20 willekeurige feitjes over mijn 6-jarige

share online:

Vorig jaar heb ik jullie aan de hand van 20 willekeurige feitjes kennis laten maken met mijn jongste dochter Yanira. Vandaag is het dan eindelijk tijd om mijn firstborn Haley-Joy aan jullie voor te stellen.
Lees ook: 20 willekeurige feitjes over mij 

 1. Oke. Laten we één ding voorop stellen. Over het algemeen zijn kinderen bewegelijk. Het is een kinder-ding, moms out there you know the drill, maar Haley-Joy spant toch écht de kroon. Als er een award was voor bewegelijkheid, dan had zij hem zonder slag of stoot gewonnen. Seriously. Dit kind beweegt bijna onder alle omstandigheden, vooral wanneer je haar vraagt nou eens even stil te staan. Friemelen met haar handen, wiebelen met haar voeten…..het houdt nooit op.
 2. Haley-Joy is super zorgzaam. Ik hoef maar te zeggen dat ik ergens last van heb en Haley-Joy staat klaar om voor mij te verzorgen. Of ze me even moet masseren of een tabletje voor me zal pakken….en ze vraagt me ook met regelmaat of ik nou al heb gegeten. Die zorgzaamheid uit ze niet alleen naar mij toe, maar ook naar haar broertje en zusje. Eigenlijk naar iedereen om haar heen. In de tijd dat ze nog ‘oudste kleuter’ was, bekommerde zich ook altijd om de kleintjes in de klas.
 3. Mijn dochter heeft iets met bewegende beelden. Het kan (bij voorkeur) de televisie zijn, maar een bewegend billboard langs de weg heeft ook meteen haar aandacht. Ze raakt helemaal opgezogen in de beelden en je kunt op zo’n moment tegen haar praten, maar ze hoort je gewoon echt niet. If it moves….she freezes……(dan is stilstaan ineens geen probleem meer).
 4. Ze heeft iets met namen uitspreken. Haar level van awkwardness wanneer ze iemand bij de voornaam moet aanspreken – vooral een volwassen naam – is op een hoog niveau. Ze begint liever gewoon tegen je te praten, ze vindt het op de een of andere manier moeilijk om iemand eerst te roepen. Ze gaat zich ook altijd super ongemakkelijk gedragen op zulke momenten, ik blijf het grappig vinden om te zien.
 5. Ze klimt en klauterend op alles wat ze tegen komt. De nodige brokken heeft ze al gemaakt, maar het weerhoudt haar er absoluut niet van om de acrobaat uit te hangen.  Vanaf het moment dat ze kon lopen is een wandeling met Haley-Joy eigenlijk altijd al een uitdaging geweest.
 6. Madam heeft last van het laatste woord. Kijk. Ik hoor de stem van mijn moeder tot de dag van vandaag nog herhaaldelijk: ‘ Jij wilt altijd het laatst woord hebben’ en ik hoor mezelf deze woorden nu al dagelijks herhalen. Ze heeft al-tijd nog wel wat toe te voegen, waar een punt geplaatst hoort te worden….plaatst zij een komma. Ik bereid mezelf mentaal vast voor op de pubertijd.
 7. Dus. Als ik zeg dat ze nieuwsgierig is moet je, je voorstellen dat veel dingen bij mijn dochter de overtreffende trap bereiken. Haley-Joy is zo nieuwsgierig dat ze voorwerpen kapot maakt, enkel omdat ze wilt snappen hoe het in elkaar zit. Ze is zo nieuwsgierig dat ze stilstaan (!) om gesprekken van voorbijgangers te volgen. Ze is zo nieuwsgierig dat ze tegen dingen opbotst, omdat ze bezig was met de dingen die om haar heen gebeurde. Ze zeggen dat nieuwsgierige mensen intelligent zijn toch? Wellllll, dan heb ik een kleine genie…..ze overstijgt all levels of curiousity!
 8. Ze houdt van lezen. Ze leest alles, van boeken tot gebruiksaanwijzingen. Ik weet nog dat we enige tijd geleden elke avond bonje hadden omdat mevrouwtje stiekem in bed aan het lezen was in het donker. Daar hebben we tegenwoordig strakke afspraken voor gemaakt…en dat werkt gelukkig. Ik hoop wel dat ze altijd zo van lezen zal blijven houden als nu.
 9. Toen Haley-Joy in mijn buik zat, had dokter Papa al voorspeld dat haar fijne motoriek on point zou zijn. De man heeft geen woord gelogen. Toen ze nog klein was kreeg ze de meest kleine dingen tussen haar minivingertjes te pakken. Ze was vrij vroeg met het stevig kunnen vastgrijpen van spullen en ook haar veters strikken kon ze al sneller dan verwacht. Ik merkte het ook meteen op toen zij voor het eerst de kans kreeg een piano te bespelen. Dit belooft nog wat.
 10. Wil je kortsluiting bij Haley-Joy zien? Bereid haar dan vooral niet voor. Ze is allergisch voor plotselinge veranderingen en doet dingen het liefst op een bepaalde (lees:haar) volgorde. Het heeft lang geduurd voordat ik doorhad hoe ik hiermee om kon gaan en heeft in het verleden voor de nodige uitdagingen gezorgd. Tegenwoordig hebben we een middenweg gevonden die voor ons beide beter werkt.
 11. Haley-Joy laat zich niet gauw uit het veld slaan. Als ze haar zinnen eenmaal ergens op heeft gezet, gaat ze door tot dat het haar gelukt is. Ik vind dit een prachtige eigenschap, want het maakt dat ze een echte doorzetter is. Kleine strijder!
 12. Wanneer ze geluid hoort, begint ze meteen te dansen – het hoeft niet eens perse muziek te zijn….een ritme en/of melodie is voldoende. Ze houdt ontzettend van dansen, maar ook van zingen. Eigenlijk is ze de hele dag bezig met liedjes zingen – ze verzint ook vaak haar eigen woorden op bestaande melodieën. De appel valt niet ver van de boom :).
 13. Haley-Joy vindt het nogal moeilijk om te luisteren wanneer ze ergens mee bezig is wat in haar wereld super belangrijk is. Ze maakt het liever eerst af – en riskeert hierdoor een opdonder – dan dat ze meteen luistert. Haar ‘weerwoord’ is dan ook altijd ‘maar ik was nog niet klaar’. I get that little girl, maar eerst luisteren en DAN afmaken waarmee je bezig bent is de juiste volgorde!
 14. Ze heeft een super levendige fantasie. Tijdens verkleedpartijtje in huis neemt ze 9 van de 10 keer het voortouw en heeft ze in haar hoofd zowat een volledig uitgewerkte script die haar zusje dan moet volgen om hun toneelstuk zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.
 15. Ze is echt een ‘why can’t we al just get along‘ type kind. Ruzie maken vindt ze vreselijk en ze snapt vaak oprecht niet dat een kindje bijvoorbeeld gemeen doet. Als het aan haar ligt speelt iedereen altijd samen….maar helaas werkt het niet altijd zo. Dit vind ze echt nog lastig.
 16. Haley-Joy houd ontzettend van lachen. Ik denk dat ze geboren is met een lach op haar gezicht. Ze heeft een – super droge – humor die zij alleen snapt en ze kan er helemaal in op gaan. De dingen waar zij om dubbel ligt…..ik kan het soms echt niet volgen, maar haar lach is dan zo aanstekelijk dat ik uiteindelijk net zo dubbel lig.
 17. Ze heeft een ontzettend goed geheugen. Ze kan zich dingen herinneren die jaren geleden gebeurt zijn en die beschrijft ze dan tot in de fijnste details.
 18. Toen Haley-Joy nog heel klein was deed ik altijd alsof ik niet bang voor spinnen was :). Dat heeft z’n vruchten afgeworpen, want als ik ergens een spin zie, hoef ik haar maar te roepen en ze staat klaar met een stukje wc papier om het spinnetje naar buiten te brengen. Hoe groot het achtpotige monster ook is, ze deinst niet terug. Haar zusje en ik noemen haar de spinnenvanger en we kijken altijd huiverend toe hoe Haley-Joy zonder enige angst een spin komt weghalen.
 19. Ze is super fragiel, kan soms een grote mond hebben, maar heeft een erg klein hartje. Ze zegt niet makkelijk wat haar dwars zit en vindt het ongemakkelijk om de woorden ‘ ik houd van je’ uit te spreken, maar op haar manier laat ze het in beide gevallen duidelijk blijken.
 20. Ze kan écht genieten. Dit is iets wat ik echt van haar heb geleerd. In het moment zijn is voor haar geen enkel probleem wanneer ze iets leuk vindt en dat zijn dan kleine dingen zoals zwemmen, fietsen, lezen, knutselen…noem het maar op. Wat het ook is…she enjoys it to the fullest en dat vind ik prachtig.

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten