5 nieuwe dingen die ik over mijn zoon ontdekte in 3 weken

share online:

Toen ik 3 weken geleden de blog over ‘21 dagen thuiszitten met kinderen‘ schreef, had ik niet aan zien komen dat ik vandaag opnieuw een pakketje met lesmateriaal zou moeten ophalen op de school van mijn dochters. Hun school is t/m 11 mei dicht en de kinderopvang van mijn zoon t/m 28 april.

Werken vanuit huis is tot nu toe amper gelukt en het waren om eerlijk te zijn best pittige weken. Ik heb dan ook ongegeneerd mijn frustratie uitgesproken, maar kon ondanks alle narigheid toch ook wel punten van dankbaarheid vinden.

Waar ik tot noch toe ontzettend dankbaar voor ben is het feit dat mijn zoon eindelijk zindelijk is. Ik zag het niet gebeuren voor zijn derde jaar, wegens gebrek aan tijd. Oke, dat was een excuus, ik zag er gewoon enorm tegen op. Al die verhalen over jongetjes en zindelijkheid, ik moest er niet aan denken. Deze omstandigheden boden echter de gelegenheid om de uitdaging eindelijk aan te gaan. Al in de eerste week gingen we aan de slag en inmiddels wordt hij wakker met een droge luier. Fijn dat we hier eindelijk tijd voor hebben kunnen maken, het viel uiteindelijk ontzettend mee. Poepen is nog een dingetje, maar we hebben nog een aantal weken de tijd om dat onder te knie te krijgen.

Thuis – op elkaars lip – zitten met de kids, wil natuurlijk ook zeggen dat je op microlevel naar ze gaat kijken. Althans, dat is wat er hier gebeurt. Elk klein dingetje kan leiden tot ergernis, maar er zijn ook dingen die op gaan vallen, waar ik nooit eerder op gelet had. Bij mijn zoon ontdekte ik in de afgelopen 3 weken maar liefst 5 ‘nieuwe’ dingen:

 • Hij kan zichzelf best een tijd bezighouden
  De afgelopen 3 weken ben ik er achter gekomen dat mijn zoon best een lange aandachtspanne heeft. Hij houdt van kliederen, krassen en kleurplaten en kan daar helemaal in opgaan. Ook met boekjes lezen is hij wel even zoet. Wanneer zijn zussen bezig zijn mij schoolwerk, geef ik hem een kleurplaat of een boekje. Vaak zit hij een groot deel van het ochtendprogramma met ze aan tafel te ‘werken’. Wanneer hij het zat is, is hij het wel echt zat, dan kan ik geklier verwachten en kan ik hem maar beter bezig houden :-).
 • Hij kan écht al best goed logisch denken
  Ik bewonder zijn manier van denken en heb de afgelopen weken van nog dichterbij gezien hoe goed hij al verbanden kan leggen. Hij weet al heel goed kleuren bij elkaar te zoeken en snapt dat er voor sommige dingen een bepaalde volgorde is. Hij houdt van sorteren en ik vind het ontzettend fascinerend om te zien hoe hij moeiteloos zijn Sesamstraat kwartet in stapeltjes van soort verdeelde. Binnenkort daag ik hem uit voor een potje ;-).
 • Verstoor zijn logica en volgordes niet
  Als je kortsluiting bij mijn 2-jarige wilt veroorzaken, moet je hem vooral onderbreken in zijn logische volgorde. Het maken van duidelijke afspraken is voor Jahno erg belangrijk en het moet vooral kloppen in zijn hoofd. Dat ervaar ik nu meer dan ooit, want nu dat we de hele dag thuis zijn, zijn afspraken nog belangrijker. Je kunt me regelmatig in onderhandeling vinden met deze koppige peuter en hij kan goed volhouden. Hij is de moeilijkste verder niet als hij het begrijpt en het gaat zoals hij wilt.
 • Hij kan super goed voetballen
  Hij kan behoorlijk goed balletje trappen is me opgevallen. Gek genoeg had ik tot gisteren nooit eerder met hem gevoetbald, dus mijn verbazing was extra groot toen hij de bal rechtstreeks naar mij toe schopte. De vaart zat er nog goed in ook, hij kreeg er maar geen genoeg van. Geweldig om te zien hoe hij ervan kan genieten.
 • Hij is écht een knuffelbeertje
  Dat mijn zoon een echt knuffelbeertje is, dat wist ik eigenlijk al. Kan ook niet anders, his mom is the queen of cuddles. Wat ik de afgelopen 3 weken echter ontdekte is, dat hij het echt fijn vindt om in de ochtend even een paar minuten bij mama in bed te kruipen om nog even lekker te knuffelen en dat hij dan echt even kan blijven liggen. Dit is extra handig wanneer ik nog even geen zin heb om op te staan. Ook kan hij tegenwoordig rustig in mijn armen in slaap vallen, dat had ik een aantal maanden echt niet hoeven proberen. Mama vindt het in ieder geval heerlijk!

Gek is dat eigenlijk, dat ik mijn kids nu veel bewuster bekijk en nóg beter leer kennen. Something else to be grateful for. Heb jij nog nieuwtjes ontdekt bij je kids? Please do share x

share online:

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten