10 waarheden over het hebben van 3 kinderen

share online:

Ik knipperde met m’n ogen en toen ze waren ineens met z’n drieën. Okay, dat is natuurlijk niet wat er echt gebeurt is, you know the drill. In mijn beleving is het ineens wel echt heel hard gegaan. Soms moet het zelfs even tot mij doordringen dat ik een moeder van 3 kinderen ben. 3 hele mensen, gedragen door yours truly. De oudste is inmiddels 6, de middelste is 4 en mijn nieuwste aanwinst is 3 maanden geleden alweer 1 jaar geworden. Ik vind het maar een bijzondere bedoeling. Er verandert natuurlijk ontzettend veel wanneer er een gezinsuitbreiding plaatsvindt. Vandaag wil ik even stilstaan bij 10 punten die het ‘moeder van 3’ zijn voor mij met zich heeft meegebracht .

 1. Het bedtijdritueel lijkt opeens op een ‘bad joke
  En er is écht niets grappig aan. Jullie hebben vorige week kunnen lezen hoe het er af en toe aan toe kan gaan hier in huis en daar zag ik de humor al niet van in toen ik 2 kinderen had. Met de komst van een 3e is dit ritueel op sommige dagen een regelrechte crisis. Daarbij komt kijken dat mijn kleine man met deze hitte helemaal niet meer braaf om 8 uur stil is. Yup. The joke is on me.
 2. Je komt handen te kort. Letterlijk.
  We hebben ook maar 2 handen, dus je ziet het vast al voor je. Er zijn momenten waarop ik mijn knieën of mijn kin als een soort 3e hand gebruik wanneer ik dingen tegelijkertijd wil doen. Ik heb me tijdens mijn zwangerschap oprecht druk gemaakt over hoe dat er uit zou gaan zien met ‘handje vasthouden’, op schoot zitten en knuffelen. Dilemma’s!
 3. Geluidsoverlast verdriedubbeld zich
  Het spelletje ‘wie het langst z’n mond dicht kan houden’ is super populair hier in huis. Jammer dat Jahno nog te jong is om de regels te snappen.
 4. Het lijkt nog sneller te gaan met de ontwikkelingen.
  Het is écht niet te geloven hoe snel ze groot worden en wat ze plotseling allemaal kunnen. Het lijkt sowieso alsof mijn oudste nu meer sprongen maakt, na de vakantie gaat ze naar groep 4 terwijl het als de dag van gisteren voelt dat ze überhaupt naar school ging.
 5. Het middelste kind is dus echt een ding
  En dan heb ik het niet persé over de negatieve stereotypering van ´the middle child´, maar het is geen toeval dat het woord “middel” terugkomt in het “middelpunt”
 6. Het ochtendritueel moet nu echt strategischer.
  Je een dag verslapen is echt een no-go wanneer je 3 kinderen hebt, geloof me je wilt zo´n dag hier in huis niet meemaken. De extra tijd die we nodig hebben om ons klaar te maken in de ochtend is nog net niet uitgewerkt in een schema. Een schema, hmmm geen slecht idee!
 7. Er vraagt altijd wel één van de drie om aandacht.
  Er is altijd wel iets aan de hand. Als Yanira geen hulp nodig heeft met het strikken van haar veters is Jahno wel ergens op aan het klimmen of verzint Haley-Joy wel een ‘first world problem‘ waar mama’s assistentie bij nodig is.
 8. Of ik geld uit een boom kan plukken?
  Ja dat kinderen grof geld kosten, dat realiseerde ik me tijdens mijn 1ste zwangerschap meteen. Stel je eens voor hoe dat zit met de koelkast, kleding en uitstapjes x 3. Ik kijk steeds weer vol ongeloof terug naar wat ik nu weer heb uitgegeven.
 9. Als één van de 3 kids er niet is, voelt het als vakantie.
  Het voelt altijd gek als 1 van ze niet bij me is, maar het lijkt dan ineens of ik wél genoeg heb aan die twee handen. De rust die ik ervaar als één – en dan maakt het niet uit wie van de drie – er even niet is, voelt als een dagje resort.
 10. 3 x zoveel liefde 
  Either way is moederschap bijzonder en ben ik dankbaar dat ik die rol mag vervullen. Het is al het bovenstaande waard, dat zal ik geen moment ontkennen. De manier waarop zij mij hun liefde tonen is prachtig. De knuffels, de kusjes en de lieve woorden, de tekeningen en de mooie gebaren…& dat keer drie. Ik zou het nergens voor inruilen.

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten