te spreken waar ik goed in ben – yes, dat mag ook gezegd worden. Ik heb alle schaamte losgelaten, wat mij ook bewogen heeft dit artikel te schrijven. Mijn zoektocht is officieel begonnen, want ja..ook dit betrof een tijdelijke functie. Het verschil is alleen dat ik nu anders sta in het hele ‘sollicitatie proces’. Deze ervaring  heeft mij dingen opgeleverd waar een diploma mij niet aan had kunnen helpen en ik weet bij voorbaat dat ik minder snel gedemotiveerd zal raken. Don’t get me wrong….ik promoot het ‘niet behalen van je diploma’ absoluut niet! Sterker nog if you are about to quit please don’t! Ik weet dat ik mét een diploma niet tegen de dingen aan was gelopen die er steeds voor zorgde dat ik niet vooruit kwam. Ik juich het afronden van je studie des te meer toe, juist omdat ik weet dat het er niet makkelijker op wordt. Wat ik wél zeg, is dat het niet onmogelijk is om je doelen te bereiken en ‘het te maken’ zonder diploma. Laat je niet ontmoedigen, bekritiseren en voel je vooral niet minder. Je zult harder moeten werken, maar je komt er wel met de nodige dosis strijdlust. Vallen, opstaan en weer doorgaan. Wat je nodig hebt om te slagen is geloven in je zelf. Het klink makkelijk, maar dat is het ABSOLUUT NIET, I can tell!

10158-Size

Ready to commit
Ik weet nu dat ik een plek verdien binnen een bedrijf  omdat ik de capaciteiten heb om het team te versterken met mijn pluspunten, mijn drive en mijn commitment. Ik weet waarin ik uitblink en wat mijn verbeterpunten zijn en daar zal ik dan ook gebruik van maken om die plek te kunnen bemachtigen. Zoals velen weten is het mijn droom om uiteindelijk volledig ‘onafhankelijk’ en zelfstandig te zijn zodat ik kan doen wat ik het liefst doe – zal daar ook nooit mee stoppen. Die droom zal uiteraard uitkomen (speak life, Sharifavoice) maar for the time being – tot het moment dat ik geestelijk, lichamelijk en financieel klaar ben om mij voor de volle 100% te storten op het ondernemen, zal ik binnen een bedrijf hard blijven werken naar dat punt. Ik ben readywilling and able en heb op dit moment zoveel energie om er voor te gaan, dat ik graag een beetje afgeef op de mensen die het nodig hebben. Hoop dat, dat op z’n minst een beetje gelukt is. Herken jij jezelf in deze bekentenis, laat het me dan vooral weten in de comments, ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

fswl

share online:

17 Comments

 1. Margret Nartey
  9 april 2016 @ 07:19

  Ik denk dat alles een reden heeft en dit alles zo moest gebeuren dat je er uit eindelijk van had moeten leren. En dat is je uiteindelijk gelukt. Zolang je wilt en doorzet kom je waar je wilt zijn. Kijk jezelf elke dag aan en complimenteer jezelf. Je mag best ego zijn en zeggen het is al de zoveelste afwijzing maar ze weten niet wat voor goede kracht ze laten gaan! Kop omhoog en we gaan verder kijken !!! Hoe moeilijk het is praat jezelf dagelijks moed en positiviteit aan.
  Ik geloof in je!
  En jij kan bereiken wat je wilt zolang je dat zelf wilt …
  Dikke kussss Margret

  Reply

  • Serenitheory
   20 april 2016 @ 08:37

   Dank je lieve Margret, het doet me echt ontzettend goed om te horen dat je in me gelooft. & je hebt gelijk, alles gebeurt met een rede en dat is iets wat wij allemaal moeten accepteren. I wont give up! Keep that positive spirit alive, xxx Seren

   Reply

 2. Rowan Blijd
  9 april 2016 @ 08:58

  Serenity, dit artikel was and ís just what I needed. Momenteel zit ik in de laatste fase van mijn studie en het valt me zooo zwaar. Ik sta vaak genoeg op het punt van stoppen.
  Dankjewel voor je bemoedigende woorden! En voor het open en eerlijk zijn.
  Good luck on your journey! Van wat ik van je heb gezien, weet ik dat jij wel komt waar je zijn wil. Enjoy the journey.
  Liefs, Rowan

  Reply

  • Serenitheory
   20 april 2016 @ 08:36

   Rowan! Ik ben blij dat mijn woorden je hebben kunnen bemoedigen. Ik ben trots en kijk op naar een zuster als jij, dus houd alsjeblieft vol. I know you got this, daar heb ik vertrouwen in, echt! Thanks voor je geloof in me….ik zal m’n reis met opgeheven hoofd vervolgen. Dikke kus, Seren x

   Reply

 3. Uqkidso
  10 april 2016 @ 05:49

  Serenithy,
  Om dit van jou te lezen motiveerd me ontzettend zoals je weet begin ik in August aan een hbo opleiding .
  Mede dankzij deze blog zal ik m’n uiterste best doen om dit te behalen.
  Ik herken mezelf heeel erg in jou blog en denk dat ook ik dit echt nodig had.
  Thanks dear en jou kans jou baan jou plekje vind je heel snel i just know so.
  Love

  Reply

  • Serenitheory
   20 april 2016 @ 08:38

   Ik vind het heerlijk om te lezen dat dit je motiveert. Je gaat knallen in augustus, ik WEET dat. Much LOVE, Seren

   Reply

 4. c.
  10 april 2016 @ 07:58

  Ik heb exact hetzelfde meegemaakt, dit artikel pakte me hart. Ik heb het geluk gehad dat ik nu toch kan zeggen dat ik mijn wigen bedrijf heb. Ik ben daar eigenlijk per ongeluk ingerold maar het universum werkt altijd met je mee. Hard werk loont wel! En ik weet zeker dat als het mij is gelukt, jou het ook zal lukken.
  You got this !
  Liefs,
  C.

  Reply

  • Serenitheory
   20 april 2016 @ 08:40

   Thanks voor je reactie lief,
   Precies wat je zegt, hard werken is the key en het universem zal altijd zorgen dat het allemaal op z’n pootjes terecht komt, als je maar niet opgeeft. Succes met je bedrijf en dank voor je bemoedigende woorden. xxx Seren

   Reply

 5. Ben
  26 april 2016 @ 10:51

  Serenity, via Google search wam ik op je blog (ik googelde op “liever gekwetst door de waarheid”).
  Heb met veel interesse en plezier een aantal blogs van je gelezen en gezien de reacties weet je mensen positief te raken (dat alleen al is een gave). Keep up the good work!
  Het ga je goed!
  – Een toevallige passant

  Reply

  • Serenitheory
   8 mei 2016 @ 22:43

   Wauw! Wat fijn dat je een berichtje hebt achtergelaten, dat stel ik heel erg op prijs. Het doet mij goed om te horen dat je een aantal blogs gelezen hebt en daar positief over bent. Bedankt en hopelijk passeer je zo nu en dan mijn blog nog even. Warme groet! X

   Reply

 6. Pris
  9 augustus 2016 @ 18:08

  Wat een geweldige artikel. Het feit dat je zo eerlijk en open bent geweest. is echt fijn!
  Ik heb het zelfde meegemaakt. Na een lange strijd heb ik eindelijk een baan en heb ik nu een vast contract. Don’t u give up! Your time will come
  Dank je wel voor je mooie woorden. Je gaat zeker veel mensen helpen en motiveren
  Groetjes Pris

  Reply

 7. Cindy
  24 augustus 2016 @ 17:24

  Er zijn al veel mooie dingen gezegd en terecht. Mooi, oprecht en goed geschreven artikel!

  Reply

  • Serenitheory
   22 september 2016 @ 11:50

   Ik stel je reactie erg op prijs, thank you Cindy!

   Reply

 8. Angelique
  11 december 2016 @ 08:27

  Wow dit had ik echt nodig. Ik moet iets bekennen, Ik was aan het einde van mijn opleiding….ja het einde…en wat denk je? Ik heb het nooit afgerond!! Heb mijn afstudeerstage gedaan was ook begonnen met mijn scriptie maar ik wist het niet meer ECHT NIET. Ik werd er zo ongelukkig van en had heel veel stress, eindstad ben ik ermee gestopt. Erg zonde maar het voelde wel goed. Ik heb wel kunnen bewijzen in mijn workfield dat ik het kan maar toch als ik nu op zoek ga naar werk word ik beperkt omdat ik mijn HBO diploma niet heb. thanks for sharing I love your spirit het voelt zo vertrouwd! #liefde

  Reply

  • Serenitheory
   11 december 2016 @ 22:15

   Powerful dit! Thanks for sharing this, zo zie je maar hoe dingen kunnen lopen…& I hope you wont let it define you want het is wel duidelijk dat je genoeg talenten bezit! Linksom of rechtsom, je zal je doelen bereiken!
   & ik geloof niet in toeval. Dankbaar dat onze paden zich hebben gekruisd, there is a reason most definitly #loverightbackatya

   Reply

 9. Nyanga
  24 december 2019 @ 12:43

  Hi Serenity,
  Ik ben nu pas aan het scrollen door je website en je blijft me inspireren om voor mezelf te concretiseren wat ik nu wil gaan doen. Ik dacht dat ik blogs saai vond, maar als je zo lekker kunt schrijven als jij dan is het heerlijk om te lezen.
  De periode waarin je deze blog publiceerde was toevallig ook een belangrijk moment in mijn leven. Het heeft ook te maken maken werk en studie. Verhalen die ik eigenlijk heel graag deel. Hhmm… Je blijft me aan het denken zetten.

  Reply

  • Serenitheory
   24 december 2019 @ 13:14

   Lieve Nyanga,
   Bedankt voor je reactie. Je hebt me weer herinnert hoe belangrijk het is om dit soort verhalen te delen. Het doet me goed om te horen dat ik je aan het denken heb gezet en ik hoop dat je zeer binnenkort uit je comfortzone durft te stappen. Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal een verhaal hebben om te delen en je weet maar nooit wie je daarmee kunt aanzetten tot actie. Thanks voor je mooie compliment!
   Ik ben trouwens erg benieuwd naar je website. Lobi!

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten