Stappen richting (zelf)motivatie

share online:

10410784_795607973866128_80791760587895327_nExact een week geleden (her)ontdekte ik mijn schrijversdip. Al geruime tijd zat ik niet echt zo lekker in mijn vel – gebeurt al-tijd wanneer het allemaal niet helemaal gaat zoals ik dat wil, heb een hekel aan dat gevoel dat je niks onder controle hebt…daar zal ik ooit uitgebreider op in gaan – en dat heeft op heel veel manieren effect op me gehad. Een niet heel erg goed effect op z’n zachts gezegd. Het is mij opgevallen, dat ik daar soms eigenlijk een beetje te lang in kan blijf hangen, zo’n dip. Bij het opnieuw lezen van mijn blog waarin wordt aangegeven waarom je dingen juist wél moet doen, moest ik mezelf een spiegel voorhouden en toegeven dat ik zélf niet deed wat ik wel moet doen! Zonder dat ik er erg in had was ik stil komen te staan op een punt waar ik helemaal niet stil wilde staan. Letterlijk stil. Ik realiseerde me dat ik zelf niet naleefde, wat ik andere adviseerde te doen. Toen ik deze 7 stappen opnieuw deelde, merkte ik door de feedback dat dit op veel lezers een positief effect had en dat is een ontzettende eye-opener voor me geweest.
Wat je geeft is wat je krijgt
Het feit dat anderen gemotiveerd raken – overgaan tot actie – door dingen die jij zegt, is ontzettend bijzonder. Het is een wisselwerking, het motiveert weer om zelf ook bepaalde acties te ondernemen. Veel woorden die ik terugkreeg hebben mij ook weer gemotiveerd om diezelfde redenen toe te passen om te doen wat ik het komende jaar allemaal van plan ben [ <– stay tuned ]! Toch is het niet altijd even makkelijk om jezelf gewoon maar even te motiveren – geïnspireerd raken door een ander is slechts 1 kant van het verhaal. Het is ingewikkeld. Vooral als je veel wilt loop je met regelmaat aan tegen dat verraderlijke woord: maar!  De afgelopen week, waarin veel niet helemaal naar wens liep, zijn er 3 specifieke punten die bijgedragen hebben aan een stukje zelfmotivatie.

Praat! Hoewel ik als het op mezelf aankomt niet echt een prater ben, moet ik toegeven dat praten wel echt helpt! Met verschillende mensen, op verschillende niveaus, vanuit verschillende perspectieven. Andere mensen hebben vanaf een afstand soms een hele andere kijk op jouw situatie en dat kan heel verfrissend werken. Daarnaast is het ook gewoon fijn om te praten met mensen die heel goed begrijpen wat je op dat moment doormaakt.
Blijf positief. Dat is het halve werk. Met een goede attitude kom je al een heel eind verder dan met een negatieve houding. Je mindset kan twee kanten uitwerken. Kies voor de kant waarop je zelf uit wilt gaan. Dit is uiteraard veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar het heeft direct effect. Wees er extra alert op en probeer zelfs in de minder leuke/goeie gebeurtenis een lichtpuntje te spotten.
CaxFgO8Wees niet te streng voor jezelf! Wanneer je de lat té hoog voor jezelf legt, zul je nooit aan je eigen eisen voldoen. Het werkt averechts. Geef jezelf af en toe ook een beetje ademruimte. Motiveer jezelf, zonder jezelf te hard te pushen. Het is belangrijk om goed naar de leerpunten te kijken op weg naar het uiteindelijke resultaat. Leerpunten, de fouten die je uiteraard zal maken, omdat je gewoon mens bent. Kies ervoor jezelf te belonen voor de dingen die gelukt zijn in plaats jezelf te straffen voor wat mis ging.
Dit alleen al heeft een enorme impact op mijn niet-zo-toffe-week gehad. Kleine aanpassingen in mijn manier van denken, grote uitwerking op het grotere geheel – dat is waar het uiteindelijk om draait. Het zijn niet direct makkelijke dingen om toe te passen, maar ik kan er van getuigen dat het in ieder geval z’n vruchten afwerpt. Ik zal dan ook mijn uiterste best doen dit vast te houden en altijd opzoek blijven gaan naar manieren om mezelf te scherp te houden.

Wat doe jij om jezelf te motiveren?

share online:

  1. Leuk geschreven! Ik ben echt heel slecht in mezelf motiveren, maar als het me dan eenmaal lukt ben ik niet meer te stoppen! Thnx, voor de tips, ik ga ze zeker gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten