Nog even over moederschap en ondernemen

share online:

De keus om mij op 22 januari 2019 in te schrijven bij de KVK en voltijd te gaan ondernemen, is 1 van de beste keuzes die ik gemaakt heb in this lifetime. Daar sta ik nog steeds achter, ook midden in deze onzekere tijden. Misschien juist wel midden in deze onzekere tijden, omdat ik gegroeid ben naar het punt waarop ik niet geloof in het concept ‘zekerheid’ because you never really know. Dat bewijst zich nu maar weer, midden in deze onzekere tijden.

Vandaag wil ik even wat kwijt over het ondernemen en moederschap. In general, maar nadrukkelijk in deze wereldwijde-crisis-situatie. We gaan de derde ‘lockdown’ week en ik heb al weer een hoop geleerd. Ik zou mezelf niet zijn als ik deze lessen (die ik overigens per direct om ga zetten in actie) niet met jullie zou delen.

Dat er tijdens deze online meetings luidruchtige kinderen op de achtergrond om aandacht vroegen, daar was gelukkig begrip voor.

Hoe ik het heb ervaren? Thuiswerken voor mijn opdrachtgevers? Niet. Letterlijk niet. Op 2 Google Hangouts met één van mijn opdrachtgevers en een 1 op 1 met mijn vaste jurist na, is er precies niks van te komen. Dat er tijdens deze online meetings luidruchtige kinderen op de achtergrond om aandacht vroegen, daar was gelukkig begrip voor. Zelfs tijdens het gesprek dat na 21:00 plaatsvond, want de klassieke ‘mama ik kan niet slapen’, kan op zulke momenten natuurlijk niet uitblijven.

Ik neem even een alinea de tijd om ongegeneerd te klagen over de impact die deze nieuwe situatie de afgelopen 2 weken heeft gehad op mijn gemoedstoestand. Mijn geduld is achtergebleven in de 2e week van maart, these kids been driving me crazy. Ik heb echt bijna mijn longen uit mijn lijf gegild tegen mijn stuiterende kinderen en mijn oudste dochter en ik botste met enige regelmaat als ik haar school oefeningen moest uitleggen. Hoeveel werk doen deze kinderen in 6 uurtjes op school, it’s a never ending story. Ik baalde enorm van het feit dat ik niet kon werken – since I LOVE what I do – en dit heb ik ook zonder pardon afgereageerd op 3 kinderen die niets aan de hele situatie kunnen doen #hellomommyguilt. De muren komen op mij af, ik ben erachter gekomen dat ik eigenlijk helemaal niet zo vaak thuis ben en ik ben mezelf meerdere keren tegengekomen. Letterlijk. Ik kom mijn kinderen trouwens ook overal tegen. Meer dan ooit. Had ik al gezegd dat ik 0 dagen heb kunnen werken? Ik heb straks een behoorlijke achterstand in te lopen, de vraag is wanneer ik er eindelijk een keer aan toe kom. Ik kan nog wel een alinea doorgaan (of 2, of 3, of 8), maar ik zal jullie het besparen. Ik sluit mijn ‘little rant’ af met ‘MAN THIS SUCKS’!

Zo dat lucht op!

Dan nu weer even over moederschap, ondernemen en de lessen die ik geleerd heb. Het zijn enerzijds herinneren van dingen die ik eigenlijk al wist, maar nu weer opnieuw het belang van in ben gaan zien. Aan de andere kant zijn het nieuwe inzichten, die tijdens deze situatie een oplossing bieden. Hier is mijn top 5:

 • Als je een planning maakt, plan dan een aantal weken vooruit.
  Plannen is sowieso de sleutel, maar vooruit plannen opent deuren. Ik heb mijn Inspired Action Planner voor dit nieuwe kwartaal weer besteld en ik ga een goed en vooral realistisch overzicht voor mezelf maken, zodat ik beter ben voorbereid.
 • In het verlengde daarvan; werk in blokken
  Het kaderen van alles wat er op je to-do list staat, inclusief activiteiten en verplichtingen met de kids, huishoudelijke taken enzovoorts. Werk met een kalender, agenda, notebook, whiteboard of wat ook werkt voor jou, maar schrijf het op in duidelijke tijdsvakken en grijp er door de dag heen naar terug.
 • Zeg op tijd nee! (Je kunt aan de hand van je planning zien dat je helemaal geen ruimte hebt voor ‘ja’)
  Je kunt alles wat je wilt, maar niet tegelijkertijd. Soms moet je dus NEE verkopen, want teveel op je bordje hebben is stressvol. Leer prioriteiten stellen en accepteer dat er overal een volgorde voor is. This one is nog steeds een dikke vette #notetoself
 • Doe zoveel mogelijk online, dat is nét echt
  Ik heb de kracht van Zoom en Google Hangout mogen ontdekken. Fijn, ook met grote groepen, om er gezichten bij te zien en de nodige dingen met elkaar te bespreken. Als je workshops en cursussen geeft, is het wellicht een fijne optie voor je.
 • Vier al je kleine successen, cause you did that!
  Listen. Ik heb me echt even belabberd gevoeld om het feit dat ik geen werk had verzet, tot ik me realiseerde hoeveel werk ik heb verzet. Als moeder heb je zonder crisis al behoorlijk wat petten op. Dat is er nu niet minder van geworden. Dus bij alle kleine dingen die ik wél heb gedaan, valt er wat te vieren. Can I just celebrate the fact that I am doing mom-duties? #yesIcan.

Het is een proces en het is met vallen en opstaan.

Wat ik heb omarmd aan mijn proces is dat ik een work-in-progress kan zijn en tegelijkertijd ook een masterpiece. Mijn zogenaamde strakke planning is gewoon keihard gesneuveld en ik ga absoluut niet doen alsof het mij allemaal gemakkelijk af gaat. Dan kan soms zo lijken, door Instagram….maar wie mij lang genoeg volgt weet dat ik altijd zeg dat niets is wat het lijkt. It’s a struggle, it’s real and we are all going through it, maar ik ben ondertussen ontwikkelt tot een behoorlijke doorzetter, dus bij de pakken neerzitten is geen optie. That being said….ik maak rustig weer een ‘strakke’ planning voor de komende tijd. We gaan het laten lukken.

Ik ben niet (meer) bang om te laten zien dat het soms gewoon even zoeken is. Ik ben meerdere keren op mijn bek gegaan, keihard gevallen, maar ook net zo ‘hard’ weer opgestaan. Dat hoort ook bij de keus die ik heb gemaakt om als moeder te gaan ondernemen. Deze onzekerheid dwingt tot het komen van creatieve oplossingen, maar ook voor het hebben van blind vertrouwen – zoals het eigenlijk bedoelt was. Hopelijk kan ook jij iets uit deze lessen halen. Of je nou een (ondernemende) mama bent, of niet. We got this!

share online:

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten