Omdat elke kleine koningin een kroon verdient

share online:

Winnares Miss Braids4kids 2017 

Ja, ik vind het ontzettend belangrijk om aandacht te besteden aan het zelfbeeld van kleine meisjes en zie ze maar al te graag opgroeien tot zelfverzekerde vrouwenzeker als mama van 2 kleine queens. Mijn geluk kon dan ook niet op toen ik de Missbraids4kids verkiezing voorbij zag komen op facebook. Een verkiezing, in het leven geroepen door Latoya Smith, speciaal voor kleine ‘natural hair’ queens. Mijn liefde voor evenementen is iets wat ik schaamteloos projecteer op mijn meisjes…..dus je snapt dat ik mij genoodzaakt voelde ze mee te slepen naar deze bijzondere verkiezing. Langs deze weg neem ik je graag kort mee naar mijn (lees:onze) ervaring, maar eerst even een klein stukje achtergrond.

Meet Latoya Smith

2017-03-20-PHOTO-00000073
Latoya Smith

Het brein achter deze mini missverkiezing is de 25-jarige Latoya Smith. Latoya had een meisjesdroom en ze was vastberaden deze uit te laten komen. Ze is een sociale, liefdevolle en creatieve jongedame die graag anderen helpt. Als klein meisje op de basisschool heeft zij helaas te maken gehad met pestkoppen. Wel 3 jaar lang was zij het mikpunt van pesterijen, waardoor ze langzaam maar zeker het geloof in haarzelf verloor. Het heeft een behoorlijke tijd geduurd voor ze dit geloof in zichzelf weer terugvond. Toen zij in haar tienerjaren opzoek ging naar zichzelf ontdekte zij één van haar talenten: het invlechten van haren. Ze besloot zich te focussen op haar talent en ontdekte langzaam maar zeker weer de positieve kanten aan zichzelf. Ze kwam er gedurende deze weg achter dat ze prachtig is van binnen en van buiten en dat is de boodschap die ze graag wilt uitdragen.

‘Because you’re Beautiful’

In 2013 richtte Latoya Braids4kidss op. Het begon in de eerste instantie vanuit de kdv waar ze stage liep. Daar vlocht ze haren van kleine meisjes en het woord werd snel verspreid. Ze maakte vervolgens een likepagina op facebook en begon hierop foto’s te posten van de resultaten. Dit werd al gauw populair waardoor ze steeds meer mensen aantrok. Inmiddels is Braids4kidss uitgegroeid tot een stichting waar zij erg trots op is. Naast het vlechten van haren richt zij zich op het organiseren van evenementen en activiteiten. Zo ontstond vorig jaar de Miss Braids4kids verkiezing, een mini missverkiezing voor meisjes in de leeftijd van 5 tot 12 jaar. In de aanloop naar de verkiezing worden de mini missen goed begeleid en doorstaan ze verschillende trajecten die zich richten op het zelfbeeld. Het gaat er per slot van rekening om dat de kleine dames zelfverzekerd zijn, geloven in zichzelf en hun eigen schoonheid.  Het motto van Braids4kidss is dan ook ‘ because you’re beautiful‘.

Miss Braids4kidss verkiezing 2017

DSC_6455
De middag van 25 februari haastten mijn meisjes en ik ons richting No Limit waar de verkiezing plaatsvond. We snelden ons naar de ingang om een kaartje te kopen en zochten een plekje waar we alles goed konden zien. Het was behoorlijk druk, maar we hebben een mooi plekje weten te bemachtigen. Iets later dan gepland begon het programma. De host van de dag was stand-up comédienne Lucinda Sedok. Vol trots kondigde zij de 9 kleine missen aan die zich allen één voor één mochten voorstellen tijdens de voorstel ronde. Met opgeheven hoofd en uit volle borst volgde er per miss een korte introductie: naam, leeftijd en talent. Opvallend was hoe zeer de kleine missen dol waren op dansen, zingen en zwemmen. Super schattig! Hierop volgde de talentronde, waarbij de missen hun talent mochten tonen…..er werd voornamelijk gedanst, maar ook gezongen. Ik zag Haley-Joy helemaal opleven bij het zien van haar swingende leeftijdsgenoten. Ondertussen maakte Yanira een andere bezoeker gewiekst haar popcorn afhandig.
Vervolgens mochten zij tijdens de awassa* ronde – samen met de missen van Little Miss Kwakoe – hun awasa moves laten zien. Het was fascinerend om te zien hoe goed deze kleine meisjes de dans wisten uit te voeren. Ik kan er nog wat van leren. Deze ronde werd opgevolgd door een prachtig optreden – wederom van de deelnemers van Little Miss Kwakoe – die in het teken stond van de Surinaamse odo**. Haley-Joy was helemaal onder de indruk van de Surinaamse taal en hoe goed de kleine dames dit spraken. Ik moet toegeven dat ik thuis amper tot niet Surinaams spreek, maar ik wil hier zeker meer aandacht aan gaan besteden, vooral omdat ik merk dat er interesse is. Ik denk dat ik het meest genoten heb van deze ronde, wat is Surinaams toch ook een mooie taal. Tussentijds waren er (soms iets te lange) pauzes waarbij de gelegenheid hadden om iets te eten en te drinken te kopen. Hoewel ik als mama netjes in de rij stond om eten te kopen, wist Yanira wederom door simpelweg lief te lachen een stuk cake te bemachtigen….dit kind krijgt werkelijk alles voor elkaar.

* In de awasa, uit de Aukaanse cultuur, beeldt de danseres haar schoonheid uit met sierlijke hand-, hals- en heupbewegingen.
**Krachtige Surinaamse spreekwoorden/gezegden

De laatste twee rondes waren werkelijk waar een lust voor het oog. Tijdens de koto-ronde zagen de dames er schitterend uit in hun Surinaamse klederdracht en tijdens de Gala-ronde mochten ze nog een laatste keer showen hoe mooi ze waren…..want echt, ze waren stuk voor stuk om door een ringetje te halen. Nu was het moment van de waarheid aangebroken. Vooraf konden de deelnemers via facebook al stemmen verzamelen, maar uiteindelijk bracht de jury de doorslaggevende stem uit.  De missen werden per onderdeel beoordeeld en zo werd er aan het eind van de dag een top 3 bekend gemaakt. De terechte winnares van de verkiezing was Miss Jahnylla (7) (zie omslagfoto)….ze heeft het hartstikke goed gedaan! In mijn ogen – cliche I know – waren het allemaal winnaressen. Het lef om mee toen aan zo een verkiezing, in het middelpunt van de belangstelling te staan en te laten zien wat je allemaal kan…dat bewonder ik!
DSC_6417
We hebben alle drie genoten en zullen volgend jaar zeker weer van de partij zijn. Haley-Joy opperde zelfs dat ze volgend jaar ook mee wilt doen, maar daar moet mama nog even over nadenken.  Yanira vond het op een gegeven moment wel lang genoeg duren en wilde niet zo lang zitten, maar gelukkig maakte de muziek en het korte verschijnen van Miss Alida een hoop goed. Het is ook best een lange zit voor een 2-jarige, dus mama werd niet heel erg boos toen ze het podium op rende en haar 5 minutes of fame opeiste.

Tip: Het tijdspad mocht wat mij betreft een stuk strakker en de pauzes iets korter. Het publiek werd zo nu en dan onrustig van het lange wachten tussen de rondes door. Als bezoeker denk ik dat dit evenement het meest geschikt is te bezoeken met kinderen vanaf 4. 

Top: Het initiatief op zich, de creativiteit waarmee de rondes in elkaar zijn gezet en met stip op nummer 1: het optreden van de deelnemers van Little Miss Kwakoe. Hopelijk is dit een jaarlijks terugkerend ding. 


Al met al was het een geslaagde dag en kan ik mij ontzettend vinden in de achterliggende boodschap van deze miss verkiezing…..je kan niet vroeg genoeg beginnen met kleine meisjes bewust maken van hun eigen kunnen én hun schoonheid. Daarnaast vind ik de focus die ligt op de Surinaamse cultuur erg mooi om te zien, ik denk dat het belangrijk is om dit mee te geven aan deze nieuwe generatie. Zou jij je dochter wel/niet laten meedoen aan een missverkiezing en waarom? Ik ben benieuwd….let me know in de comments.

Help stichting Braids4kidss een verschil maken….lees hier hoe je dat kunt doen!

 
From Serenitheory with love

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten