Een nieuw begin!

share online:

Twee jaar geleden, op 1 juli 2013 begon ik aan mijn “natural hair journey”. De maanden ervoor was ik mijzelf mentaal aan het voorbereiden op dit moment, maar ik had nu dan eindelijk de knoop doorgehakt! De dag ervoor had ik nog een krullende lace wig op m’n hoofd, maar nu was het tijd om de haren op mijn hoofd te omarmen. Straight had ik al jaren niet meer op mijn hoofd, dus het was voor mij slechts een kwestie van puntjes knippen en mijn “reis” kon beginnen.

528705_10200313707231224_680056816_n
Lace wig van Mayisha’s Hairfashion

1181f4d9a9517e12d91aeb8d74f4bebf
1 juli 2013

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In 2 jaar tijd heb ik ontzettend veel geleerd over kroeshaar. De verschillende haarstructuren, mijn haarstructuur, de producten die je kunt gebruiken, de musthaves en het belang van een goede haarroutine – die ik overigens nog steeds niet heb. Het is een ware reis en onderweg heb ik leren houden van vooral de veelzijdigheid van mijn haar – want ik ben wispelturig en houd echt van variatie. Youtube heeft mij uren lang beziggehouden bij het uitproberen van verschillende kapsels. Ik geniet echt van mijn haar op een manier waarop ik nooit had verwacht dat ik dit zou doen.
Een greep uit afgelopen 2 jaar
[huge_it_gallery id=”2″]
Maar dat is niet altijd zo geweest
Voordat ik de keus maakte mijn eigen haar te “dragen”, droeg ik eigenlijk alleen maar weaves en pruiken. Daar was, en is nog steeds steeds, niks mis mee vind ik. Wat echter bij mij wel een probleem vormde, was de manier waarop ik met mijn eigen haar omging. Ik verzorgde het niet tot nauwelijks, geen greintje liefde te bekennen. Het was daar alleen maar als ondergrond. Als wat er bovenop zat maar goed oogde, dan was wat er onder zat totaal niet belangrijk. Als er een stuk afgeknipt moest worden dat in de weg zat, of een stuk gestraight of gekleurd moest worden zodat het mooi aansloot, dan deed ik dat zonder na te denken wat de schade was. Ik zag mijn eigen haar niet als belangrijk onderdeel van mijzelf. Enkel als houvast voor de naald en garen.
66f91d7299f716679c2cb5ad7eb00902Tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn reis
Nu ik 2 jaar genoten heb van mijn haar, is de tijd voor mij aangebroken dat ik een nieuwe weg ga inslaan. Het begon destijds allemaal bij het resultaat van een blow out waar ik absoluut niet tevreden mee was. Dit is inmiddels al weer 1 jaar geleden. Mijn haar was een behoorlijk stuk gegroeid, maar ook heel erg beschadigd met dunne lange en lelijke punten. Waarschijnlijk nog het resultaat van de manier waarop ik mijn haar de afgelopen jaren had mishandeld. Ondanks mijn verandering in de verzorging, was de schade die ik had aangericht al te groot. Het was trouwens ook een behoorlijk tijd geleden dat ik mijn puntjes had geknipt.
Wat toen begon als “ik moet nu écht regelmatiger mijn puntjes knippen” eindigde in “alles moet eraf”. De drang om helemaal opnieuw te beginnen brandde in mij en ik en mijn impulsieve zelf konden aan niks anders meer denken. Toen ik tegen mijn vriendin zei dat ik dit wilde doen zei ze: “Maar waarom moet alles er af?” Ik antwoordde: “het MOET niet, maar ik WIL het wel heel graag”. Het voelde gewoon zo. Ondanks mijn sterke gevoel was ik er op dat moment alleen nog niet klaar voor. Ik was teveel bezig met ‘ingewikkelde’ vraagstukken zoals: ‘zal het mij wel staan, wat zullen anderen ervan vinden, wat als ik spijt krijg’ and so on. Nu heb ik een punt bereikt waarop ik 100% achter mijn beslissing sta en eventuele kritiek naast me neer kan leggen. Het maakt me niet (meer!) uit wat andere vinden, ik doe dit voor mij en spijt….zeer zeker niet!
Het is een symbolische “big chop”. Ik knip er geen relaxer uit, maar wel een heel groot stuk van een “beschadigd verleden”.  Ik knip er een periode af waaraan ik het liefst niet herinnert wordt. Een periode waarin ik niet beter wist en maar wat deed. Het heeft ook te maken met de plek waar ik op dit moment sta in het leven. Wat geldt voor mijn haar, geldt ook voor mezelf: Tijd voor een nieuw begin! Het is dubbel, het is symbolisch en het is omdat alles binnen in mij schreeuwde om deze knipbeurt! Let’s start this new (healthy hair) journey. 
IMG_2163
ge-cut en ge-shaped door ABIHAIRNL | Photocredits: Vingt Cinq

 

Q| Heb jij ooit een big chop gedaan en wat was je beweegreden hiervan?

 
 
 

share online:

1 Comment

  1. Macblogster
    20 juli 2019 @ 02:44

    Cool om je journey terug te zien. Die lace wig stond je trouwens erg goed, maar dat korte koppie op de laatste foto is WAAAAAAAAAAUW! Love it. Stond je erg goed!

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten