Van kleine meisjes tot zelfverzekerde vrouwen

share online:

Het is niet makkelijk om een (volwassen) vrouw te zijn. Ik ben inmiddels een 30-jarige vrouw –  moeder van 2 meisjes en in verwachting van een ventje – en ik kamp nu nog steeds wel eens (lees:regelmatig) met onzekerheden die komen kijken bij het ‘vrouw zijn’ als ik dat er zo even aan mag plakken.  Ik houd van delen, inspireren, motiveren en het creëren van herkenbaarheid zodat we ons niet altijd zo ‘alleen’ hoeven te voelen als het aankomt op bepaalde struggles in het leven…..want het ‘vrouw zijn’ is een struggle op zich….hoewel het wel een bijzonder mooie is! Het is veilig om te zeggen dat wij de meest bekritiseerde wezens zijn op de planeet aarde en dat elke keuze die we (voor onszelf) maken onder de loep wordt genomen, am I right? Dit kan wel eens zorgen voor de nodige (zelf)conflicten en helaas zorgt dit voor veel vrouwen nog voor belemmeringen.
IMG_2184
Ik weet maar al te goed hoe ‘moeilijk’ het kan zijn tijdens het opgroeien en ik doe mijn uiterste best om mijn dochters te helpen met hun zelfverzekerdheid. Ik haat het om de woorden ‘vrouw’ en ‘onzekerheid’ zo onlosmakelijk aan elkaar te verbinden, maar helaas merk ik dat dit nog steeds een veel voorkomend probleem is waar wij op latere leeftijd dan nog steeds last van ondervinden. Mijn missie? Twee zelfverzekerde en zelfbewuste dames opvoeden, die sterk in hun schoenen staan, weten dat ze goed zijn zoals ze zijn en in staat zijn hun potentie to the fullest te benutten. Hoe ik dat voor elkaar denk te krijgen? Onder andere door de volgende twee dingen toe te passen. Ik moet zeggen dat het mij er tot nu toe redelijk doorheen sleept. Hopelijk geldt dit ook voor jou:
1.Wees positief, geduldig en opbouwend
Positieve woorden gebruik is één van de belangrijkste dingen die er is. Alles wat wij zeggen absorberen ze als dorstige sponsen en spreken ze op de meest onverwachte momenten uit. Ook merk ik dat er ontzettend veel externe factoren zijn die van invloed zijn op onze ‘kleine’ meisjes, waardoor het extra belangrijk is om ‘het negatieve’ te overstemmen door positief en opbouwend met ze te praten. Regelmatig vertellen hoe mooi ze zijn, hoe goed ze ergens in zijn en hoe trots je op ze bent kan al bijdragen aan een enorme dosis zelfvertrouwen. Ik merk ook dat een combinatie van zowel positieve/opbouwende woorden gebruiken en geduld opbrengen, ze dat extra duwtje in de rug kan geven op momenten dat iets moeilijk is en ze denken dat ze het niet kunnen.

Als ik goed mijn best doe, kan ik alles wat ik wil!

Mijn oudste dochter heeft van de zomer bijvoorbeeld – met vallen en opstaan – in een klein half uurtje leren fietsen, maar de manier waarop het allemaal gelopen is was ontzettend bijzonder. In de eerste instantie wekte mijn ongeduld onzekerheid bij haar op, waardoor ze geneigd was om op te geven. Toen ik mijn houding veranderde en ik positief op haar begon in te praten…verasste ze mij door mijn eigen woorden – waar ik haar met liefde mee inpeper – voor zichzelf te herhalen om haarzelf een boost te geven. Met de woorden ‘als ik goed mijn best doe, kan ik alles wat ik wil‘ trapte zij na een paar keer vallen uiteindelijk zelfverzekerd vooruit en fietste zij alsof ze dit al jaren kon.
2.Neem ze mee naar de spiegel
Ik sta wel eens voor de spiegel met mezelf te praten en dan vertel ik mezelf hoe mooi, intelligent en talentvol ik ben. Ik weet dat het voor sommigen misschien gek klinkt, maar ik heb hier inmiddels een gewoonte van gemaakt, want als ik het niet doe, wie doet het dan? Ik heb voor mezelf vastgesteld dat het belangrijk is om positieve woorden te ontvangen, maar je eigen positieve woorden horen werkt ontzettend krachtig. Daarnaast is tegen jezelf praten ook gewoon leuk, ik heb regelmatig hilarische gesprekken met mezelf!

Ik ben mooi, ik ben intelligent, ik ben lief, ik kan goed tekenen

ed5e1065ee01adf60e5ffe252d852678
Frank Morrison Art ©

Het lukt me nog niet niet elke dag, maar ik probeer m’n dochters – voor het slapen gaan – zo vaak als mogelijk mee te nemen naar de spiegel. Ik instrueer ze zichzelf aan te kijken en alleen maar positieve dingen tegen zichzelf te zeggen. Een aantal dingen zeg ik voor, maar ik geef ze ook de ruimte om zelf ‘iets aardigs’ tegen zichzelf te zeggen. Dan staan ze voor de spiegel en zeggen ze tegen zichzelf: ‘ ik ben mooi, ik ben intelligent, ik bent lief en ik kan goed tekenen’ of ‘ik kan lief spelen en ik kan goed mijn kamer opruimen’. Mijn jongste dochter is twee en snapt er nog niet erg veel van, maar ze vindt het wel een heel leuk spelletje om te doen. Mijn oudste dochter van vijf begint het steeds meer te begrijpen, maar ik merk ook dat ze vooral het stukje ‘tegen zichzelf praten’ van mij over neemt. Ik hoor haar namelijk vaak lachen in de kamer om de gesprekken die ze met zichzelf voert…..like mother, like daughter. 
IMG_2194
Nou zijn er uiteraard nog veel meer manieren om er voor te zorgen dat meisjes niet zullen vechten met die ‘trut’ die we onzekerheid noemen, maar deze twee ‘basis tips’ zijn wat mij betreft een mooie fundering. Vrouw zijn is één ding, maar meisjes opvoeden tot zelfverzekerde vrouwen is een behoorlijke uitdaging en ik vind het niet makkelijk. Ik hoop dat er moeders zijn die hier iets aan hebben, maar ik hoop ook dat er moeders zijn die nog meer tips zouden willen delen zodat we samen een mooie ‘how to‘ kunnen opstellen om onze QUEENS voor te bereiden op een zelfverzekerde toekomst! Please do share in the comments!
From Serenitheory with love
 
 
 

share online:

3 Comments

 1. Cherelle Rustenberg
  20 februari 2017 @ 12:12

  Wat een mooie tekst!!! Prachtig!! Wauw per toeval kwam ik hier terecht en het voelt alsof het zo moest zijn.
  Wat ben jij een goede inspiratie bron voor vrouwen/moeders.
  Dat stukje over je kinderen in de spiegel te laten kijken, dat precies dat ga ik nou echt over nemen.
  Ik denk eerlijk gezegd dat iedere moeder dit verplicht is tegenover haar kind.
  Het maakt dan ook niet uit of het een jongen of meisje is.
  Ik weet dat jij dochters heb, ik heb een zoon en ik wacht vol spanning, de inspiratie af die je zal plaatsen als moeder van een zoon.
  Persoonlijk denk ik dat ook een jongen zelfverzekerdheid ingesproken moet worden.
  Om van je zoon een zelfverzekerde sterke man in deze maatschappij te maken!!!
  Je wilt natuurlijk als moeder dat je een krachtige, liefdevolle, zelfverzekerde man groot brengt, met veel doorzettingsvermogen, eentje die zijn mannetje kan staan.
  Een man die een goede partner kan zijn, die zijn gezin kan bijstaan.
  Natuurlijk speelt papa daar een grote rol in, maar ook wij als moeders hebben daar veel invloed op.
  Ik vind het ook zo mooi dat jij nu een zoon krijgt.
  Je hebt zoveel ervaring op kunnen doen als moederschap.
  Jou uitdaging zal nu zo groot zijn om een man groot te brengen.
  Ook denk ik dat je een goed voorbeeld voor hem zal zijn, je kan hem nu de type vrouw laten zien voor wie hij later zal kiezen.
  Een sterke, zelfverzekerde, prachtige onafhankelijke vrouw.
  Zijn zussen kunnen daar ook een voorbeeld figuur in zijn.
  Door wat jij hun nu leert kunnen zij hun broertje ook weer leren.
  Een goede vader, een geweldige moeder! En 2 sterke zussen, dit komt echt wel goed met hem.
  Wees gezegend lieverd en geniet ervan!

  Reply

  • Serenitheory
   21 februari 2017 @ 09:38

   Ik weet niet of het mijn hormonen zijn, maar ik werd oprecht even emotioneel bij het lezen van je reactie. Thank you so much, THANK YOU so much! Ik heb getwijfeld om dit online te zetten, maar jouw reactie bevestigd alleen maar dat ik dit moet blijven doen. Bedankt ook voor je mooie woorden, ik heb echt nog steeds te maken met onzekerheid ook aangaande moederschap, destemeer nu ik een jongen krijg. Vind het zo spannend er zijn zoveel dingen die ‘anders’ moeten dan ik gewend ben en die gedachte jaagt me nu al angst aan….maar ook daar zal ik in blijven delen. Echt bedankt. Ik ontvang je mooie woorden stuk voor stuk. Dikke kus, Seren! xx

   Reply

 2. 4cinstyle
  20 februari 2017 @ 14:30

  Waaauw

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten