Toch maar liever gekwetst door de waarheid.

share online:

Zeg jij wat je denkt dat iemand wil horen, of zeg jij wat je écht denkt?
Troost je een ander met een leugentje, omdat je bang bent dat de waarheid te veel pijn zal aanrichten? Zeg je het wanneer je vrienden keuzes maken waar je to-taal niet achterstaat? Ik vind dat de bovenstaande vragen in een vriendschap heel erg belangrijk zijn. Hoe belangrijk is eerlijkheid nou eigenlijk in een vriendschap en hoe breng je een “pijnlijke” boodschap?
Waarom is eerlijkheid zo belangrijk in vriendschap?
Omdat vertrouwen de basis van een echte vriendschap is en als je niet eerlijk tegen elkaar kan zijn, hoe is het dan mogelijk dat je elkaar kunt vertrouwen? Door eerlijk tegen elkaar te zijn, creëer je een veilige plek, waar je jezelf kunt zijn en alles kwijt kunt. Zonder dat je, je hoeft te schamen of bang hoeft te zijn dat je niet in je waarde gelaten wordt.
a26b427acce8b3cf064e095ad39356a0Soms is het ook nodig dat iemand je even met je beide benen op de grond zet!  Ik kan bijvoorbeeld ontzettend eigenwijs en koppig zijn en vaak denk ik ook gewoon dat ik gelijk heb. Met deze houding maak ik dan ook wel eens keuzes die niet altijd even handig zijn. Het zou ontzettend vervelend zijn als niemand even aan de bel trok en mij met beide benen op de grond zette. Het zou heel jammer zijn, als niemand mij “durfde” te zeggen dat mijn gedrag op dat moment niet door de beugel kon.

Soms hebben we gewoon ook even een “reality check” nodig

 
Ik ben mijn beste vriendin nog steeds dankbaar voor het feit dat ze mij er op aansprak toen ik even goed doorschoot in het “boos & negatief” zijn. De woorden “Je kunt beter normaal doen, dit is echt niks voor jou” hebben mij o.a geholpen de weg naar mezelf langzaam weer terug te vinden. Stel dat niemand mij wees op mijn “wangedrag? Het zou zonde zijn, want we hebben allemaal wel eens een “reality check” nodig. Gelukkig doen mijn vriendinnen dit regelmatig.
Wees niet bang om elkaar de waarheid te vertellen
fotoLaatst, in een gesprek met mijn vriendin Chanel, kwam dit naar voren. Want wat heb je eigenlijk aan vrienden die bang zijn om je te vertellen waar het op staat. Als zij het niet doen, van wie moet je het dan horen?  Als we dingen doen die niet door de beugel kunnen, is het nodig dat iemand je daar even op wijst. Wanneer wij vrienden om advies vragen, hoeven zij niet altijd precies te zeggen wat wij willen horen. Heb je niet veel liever iemand die je een eerlijk advies geeft, dan iemand die je maar gewoon naar de mond praat? Als je mij vertelt hoe JIJ ergens over denkt, dan kan ik altijd zelf nog bepalen wat ik met deze informatie doe. Je eerlijkheid wordt op prijs gesteld, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik je advies perse aan hoef te nemen. Zolang we maar “even goede vrienden” kunnen blijven.
Daarnaast is er nóg een rede, waarom ik eerlijkheid in vriendschap belangrijk vind.  Het is namelijk ook belangrijk dat ik je kan zeggen dat ik het niet met je eens bent, inplaats dat ik je achter je rug om belachelijk maak om de keuzes die je maakt. Dat hoort niet, als je het echt met iemand meent. Het kan natuurlijk voorkomen dat je het een keer niet met elkaar eens bent en als je echt vrienden bent, moet het kunnen dat je de ander dit eerlijk vertelt – zonder dat het ongemakkelijk hoeft te worden. En nee, soms is het niet leuk om dat te horen, maar liever dat… dan dat je doet alsof je alles wat ik doe maar goedkeurt. Liever dat, dan buiten mijn weten om de spot met mij drijven, omdat je niet eerlijk kan zijn in mijn gezicht.
Eerlijkheid duurt gewoon het langst
Ik waardeer eerlijkheid. De waarheid is misschien niet altijd leuk om te horen, maar “liever gekwetst door de waarheid, dan getroost door een leugen” zoals het spreekwoord luidt.  Zelf kies ik het liefst voor de waarheid, hoe moeilijk dit in sommige gevallen ook is. Meestal als men om m’n mening vraagt. In een enkel geval ook ongevraagd, maar dat wordt niet altijd door iedereen op prijs gesteld, dus daar pas ik tegenwoordig mee op. Hoewel het me de afgelopen periode door een aantal vriendinnen wel in dank is afgenomen dat ik tegen ze zei wat ik werkelijk dacht, terwijl ze dat niet perse wilden horen.
2535-o
Ik ben van mening dat als je werkelijk om iemand geeft, je ze de waarheid hoort te vertellen. Genuanceerd weliswaar, want ik ben ook van mening dat je opbouwend moet zijn – je vertelt iemand niet de waarheid om hem/haar pijn te doen. Hoe denken jullie hierover? Probeer jij wel eens iemand met een leugen te beschermen?

share online:

6 Comments

 1. Carolyne
  27 augustus 2014 @ 11:02

  Hi lovie..
  Leuke topic! Ik ben van mening dat eerlijkheid het langst duurt.. En dat is waar ik naar streef bij de loved ones om mij heen.. Een langdurige eindloze pure relatie gebaseerd op liefde en eerlijkheid. Natuurlijk kan de waarheid soms kwetsend zijn, echter geef ik dan de voorkeur aan gekwetst zijn door de waarheid.. dan door een leugen. Ik behandel een ander zoals ik zelf behandeld wil worden. Met dat gezegd te hebben betekent dat natuurlijk niet dat een ander de waarheid.. -wat soms pijn kan doen- altijd zal waarderen. Dat is voor mij persoonlijk soms ook de angst omdat je een ander niet wilt kwetsen.. Maar ik denk dan ook altijd op langer termijn.. nogmaals eerlijkheid duurt het langst.
  Als je band/vriendschap sterk genoeg is you’ll manage.

  Reply

  • Serenitheory
   27 augustus 2014 @ 12:20

   Dank je wel voor je reactie Car.
   We staan wat dit betreft idd op 1 lijn, gelukkig.
   En zeker weten, de waarheid kan bij een ander soms ook echt in het verkeerde keelgat schieten, helaas. Dat kan zeker zorgen voor terughoudendheid, maar wa jij zegt. “Als je band/vriendschap sterk genoeg is you’ll manage.:
   xx

   Reply

 2. Gabriëlle Rosebel
  1 september 2014 @ 10:31

  Thank you for this!

  Reply

  • Serenitheory
   1 september 2014 @ 10:35

   You are very welcome!

   Reply

 3. crystal
  15 november 2014 @ 22:31

  Amen! Ik zem misschien te Vaak iets wat Ik niet zou moeten doen dus Ik begin nu standaard met een complimentje als inleiding waarna Ik to the point kom

  Reply

 4. anneke
  18 augustus 2016 @ 12:03

  dit is het onderzoek over liegen!xxx

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten