A no a ala pier tifie na lafoe

share online:

Je hebt van die mensen rondlopen hè…. Het lijkt alsof ze het beste met je voor hebben, terwijl ze in werkelijkheid het liefst zien dat je keihard op je bek valt (en niet meer opstaat). Ik heb dit nooit begrepen en zal denk ik de rest van m’n leven de naïeveling zijn die dit eigenlijk niet wil in zien. Simpelweg omdat ik graag het goede in de mens zie. Maar op de harde manier heb ik kennis gemaakt met het type mens dat hun ware aard achter een masker probeert te verbergen, de schone schijn ophoudt en kwaadspreekt wanneer je er niet bij bent. “I SEE YOU :)”
In het Surinaams heb je een welbekend spreekwoord dat luidt: “A no ala pier tifie na lafoe”. Vrij vertaald betekent dit, dat niet iedereen het met je meent. Een spreekwoord dat jammer genoeg op niets minder dan de waarheid berust. Soms moet je dat op een niet zo leuke manier ontdekken. Maar goed, sinds dat de mens bestaat, bestaat er gehuichel. Het zou dan ook geen verassing meer moeten zijn, maar toch komt het soms uit een onverwachte hoek. Belangrijk is dat je op je hoede bent en dit soort mensen in je (directe) omgeving probeert te ontdekken en het liefst ook op afstand houdt. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ga er dan ook op verschillende manieren mee om.
Het is bijna belachelijk hoe simpel ik soms kan zijn in m’n denken. Wanneer ik weet dat iemand in mijn kring “fake” is – of niet eens in mijn directe vriendenkring, maar gewoon iemand waar ik regelmatig mee in aanraking kom (bv. kennissen, collega’s, “verre” familieleden) – dan ben ik meestal vrij nuchter. Het gaat bij mij twee kanten uit, ik kan namelijk vrij drastisch zijn. De manier waarop ik ermee omga is afhankelijk van de manier waarop ik de persoon in kwestie bekijk. Het hangt af van de rol die degene in mijn leven speelt en de manier waarop degene mij zou kunnen raken. OF ik breek met je, mèt of zonder jouw medeweten. OF ik laat het voor wat het is en laat de persoon in de waan dat ik geen flauw benul heb van zijn/haar afgunst. “Even goede vrienden ;)”
Feit is, I ALWAYS KNOW! Ik ben geboren met een radar die als een soort wekker in mij afgaat, wanneer ik met dit soort mensen in aanraking kom. Het is wel eens voorgekomen dat de batterij leeg was en de alarmbel me in de steek liet. Godzijdank was het verversen van zo’n batterij voldoende om mij alsnog te alarmeren.
Velen verklaren me voor gek, maar ik vind het wel prima zo. Het stoort me niet, want de persoon in kwestie is vaak niet belangrijk genoeg om emotionele schade bij me aan te richten. Waarom zou ik mijn kostbare energie verspillen door me op te winden over iemand die het slechtste met mij voor heeft? Je hoeft niet uit mijn leven te verdwijnen hoor, kom maar toe kijken hoe goed het met me gaat! De beste manier om er mee om te gaan is in mijn ogen gewoon blijven uitblinken in wat je doet. Het is je succes dat hen hindert, accepteer dat je geen voorkeurspersoon voor de gene bent, en “neem wraak” door succesvol te zijn. Het is oke. Laat hij/zij maar geloven dat jij niet weet dat hij/zij je eigenlijk het daglicht in de ogen niet gunt. IK houd me in ieder geval altijd van den domme en haal er indien mogelijk ALTIJD mijn voordeel uit! Het typische geval van “two can play that game” alleen is het verschil dat ik me niet bezig houdt met het benijden van een ander, maar me juist laat motiveren door een anders misgunnerij.
Iedereen gunt je alles, totdat je het daadwerkelijk hebt, maar niemand kan je afnemen wat van jou is, dus laat je niet demotiveren door dit soort personen. We krijgen allemaal met ze te maken, hoe je het ook draait of keert. Eens zal je ontdekken dat die ene vriendin, toch niet zo vriendelijk is. En die ene collega’s lach, toch niet zo gemeend is. Misschien even pijnlijk om te ontdekken, maar niet waardevol genoeg om te lang bij stil te staan. Dat is het leven. Zorg ervoor dat jij als persoon nooit zo zal worden en bescherm jezelf voor de negatieve invloeden die deze mensen op je zouden kunnen hebben!

 

share online:

1 Comment

  1. Samantha
    4 september 2018 @ 21:26

    So so so true!!!!!!!

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten