Ik ben een slechte zakenvrouw

share online:

Er zijn weinig mensen die Γ©cht tot mij door dringen als het aankomt op het geven van advies. Ik kan best eigenwijs zijn. Wanneer ik eenmaal ergens een bepaalde manier over denk, dan is het niet zo makkelijk mij daar vanaf te praten. Ik weet het, ik moet het veranderen, ik werk er aan πŸ™‚
Toch heb ik één vriendin, die bijna altijd tot mij door weet te dringenΒ en mij in de meeste gevallen weetΒ te overtuigen van haar gelijk – hoe zeker ik dan ook van m’n zaak ben.Β Een aantal weken geleden zei ze in een gesprek tegen me: ‘Seren, je bent een slechte zakenvrouw‘. Nou ben ik altijd wel het type geweest dat open staat voor feedback – ik doe er dan ook echt wel iets mee, maar bij deze moest ik toch wel even slikken. Een slechteΒ zakenvrouw? Hoezo!? Ze vervolgde: ‘Denken doe je met je hoofd, en niet me je hart. Jij maakt beslissingen die je met je hoofd moet nemen met je hart en dan wordt het rommelig! Step up your game!’. Β 
a-good-friend-is-someone-who-tells-you-the-truth-even-when-you-dont-want-to-hear-it-quote-1Wauw! Die kwam binnen. Ik kon er tegen ingaan, of ik kon erkennen dat ze gelijk had. Ik liet het even bezinken en koos voor het laatste. Als ik eerlijk bij mezelf naar binnen keek, wist ik namelijk dat ze wel een beetje gelijk had.Β Sterker nog, ze sloeg de spijker op z’n kop. Ik ben haar dankbaar voor haar directheid, dat kan ik ontzettend waarderen in een vriendschap. Het is goed dat je soms een spiegel door een ander wordt voorgehouden. Het zet je aan het denken en zorgt ervoor dat je wat kritischer naar je zelf gaat kijken op momenten dat je eigenlijk niet aan het opletten was.Β 
Haar woorden lieten mij na dit verhelderende gesprek niet zo snel los. Een slechte zakenvrouw. Waar was het dan mis gegaan? Was het er ingeslopen, zonder dat ik er erg in had… of was het misschien altijd al zo geweest? Was ik een softy (geworden)? Ik wist niet heel goed waar ik het moest zoeken, maar het heeft mij wel echt aan het denken gezet. Het was in ieder geval tijd voor zelfreflectie, dit wilde ik serieus gaan aanpakken.Β 
Na goed na te hebben gedacht was de conclusie vrij duidelijk. Als het mijn uiteindelijke doel is omΒ een echte businessΒ teΒ runnen, mag ik mijn zakelijkeΒ skills wel eens flink opΒ gaan poetsen. Ik moet van ‘bad’ business woman naar badass business woman! Daarvoor is het belangrijk dat mijn ‘head in the game’ is. Mijn hart is niet in staat om kritisch te denken op de cruciale momenten. Mijn gevoel mag mij niet steeds de baas zijn. Dit weet ik nu.Β Haar scherpe opmerking, heeft niet eens direct toepassing op het runnen van een bedrijf of het maken van een zakelijk beslissing. Dit heeft net zo goed betrekking tot het maken van keuzes in het dagelijkse leven, want ook daar moet je ‘op tijd’ je hoofd gebruiken! Ik kom vaak in situaties terecht, waarbij ik kies voor het volgen van mijn gevoel. Het ironische is dat ikΒ vaak wel beter ‘weet’…maarΒ dan gaan er verschillende gevoelens opspelen die mijn oordeel vertroebelen. Wanneer mijn hoofd zich vervolgens weer gaat bemoeien met de beslissing, dan is het einde zoek. Het wordt welles nietes en uiteindelijk heeft mijn hart dan toch het laatste woord. Je hart gebruiken is niet per definitie een slecht ding, maar het is belangrijk dat je heel goed weet wanneer! Een goede balans is hard nodig!
6298268286_50eab34571
Dit was voor mij een mooi leermoment. Het is belangrijk dat ik onderscheid weet te maken tussen ‘hoofdzaken’ en ‘hartzaken’…. bij elke beslissing die ik nu neem, probeer ik bewust te letten op mijn manier van denken en handelen. Bewust, zodat mijn hart mijn hoofd niet zal overschaduwen.Tegen mijn vriendin zeg ik: bedankt! De dag dat ik een succesvolle zakenvrouw ben, zal ik terug denken aan ons gesprek.

share online:

5 Comments

 1. Rowan
  30 mei 2015 @ 19:20

  Mooi dit! Ik heb serieus gisteren een soortgelijk gesprek gehad. Ook bij mij moet het roer om, zal pijnlijk worden, maar it will all be worth it!
  Ik zal tegen de tijd dat het me lukt terugdenken aan jouw column net zoals jij terug zal denken aan het gesprek met jouw vriendin πŸ˜‰
  Lobi, Rowan

  Reply

  • Serenitheory
   7 juni 2015 @ 22:04

   Thanks Rowan! Yes… ff doorbijten wel, maar werkt toch in het voordeel als we door die zure appel heen zijn! Maar hey ‘we got this’ man! πŸ˜€

   Reply

 2. Marsha
  25 augustus 2016 @ 11:00

  mooi geschreven en heel herkenbaar, ik moet ook veel zakelijker worden πŸ˜‰

  Reply

  • Serenitheory
   29 augustus 2016 @ 12:16

   Dank je wel! Is soms echt lastig he, zakelijk blijven…maar vaak echt nodig. We komen er wel!

   Reply

 3. Dear Diary 6: Je mag nΓ²g meer van jezelf gaan houden – Serenitheory
  1 oktober 2018 @ 14:23

  […] laatste manier die ik vandaag wil aankaarten is het duidelijker aangeven van mijn grenzen. ‘My dearest friend, die van de zakenvrouw kwestie‘ houdt me wat dit betreft ontzettend scherp en maakt dat ik mijn focus meer zet op dingen die […]

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2.Β 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.Β 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten