Tips & Tricks: Peuter haren wassen

share online:

IMG_5011.JPG
Before

Het haren wassen van mijn peuter was tot een aantal maanden geleden een ware hel. Ze gilde letterlijk de hele buurt bij elkaar – de buren moeten hebben gedacht dat ze zwaar mishandeld werd, zo hard gilde ze. Niks hielp, hoe ver van te voren ik haar ook probeerde voor te bereiden op wat er komen ging, ze was never nooit amused als de douchekop richting haar hoofd ging. Op de één of andere manier had ze een angst gecreëerd voor water in haar gezicht. De wasbeurt duurde altijd pijnlijk lang en aan het eind van de rit was haar, haar eigenlijk niet eens helemaal schoon. Doordat ze zo tegenstribbelde kwam ik telkens niet overal goed bij. Elke week was het hetzelfde liedje, totdat ik een aantal maanden geleden de vraag stelde in The Natural Hair Club op facebook.
Ik kreeg een lading aan bruikbare tips en ik ben de dames tot op de dag vandaag dankbaar! De doorslaggevende tip was het krukje met het washandje voor de ogen. De eerste keer dat ik dit probeerde ging niet meteen van een leien dakje, maar de tweede keer was een regelrecht succes. Ondertussen heb ik met mijn dochter 1 x in de week een prima ‘haarwasritueel’ gecreëerd en dit deel ik graag met jullie – in het speciaal met de mama’s die net als ik nare ervaringen hebben  met peuter haren wassen!
tangle-teezer-salon-elite-detangling-hairbrush-220.gif
Tangle Teaser

 

Ons haren wassen ritueel:
Benodigdheden: 1 krukje (of iets anders waar je kind op kan zitten onder de douche), 1 washandje, 1 tangle teaser, shampoo naar keuze, conditioner naar keuze, castorolie naar keuze

 
 
IMG_5049-0.JPGZaterdag is ‘washday’. ‘Sochtends haren losmaken en vervolgens richting de badkamer. Het haren wassen doen wij onder de douche. Ik laat haar zichzelf eerst een paar minuten wassen en vervolgens kom ik met het krukje aanzetten. Terwijl ze op het krukje zit, maak ik haar haren vochtig en doe ik er vervolgens shampoo in. Wanneer het haar goed is geshampood, tover ik de tangle teaser te voorschijn en spoel ik al ‘kammend’ de shampoo (en de pluisjes) er uit.
De tangle teaser heb ik gekocht bij OHMYHAIR! en is voor mij een ware uitkomst. Waar uitkammen eerst nog voor problemen zorgde, geeft mijn dochter geen kik meer. Het is een hele goede ontklitter en maakt het haren uitspoelen prettiger en vooral PIJNLOOS.

IMG_5019
After – the shrinkage is real!

Tijdens het uitspoelen houdt mijn dochter een washandje voor haar gezicht en houdt zij haar hoofd naar achter. Op deze manier komt er geen water in haar gezicht/ogen – en dit is wat zij het engst vond aan het haren wassen. Als alles goed uitgespoeld is dep ik het haar droog en doe ik er een mengsel van conditioner en castorolie in. Daarna is het tijd om haar haar te vlechten.
Zoals ik al eerder aangaf ging dit niet meteen zo vlekkeloos als dat tegenwoordig gaat. Daarom nog 4 extra tips die kunnen helpen bij het wassen van het haar van je peuter als je van plan bent het op de manier aan te pakken.
IMG_5051
Flat twist updo

 
1. Bereid je kind voor!
Mijn dochter is zoals de meeste peuters een gewoonte diertje en is erg gehecht aan bepaalde routines. Als ik haar niet van te voren uitleg wat er gaat gebeuren dan gaat het 9 van de 10 keer helemaal mis. Al ver van te voren laat ik haar weten dat we haar haren gaan wassen. Op deze manier weet ik dat ze sneller mee zal werken als het moment daar is.
2. Neem elke stap met je kind door.
Terwijl ik het haar van mijn dochter was, vertel ik haar ook wat ik aan het doen ben. “Nu gaat mama Shampoo in je haar doen, daar gaat het lekker van ruiken en het wordt heel schoon” Dit werkt erg geruststellend.
3. Laat je kind mee helpen.
Mijn dochter houdt van helpen en voelt zich dan meteen heel belangrijk. Ze mag bijvoorbeeld de tangle teaser vasthouden wanneer ik shampoo in haar haren doe, of ze mag met haar handjes door het haar heen wrijven wanneer ik bijna klaar ben. Dat vindt ze helemaal geweldig.
4. Complimenteer je kind tijdens en na het wassen
Tijdens het uitspoelen zing ik altijd een zelfverzonnen liedje “Haley is een flinke meid” Vol trots en uit volle borst zingt ze met me mee. Ieder kind houd van complimentjes en het motiveert weer om de volgende keer mee te werken wanneer je ze laat weten hoe goed ze het gedaan hebben. 

Dit werkt echt prima voor mij en ik hoop dat je er eventueel wat aan zal hebben bij de volgende wasbeurt!
Q| Hoe was jij het haar van je peuter?
 
 
 

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten