5 dingen die ik meer waardeer sinds ik moeder ben

share online:

Er komt een moment in je leven dat je gaat beseffen dat je niks for granted moet nemen. Vaak zien we bepaalde dingen als vanzelfsprekend, tót ze ineens niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Ik ben in de bijna 4 jaar dat ik moeder ben steeds meer waarde gaan hechten aan de kleine dingetjes. Dingen die ik vroeger een beetje voor lief nam, zijn vandaag de dag een stuk kostbaarder voor me geworden. Ik had nooit verwacht dat ik de meest simpele dingen en momenten zó belangrijk zou gaan vinden. Hier een kort overzichtje van een aantal dingen die ik nu nóg meer waardeer sinds ik moeder ben.
Ongestoord eten
Ik zal er geen doekjes om winden…ik houd gewoon ontzettend van eten, maar wie niet? Ik ben erg gesteld op een goede maaltijd en het liefst eet ik constant en alleen maar dingen die ik lekker vind. Zo ben ik ook dol op tussendoortjes en ik vind het leuk om er een feestje van te maken….lekker uitgebreid. Er was een tijd dat alleen eten niet meer dan normaal was.
Maar sinds ik moeder ben…

Is ongestoord eten een ware luxe! 
awesome-black-candy-chocolate-Favim.com-1634401Zodra ik iets eetbaars tevoorschijn tover, hangen mijn kinderen (ja, sinds kort allebei!) als 2 kleine hyena’s hijgend om me heen wachten tot ze hun tanden in mijn eten kunnen stoppen. Het maakt niet uit of ze net zelf iets achter de kiezen hebben, ze willen altijd ook een hapje van mama. Je kunt er de klok op gelijk zetten, als ze al een verpakking horen ritselen dan is het raak. Ik eindig altijd met de helft van wat ik eigenlijk wilde eten, omdat ze met hun dwingende oogjes mijn eten zowat in hun eigen mondjes kijken. Ik bezwijk er altijd voor. Hup, een hapje voor Haley-Joy en een hapje voor Yanira…en toen was het op. Soms bewaar ik mijn lekkernijen express tot het moment dat ze niet thuis zijn of naar bed gaan zodat ik het dan toch zonder pressure kan eten.
Yup. Ik koester mijn ongestoorde eetmomenten als nooit te voren!

UITslapen
Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Zaterdagen heerlijk lang in bed blijven liggen, gewoon omdat dat kon. Uitslapen, heerlijk vond ik het. Extra lang – half slapend en half wakker – blijven dralen in bed en eenmaal écht wakker zelfs nog de helft van mijn zaterdag besteden in bed. Met de tv aan.
Maar sinds ik moeder ben…
Kan ik uitslapen écht op mijn buik schrijven!

d50167151d8bfc7f87de2800d03150abHet lijkt alsof ze op zaterdag juist nog eerder het bed uit komen rollen dan alle andere dagen. En luidruchtig dat ze zijn! Super actief, zonder opstart problemen beginnen mijn twee kleine draakjes de dag. De 1 nog drukker dan de andere, zonder genade voor hun slaperige moeder die uit een veels te korte nachtrust gerukt is. Nee, een ochtendmens ben ik nooit geweest en zal ik zelfs nu ik moeder ben niet makkelijk worden. Wat mis ik het uitslapen en wat neem ik slapen vandaag de dag toch serieus
11174797_10206802903817083_7907332387042014073_nMijn moeder!
Schat van een vrouw, mijn moeder. Sterke zorgzame vrouw waar ik altijd al tegen op heb gekeken. Hoewel we vroeger al wisten dat ‘moeders altijd gelijk hebben’, waren er altijd wel van die ‘ja, zal wel mam’-momenten. Die momenten waarop je bepaalde waarschuwingen gewoon met een korreltje zout nam, misschien wel beter wist, maar toch eigenwijs je eigen weg ging. Zo zijn kinderen nou eenmaal toch?
Maar sinds ik zelf moeder ben…
Ben ik mijn moeder met andere ogen gaan bekijken.
Alles wat ze ooit tegen me gezegd heeft klinkt ineens extra herkenbaar. De waarschuwingen, de tips, de kleine dingetjes waarom ze boos werd, de momenten waarop ze bezorgd was, alles! Ze zal wanneer ze dit leest waarschijnlijk ook die zelfvoldane ‘ik zei je toch’ grijns op haar gezicht hebben, want ik ben nu op het punt dat ik besef dat dit dus is wat mama al die tijd bedoelde. Ik wist niet dat het kon, maar ik waardeer haar sinds ik zelf moeder ben nóg meer dan voorheen. Ik snap het nu. Ja mama, u had gelijk!
Ouderwets lezen
Ik ben altijd best een boekenworm geweest. Als ik terug kijk naar mijn middelbare schooltijd, kan ik mij nog goed herinneren dat ik soms zo lang door bleef lezen in de nacht dat ik ineens schrok van mijn ochtend wekker. Ik versleet behoorlijk wat boeken. 

Maar sinds ik moeder ben…
Kom ik aan (boeken) lezen niet echt meer toe.

Deze staat op mijn 'to read'-list
Deze staat o.a op mijn ‘to read’-list

Sterker nog, ik kan me de laatste keer niet eens meer herinneren dat ik echt lekker een boek heb uitgelezen. Ik maak vaak een start aan een nieuw boek, maar verder dan hoofdtuk 1 kom ik niet. Er staan nog zoveel boeken op mijn ‘boeken-die-ik-ooit-moet-lezen-lijst, dat ik me afvraag wanneer ik er de tijd voor ga vinden. (Tips, meer dan welkom!) Tegen de tijd dat ik een boek zou kunnen lezen heb ik vaak allang geen zin meer. Of ik stel het uit tot net voor het slapen gaan, maar dan ben ik weer te moe. De enige boeken waar ik nog aan toe kom, zijn die voorlees boekjes van de kids. Ouderwets lezen, wat mis ik dat. 
Stilte
Last, but certainly not least! Stilte. Een van de meest onderschatte dingen in dit leven. Simpele stilte. Ik heb nooit echt waarde gehecht aan de stilte, het viel me zelfs nooit op dat geluiden soms gewoon storend konden zijn.
Maar sinds ik moeder ben…
Waardeer ik elk moment van stilte.


ets

Ik kan ineens extra genieten van stilte. Eerlijk is eerlijk. Ik verlang vaak naar het moment dat de kids naar bed gaan, gewoon omdat het dan eindelijk stil is. Even geen ge-mama, geen ge-mag ik, geen gejammer en gehuil. Even niks. Heerlijk. Nooit verwacht dat ik dat ineens zo zou gaan waarderen, vooral omdat ik van nature best een ‘druk’ persoon ben. Stilte is nu extra kostbaar voor mij en ik neem het nooit meer voor lief. Ik waardeer het nu meer dan ik ooit verwacht had.
Zo zie je maar, het mama zijn, heeft de bovenstaande punten in een totaal ander perspectief gebracht voor mij. Wat voorheen normaal was, is vandaag de dag toch wel bijzonder. Ik ben benieuwd naar de top 5 van dingen en momenten die andere mama’s meer zijn gaan waarderen. Laat het gerust even weten in de comments. 
 

share online:

  1. Geweldig stukje en zo herkenbaar! Vooral ook ongestoord eten en in mijn geval douchen! Alsof ze op dat moment juist alles moeten weten. En het eten (verstoppen) bewaren voor als ze op bed liggen doe ik ook haha 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtarchief

adsensePlaceholder

Instagram

Meest gelezen posts