Cornrows voor beginners

share online:

Vier jaar geleden, toen ik nog geen moeder was (how weird is that) kon ik nog niet vlechten.  Ik heb ook altijd gedacht dat ik het nooit zou kunnen leren. Ik, met m’n twee linkerhanden, ik zag het écht niet gebeuren. Maar goed, toen kreeg ik een dochter en zij werd ironisch genoeg geboren met een volle bos haar. Ik had al ingecalculeerd dat mijn moeder dan maar gewoon altijd haar haren zou moeten vlechten. Heel handig, vooral omdat ik destijds ook nog bij mijn moeder woonde. Al gauw merkte ik dat die vlieger niet op ging, ik moest mijn eigen handjes ook laten wapperen en als ik niet constant tegen toetjes-kapsels zou willen aankijken, zou ik er toch echt aan gaan moeten geloven.  Zo gezegd, zo gedaan en dat ging niet zo simpel als het gezegde. Ik heb het op mijn oudste dochter haar hoofd moeten leren. Veel slappe, scheve en niet al te mooi uitziende kapsels verder, kan ik eindelijk zeggen dat ik het kan! Ik mag mijn techniek nog wel aanscherpen, maar de basis heb ik onder de knie en  kapsels lukken mij zeker. Missie geslaagd….dus nu kan ik het proberen over te dragen. 

58835_10202027825763116_1221652617_n
Mijn eerste echte kwi kwi ba uitprobeersel!

Wij (met name de Surinaamse ‘wij’) kennen allemaal de vlecht techniek “kwi kwi ba”, maar vooral de Amerikaanse naam zal belletjes doen rinkelen. Tegenwoordig is deze eeuwen oude vlecht techniek ook bekend als *kucht* boxerbraids *roltmerogen*. In deze blogpost en de nog volgende artikelen m.b.t dit onderwerp zal ik het doorgaans over kwi kwi ba – de naam die ik al gebruik voor deze vlecht techniek sinds in kan praten – of cornrows hebben. Blogger en visagiste in spe Angela Loy, Macblogster, wees mij er enige tijd geleden op dat er best wat vraag is naar artikelen over kroeshaar verzorging en kapsels voor kinderen. Dit was wel het duwtje in de rug dat ik nodig had om daadwerkelijk het besluit te nemen om jullie wat meer mee te nemen in de hairjourney van mijn dochters. Ik zal vanaf heden dus proberen met enige regelmaat artikelen te posten over kroeshaar verzorging en daar ook hun wekelijkse kapsels in meenemen ter inspiratie. 

kapeslvoorbeeld

Lees ook: tips & tricks: peuter haren wassen 

Voor de mensen die het – zoals ik een aantal jaar geleden – ook nog moeten leren, wil ik eerst even beginnen met de basis. Een korte en simpele ‘how to’, zodat je het uiteindelijk – misschien wel met behulp van dit artikel 🙂 – zelf kan doen.  Het is geschreven vanuit het ‘ kroeshaar-oogpunt’ maar uiteindelijk is de techniek toe te passen op elk haar type. Om er een beeld bij te scheppen heeft vlogger Gwendelien Cumberbatch van Haircrushnl speciaal voor dit artikel een filmpje opgenomen waarin ze naast de vlecht-techniek ook een stukje cornrow-geschiedenis met jullie deelt. Ik zou zeggen, watch and learn! 

Hier nog even ‘stapsgewijs’ uitgelegd, hoe je nou eigenlijk cornrows maakt.
Let’s start!

  1. Zelf ben ik meteen begonnen met het ‘ nabootsen’ van een kapsel. Voordat je begint, is het goed om te weten hoe je wilt dat het er uit komt te zien. Om inspiratie op te doen, kijk ik regelmatig op Pinterest, waar ook mijn eerste kapsel destijds vandaan is gekomen. Bepaal de dikte, de richting en de volgorde, zodat je gaandeweg niet ‘verdwaald’ hoeft te raken. Als je al een vooruitzicht hebt op het eindresultaat, zal je makkelijker door het kapsel heen werken.
  2. Wat ik door de jaren heen geleerd heb, is dat het het prettigst vlecht op vochtig haar.  Voor zowel mij als voor de kids werkt dit soepeler en vochtig haar doet ook minder pijn voor ze. Houd er dus altijd een ‘*spraybottle‘ bij. *wij gebruiken thuis gewoon een plantenspuit, maar ben nog altijd opzoek naar een goeie spraybottle, dus tips zijn welkom!
  3.  Scheidingen vind ik nog altijd vervelend. Ik maak ze vaak scheef met mijn beverige hand en ben nog nog steeds hard aan het oefenen. Scheidingen zijn erg belangrijk, sinds ze je kapsel grotendeels bepalen. Ik maak scheidingen met een steelkam, omdat dat het – vooral met mijn shaky hands, het beste resultaat geeft. Verdeel het haar doormiddel van scheidingen in partjes en leg ze vast met een elastiek of een haarklem. Bepaal waar je wil starten met vlechten en maak op die plek d.m.v. een scheiding een ‘plukje’ om het deel wat je wil vlechten af te ‘scheiden’ van de rest. Ik begin het liefst vooraan, en houd daarbij altijd rekening met de ‘edges’. Deze neem ik niet mee in mijn vlecht en zal ik later ‘layen’ met een haarvet.cornrwoskids
  4. Pak het plukje haar die je zojuist hebt verdeeld om te gebruiken voor je eerste vlecht en verdeel deze in drie losse plukjes. Zorg ervoor dat de rest van je haar op dat moment niet in de weg staat, door het vast te zetten in een elastiek of een klem. Begin met een ‘ normale vlecht’ – geef de rechter pluk door naar het middelste plukje, geef het linker plukje daarna door aan het middelste plukje en herhaal dit een klein stukje. Nu kun je het ‘vastvlechten’ op de hoofdhuid en daadwerkelijk een cornrow creëren. Vervolg het vlechten, maar houd de twee buitenste plukken naar buiten terwijl je ‘naar beneden’ werkt door pluk voor pluk een stukje haar mee te pakken. Werk steeds met de twee buitenste plukken terug naar het midden, zodat je na elke slag 3 plukken behoud.* . Wanneer je aan het ‘einde’ van je part bent gekomen, kun je de vlecht vervolgen op normale wijze om het af te ronden. Vervolg deze stap, bij elke ‘rij’ die je gescheiden hebt. (Het is misschien lastig om dit te visualiseren, maar bekijk daarvoor het filmpje hierboven van Haircrushnl om er een beter beeld van te krijgen)

Hopelijk helpen deze stappen, afbeeldingen en de beelden jou dusdanig om zelf aan de slag te gaan. Deel jouw ervaring in de comments 🙂
 
Check voor meer haar & beauty updates elke woensdag en zondag het kanaal Hairncrushnl.facebook500 instagram
 
fswl

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten