DIY: Gezichts- en haarmaskers voor moeder en dochter(s)

share online:

Bij ons is het op zaterdag washday. Voor mij wekelijks en voor de meiden om de 2 weken. Niet zo lang geleden besloot ik dat het tijd werd om mijn haar weer wat meer in de watten te leggen. Na mijn ‘big chop‘ ben ik eigenlijk in een soort haardip beland, waar ik niet echt heel veel tijd, aandacht en liefde besteedde aan mijn korte koppie…..kom ik op terug. Nu ik uit deze haardip gekropen ben, heb ik mij voorgenomen mijn haar weer regelmatiger te verwennen en daar neem ik met alle liefde mijn kids in mee.  
Behalve dat het gewoon ontzettend belangrijk is om vroeg te beginnen met goeie haarverzorging is er ook niets gezelliger dan lekker tutten met m’n meiden en er samen een gezellige middag van te maken. Afgelopen zaterdag hebben we voor het eerst met z’n drieën een haarmasker gemaakt en omdat we toch eenmaal bezig waren, maakten we ook meteen een gezichtsmasker. Ik kan je vertellen dat het een gezellige kliederboel is geworden, die zeker voor herhaling vatbaar is. 
Waarom, wanneer en hoe
Het toepassen van een haarmasker ook wel ‘deepconditioner’, is voor kroeshaar van groot belang. Je kunt bij kinderen vanaf een jaar of 1,5 al beginnen. Een haarmasker zorgt ervoor dat het haar goed gehydrateerd blijft, het heeft een voedende werking en dringt diep door tot ons haar. Daarnaast herstelt het beschadigde delen en houdt het ons haar soepeler waardoor het minder snel breekt. Je kunt kant en klare haarmaskers kopen, maar zelf maken wordt ook zeker aangeraden. Het is wenselijk om in ieder geval één keer per maand een haarmasker te gebruiken.  
Was voor het aanbrengen eerst het haar, omdat het effect beter is op schoon en vochtig haar. 
 
DIY haarmasker
Er zijn ontzettend veel recepten die je kunt gebruiken voor het maken van een haarmasker. Bij het kiezen van de juiste ingrediënten is het belangrijk om rekening te houden met de behoeftes van je haar. Mijn dochters en ik hebben alle 3 verschillende haartypes en dat vraagt om verschillende ‘behandelingen’. De krul van mijn jongste dochter neigt wel wat meer naar dat van mij toe, maar die van mijn oudste dochter is weer helemaal anders. Ik ben nog steeds aan het leren hoe ik om moet gaan met de verschillen, maar aldoende leert men.  
Ik liet mij door Vanillouise, deskundige op het gebied van natuurlijke ingrediënten voor haar en huid, adviseren over de producten die ik het best kon gebruiken voor de maskers.
Mijn jongste dochter en ik hebben allebei best dorstig haar. Ons masker bestond uit een combinatie van twee producten, die samen zorgen dat droog haar geruime tijd ‘moist‘ achter blijft. Na een aantal keer gebruiken zal je zien dat het haar – vooral wanneer het beschadigd is – zal transformeren.
088 copyIngrediënten:
– Honing (4 eetlepels) – op zichzelf is honing al een wondermiddel voor het haar. Het heeft een hydraterende werking en zorgt voor glans. Boven alles is het een ontzettend voedend product!
– Olijfolie (6 eetlepels) – Ook olijfolie zorgt voor de nodige glans, maar werkt ook heel goed als ‘softner‘ en is vooral een cadeautje voor je hoofdhuid.
Een combinatie van deze twee producten heeft een uitstekende ‘dorst lessende’ werking.
Het haar van mijn oudste dochter is wat stugger en fragieler. Voor haar heb ik dus een ander masker gemaakt, waarbij ik de ingrediënten zijn afgestemd op datgeen waar haar haar het meest naar vraagt. Het volgende haarmasker is bedoeld voor droog haar dat gemakkelijk breekt.

Ingrediënten: 
test– Kokosmelk (half blikje) – Kokosmelk bevat proteïne en dat versterkt het haar waardoor het minder snel breekt. Ook maakt het, het haar elastischer, wat zorgt voor soepelere krullen. Droog haar houdt van kokosmelk, omdat het ook een vochthoudende werking heeft.
Let wel: niet ieder haartype heeft baat bij proteïne behandelingen. Sommige haartypes zijn er gevoelig voor, waardoor het behandelen met kokosmelk juist zorgt voor droger en stugger haar. Probeer i.p.v een half blikje 1 eetlepel toe te voegen en kijk hoe dat werkt. Blijft je haar stug, laat kokosmelk in het vervolg dan liggen. 
– Gesmolten sheabutter ( 1 eetlepel) – Shea butter werkt herstellend en zorgt ook voor het vasthouden van vocht. Daarnaast brengt het de elasticiteit van het haar terug, 
– Honing (1 eetlepels)Zie bovenstaand recept
* Zorg ervoor dat de sheabutter goed gesmolten is en gebruik het het liefst wanneer het nog warm is. Gebruik echt niet te veel, want hoe vettiger het mengsel is, hoe lastiger het wordt met uitspoelen. 

il_340x270.876449312_r8j9
Opzoek naar soortgelijke heatcap in NL

Het is van belang dat de ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn, voordat je het aanbrengt. Verdeel voor het aanbrengen het haar in 4 stukken, begin bij de puntjes en masseer het mengsel goed in. Na het aanbrengen van het masker, kun je gebruik maken van een steamer of een heatcap. Ik ben nog steeds op zoek naar een leuke heatcap voor kids, het liefst bestel ik het gewoon in NL. Mocht je dit lezen en weten waar ik het kan scoren, please let me know. Tot die tijd doen wij het met een pedaalemmer zak, wat overigens ook een prima oplossing is. Blijf minimaal 30 minuten met de pedaalemmerzak op het hoofd en bind daar een doek omheen. Na 30 minuten kun je het masker uitspoelen met lauw water. Voor extra glans en vochtbehoud kun je eventueel naspoelen met koud water. 
IMG_3674
DIY Gezichtsmasker
Ook voor gezichtsmaskers heb je heel veel verschillende soorten recepten. Ik heb de ingrediënten niet perse afgestemd op onze huidtypes, maar ik heb wel gelet op de werking van elk ingrediënt op zichzelf. Uiteindelijk hebben we alle 3 het volgende maskertje 15 minuten op ons gezicht gehad, afgespoeld met koud water en drooggedept met een baddoek. Alle 3 – zelfs ik – bleven we achter met een babyhuidje – voor herhaling vatbaar,
Recept
– 1 hele banaan/potje banaan babyvoeding – banaan heeft een voedende en verzachtende werking op de huid en gaat een droge huid tegen. Indien je een hele banaan gebruikt, zorg er dan voor dat je het goed prakt. 
– Havermout (4 eetlepels) – havermout absorbeert overtollige oliën en heeft een rustgevende werking. Maak voor het gebruik de havermout klaar alsof je het gaat opeten en voeg het toe aan het mengsel. 
Yoghurt (6 eetlepels) – Yoghurt is goed om de huid soepeler te maken en heeft een hydraterende werking.
Honing (2 eetlepel) – honing zorgt ervoor dat je huid zacht aanvoelt en pakt onzuiverheden aan. 
12647440_1108756772469467_3838302248535883724_n
Prinses Arabella

Met veel plezier hebben we bovenstaande recepten gemaakt en op onze huid/ons haar aangebracht. Mijn streven is om dit in ieder geval eens in de maand te blijven doen.
Ik ben benieuwd of jullie wel eens zelf maskers maken en welke ingrediënten je daar dan voor gebruikt. Let me know in the comments. 
 

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten