Ligt het aan mij of is September voorbij gevlogen? Het hele jaar 2018 lijkt als een soort sneltrein aan me voorbij te gaan. Hoewel ik heb geprobeerd zoveel mogelijk in het moment te zijn, merk ik dat ik het soms nog lastig vind. Mijn focus ligt erg op waar ik naartoe wil en daardoor glippen er nog wel eens momenten uit m’n vingers.
Picture credit: Adjoamoon

Totale overgave, geduld én loslaten

September stond in het teken van ‘trusting the proces’, maar dit keer in totale overgave en geduld. Een thema waar ik altijd moeite mee heb gehad, omdat zoals eerder aangegeven ‘controle’ hebben altijd veiliger heeft gevoeld. Loslaten – de eeuwige struggle – was niet alleen iets wat ik graag wilde, het was ook nodig en ik werd er eigenlijk een beetje toe gedwongen. Je merkt dat het niet perse makkelijker is wanneer je geen keuze hebt, maar het heeft me wel doen inzien waar mijn drang om krampachtig vast te houden aan wat veilig voelt vandaan komt. Sinds mijn besluit om mijzelf niet meer in de weg te staan, pak ik dit soort ontdekkingen direct aan. Ook deze maand neem ik jullie weer mee in mijn (zelf)bevindingen.

Dear Diary…..het is vandaag 1 oktober 2018 en ik denk dat ik nog meer van mezelf mag gaan houden.

Nóg meer ja, want de liefde voor mezelf is in de loop van het jaar 2018 ontzettend gegroeid, maar dat kan altijd meer, het kan altijd beter! Vorige maand hadden ‘My dearest friend from the flow up‘ en ik een goed gesprek over manieren om meer van jezelf te houden. Zij is de rede dat ik probeer stil te staan bij de vraag ‘How can I love myself today?’ Bij mezelf heb ik 4 dingen ontdekt die zullen bijdragen aan zelfliefde en deze maand wil ik daar extra de focus op leggen. Het belangrijk om mezelf vaker te complimenteren, minder streng voor mezelf te zijn, mij kwetsbaarder opstellen naar naasten én mijn grenzen duidelijker aangeven.

We verdienen allemaal complimentjes

Gisterochtend probeerde ik stil te staan bij 3 complimenten die ik verdien. Slechts 3 redenen om nog meer van mezelf te houden en liever voor me zelf te zijn. Het duurde even, maar de volgende 3 complimenten kwamen eruit rollen.
– Ik ben een goede moeder en doe er alles aan om ervoor te zorgen dat mijn kiddos niets tekort komen.
– Ik ben een doorzetter, want elke keer wanneer ik val sta ik weer op en ga ik door!
– Ik weet negatieve situaties altijd van een positieve kant te belichten….

Wait, did I just say this about MYSELF!? Het blijft een gek gevoel om jezelf een veer in de reet te steken, maar eigenlijk zouden we onszelf veel vaker ‘opstekers’ moeten geven, zoals ze dat in de kleuterklas van mijn jongste dochter zeggen. Het heeft ook écht even geduurd voordat ik deze 3 simpele complimenten aan mezelf op kon schrijven.  Ik moest er echt even goed over nadenken en het lijkt alsof er een weerstand in mij opborrelde bij de gedachte dat ik zoiets over mezelf durfde uit te spreken. Gek eigenlijk, want als we een ander moeten complimenteren, kost dat vaak weinig moeite.

Ik mag minder streng zijn voor mezelf

Behalve dat ik mezelf meer mag complimenteren, mag ik ook minder streng voor mezelf zijn! Om maar een voorbeeld te noemen: ik heb me in de maand september één keer verslapen op een schooldag. Gelukkig waren de kids uiteindelijk wel op tijd, maar ik was behoorlijk op mezelf aan het mopperen, want hoe kreeg ik het in hemelsnaam voor elkaar om door m’n wekker heen te slapen.  Het was halverwege de maand en ik had het de dag ervoor onnodig laat gemaakt. Eigen schuld dus!

De andere kant is dat ik rest van de maand elke dag op tijd – of zelfs te vroeg was. Die ene dag dat het mis is gegaan, hoeft dus niet zwaarder te wegen dan de rest van de maand. Sterker nog: ik ben trots op mezelf, want ondanks dat ik moest wennen om na de vakantie weer terug naar structuur te gaan,  is het mij toch gelukt om elke ochtend voor ontbijt te zorgen en zo goed als dagelijks met vrolijke kinderen de deur uit te gaan. Ik ben mij ervan bewust dat dit tot mijn ‘taken als moeder’ behoort, maar dat wil niet zeggen dat ik mezelf er geen schouderklopje voor mag geven….want yeahI did that!

Durf je kwetsbaar op te stellen

Nog een manier om meer van mezelf te houden is het durven me kwetsbaar(der!) op te stellen. Voor vele lijkt het alsof ik mij heel makkelijk open stel – voornamelijk omdat ik jullie zowel hier als op mijn Instagram een kijkje achter de schermen geef, maar niets is minder waar. ECHT inhoudelijk over dingen praten waar ik doorheen ga/ben gegaan kosten mij behoorlijk wat tijd en moeite, en als ik mezelf eenmaal zo ver heb gekregen dan zitten er ook nog 5678 lagen overheen voordat ik echt bij de kern kom. Er zijn nog steeds momenten waarop ik mij bezwaard voel om ‘ uit te huilen’  op de schouders van mensen die dichtbij me staan. Het gevoel van ‘teveel’ zijn of bijvoorbeeld dat bekende schaamtegevoel of de gedachte om veroordeeld worden belemmeren mij regelmatig waardoor ik het uiteindelijk liever in m’n eentje oplos. Je kunt kwetsbaarheid op zoveel verschillende manieren toepassen, maar ik besef dat in welke situatie dan ook de angst om je kwetsbaar op te stellen ook gepaard gaat met zelfveroordeling en het gebrek aan zelf liefde. Nou, gisteren luisterde ik naar een aflevering van de Podcast van Angelique Houtveen die gaat over liefde, schaamte & eerlijk zijn en het heeft me weer even wakker geschud. Ik raad trouwens alle afleveringen aan – maar de manier waarop zij met kwetsbaarheid omgaat inspireert mij ontzettend.

Grenzen stellen is ook belangrijk

De laatste manier die ik vandaag wil aankaarten is het duidelijker aangeven van mijn grenzen. ‘My dearest friend, die van de zakenvrouw kwestie‘ houdt me wat dit betreft ontzettend scherp en maakt dat ik mijn focus meer zet op dingen die voor MIJ belangrijk zijn ipv voor een ander. Ik ben vaak geneigd om de prioriteiten van anderen boven die van mezelf te zetten, waardoor mijn eigen dingen op de achtergrond raken. Well that aint self love at all, putting yourself FIRST is! Het is een grote uitdaging, maar ik ga ’em wel aan!

De maand oktober staat dus helemaal in het teken van meer van mezelf houden. Liever voor mezelf zijn en mezelf opstekers geven, minder streng voor mezelf zijn, mij kwetsbaar opstellen en duidelijke grenzen stellen staan voor op.  Ik ben vandaag ook weer begonnen met het gebruiken van mijn Inspired Action Planner, dus daar kan ik dagelijks terugblikken op de dingen die goed zijn gegaan en hoe trots ik op mezelf mag zijn voor het behalen van mijn ‘achievements‘. Ik wil jullie wederom bedanken for joining me on this journey!

 

 

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.

Leave a Reply

CommentLuv badge