7 moederschap dingetjes die je pas snapt wanneer je moeder bent

share online:

Ik had makkelijk praten.  Nu dat ik bijna 7 jaar moeder ben, durf ik toe te geven dat ik toen makkelijk praten had. Ik weet zeker, als jij dit nu als nog-geen-mama-leest, dat je makkelijk praten hebt. No offense hoor….en ik hoop oprecht dat je zal antwoorden met ‘non taken‘. …….maar je hebt makkelijk praten…net zoals ik tot een aantal jaar geleden.  6 jaar en 11 maanden geleden om het wat nauwkeuriger te maken. Tot aan mijn bevalling had ik nog waanideeën over moederschap en wat er allemaal bij komt kijken. Ik kan een lijst voor je opstellen met dingen die ik ‘nooooooit zou doen als ik moeder was’. Nu kan ik terug kijken en alles in perspectief plaatsen, maar toen?  Ik lach om de uitspraken die ik destijds maakte. Dingen die ik nooit zou doen of juist wel zou doen? Er is achteraf gezien weinig van terecht gekomen. Hilarisch.
Foto: Adjoamoon
Schrijfster + Fotografe 
Moeder zijn komt niet met een handleiding terwijl kinderen stuk voor stuk hun eigen gebruiksaanwijzingen hebben. De dag van hun geboorte moet je zien uit te vogelen wat werkt, want niemand kan je eigenlijk echt klaarstomen voor het avontuur dat moederschap heet. Gaandeweg leer je eigenlijk van je kinderen hoe je de beste mama kan zijn en kan voorzien in hun behoeftes. Alle kinderen hebben ook weer anderen behoeftes, dus het zou uiteindelijk een hele klus zijn om een handleiding uit te werken die zou aansluiten bij elk individu.
Er zijn veel dingen die ik heb geleerd over het moederschap, maar vandaag heb ik het over 7 dingen die ik nu dat ik moeder ben pas echt snap:

 1. De eeuwige twijfel.
  Doe ik het wel goed? Was ik te streng? Had ik dat nou wel moeten doen?
  We proberen er allemaal het beste van te maken als moeder. We maken soms beslissingen die we zelf in twijfel trekken, omdat we onszelf vergelijken met andere moeders of de ogen voelen prikken van mensen die niets te maken hebben met onze opvoeding. De huilbuien van onze kinderen gaan door merg en been en we voelen ons 9 van de 10 keer schuldig.
  Nu dat ik moeder ben snap ik het gevoel van twijfel wanneer ik beslissingen maak die niet perse aansluiten bij ‘de norm’, maar wat ik wel weet is dat bij elke beslissing die ik maak het belang van mijn kinderen voorop staat.
 2. Het kan soms best eenzaam zijn.
  Het moederschap is een journey op zich en die kan best soms eenzaam aanvoelen. Het kan er van de buitenkant heel anders uitzien dan dat het er daadwerkelijk aan toe gaat. Wanneer we na die lange twijfel periode beslissingen hebben genomen waar anderen niet achter staan, is het ‘verwerkingsproces’ hiervan iets waar je alleen doorheen moet. Je kunt nog zoveel moeders om je heen hebben, aan het eind van de dag ben jij degene die samen met je kind(eren) midden in ‘de arena’ staat.
 3. Het gaat niet altijd over rozen
  Kijk jij als moeder ook wel eens op naar al die andere mama’s waarbij het lijkt alsof ze het allemaal onder controle hebben? News flash.…ook bij deze moeders gaat het niet altijd over rozen. Ik kan beamen dat er dagen zijn die wij de ochtend tot aan de avond vlekkeloos doorstaan. We staan vroeg op, zijn vrolijk….de tafel is om 06.30 al gedekt, we eten gezellig met ze allen aan tafel en gaan dansend de deur uit.  Aan het eind van de dag is de tafel gedekt en liggen we allemaal op tijd in bed. Daar tegenover staan dagen waarop ik tot een uur of 10 in bed lig zonder energie om mezelf van A naar B te verplaatsen. M’n dochters van 6 en 4 staan dan zelf hun ontbijt te verzorgen terwijl mijn zoon nog in bed aan het wachten is tot mama eindelijk de kracht heeft verzameld hem aandacht te geven. We eten een niet-voedzame maaltijd en we gaan veel te laat slapen. Wordt dit geen ‘balans’ genoemd?
 4. Het veranderd je echt als persoon
  Ik kan zeggen dat moederschap mijn ‘entire being‘ getransformeerd heeft. Ik ben in veel opzichten nog hetzelfde gebleven, maar mijn prioriteiten zijn volledig verschoven. Moeder zijn heeft dankbaarheid voor mij in een heel ander perspectief geplaatst. De bekende clichés zijn echt waar: alles wat je doet staat ineens in het teken van je kids, ook als het dingen zijn die niet (direct) met hun te maken hebben zijn ze wel de rede dat je het doet. Het zijn mijn wandelende inspiratiebonnetjes!
 5. Me-time is nu nog belangrijker
  Het was altijd al belangrijker om tijd voor jezelf te nemen, maar vandaag de dag heb ik het meer nodig dan ooit. Als ik geen me-time momenten inplan, ben ik echt niet te genieten. De zorg die wij voor onze kinderen dragen hoort vanuit een plek van ‘total zen‘ te komen en dat kan pas wanneer we onszelf hebben opgeladen.
 6. Je wordt contstat ge-disrecpect
  Als moeder lig je vaak onder het vuur. Als ik het heb over ‘ge-disrespct’ worden heb ik het niet eens zo zeer over de grote monden van je eigen kinderen, want vanaf de peuterpubertijd denken deze kleine mensen dat ze thuis de broek aan hebben. Alsof dat niet genoeg is, doel ik meer op de bemoeienissen van anderen die denken dat ze het beter weten, want dat gaat soms ontzettend ver. Het mee willen bepalen over bijvoorbeeld het geven van wel of geen borstvoeding en of je dat nou wel in het openbaar zou moeten doen….of de opmerkingen die je naar je hoofd geslingerd krijgt als je ervoor kiest helemaal geen borstvoeding te geven….en dat is slechts de beginfase.
 7. We kennen onze kids als geen ander
  Het is bijzonder om te zien hoe ik de buien van mijn kinderen steeds beter kan vertalen. Ik herken de verschillende huiltjes van mijn zoon steeds beter en ik weet precies hoe ik mijn dochters in verschillende situaties het best kan benaderen of hoe ze ergens op zullen reageren. Hoeveel anderen ook vinden over hoe JOUW kinderen in elkaar zitten, niemand kent ze beter dan jij als moeder. Je hebt ze immers 9 maanden lang dichtbij je hart gehad…. nothing beats that #punintended.

Tegen alle moeders out there wil ik zeggen: YOU ARE DOING GREAT….. ook op de dagen dat het niet zo voelt!
 

 
 

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten