Aftellen geblazen

share online:

Ergens in januari begon ze al. ‘Mama, ben ik bijna 5 jaar’? Ik legde haar dan uit dat ze nog zo’n 10 maanden moest wachten en dat zou nog wel een hele tijd duren. Er zouden nog heel veel andere gebeurtenissen plaatsvinden voor dat zij dan eindelijk jarig was én  de grote vakantie van school zat er ook nog tussen. Halverwege het jaar bereikte haar ongeduld het hoogtepunt. ‘ Ik vind het niet meer leuk, iedereen is jarig geweest behalve ik. Nooit ben ik jarig.’ Teleurgesteld en boos klaagde ze dat het haar allemaal maar te lang duurde. Nou zijn kinderen op zich zelf al redelijk ongeduldig, maar dit is vast ook een eigenschap die ze van moederlief heeft meegekregen. Arm kind.
Ik – als redelijk ongeduldige moeder – begrijp haar natuurlijk volkomen. Wachten is een vreselijk ding, maar terwijl je wacht kun je natuurlijk van alles doen. Vorig jaar ‘bedacht’ ik een leuke oplossing en maakten we samen een aftelkalender precies een maand voor haar 4e verjaardag. Ik kwam het idee destijds tegen op Pinterest en vond het een geweldige manier om al spelenderwijs met haar af te tellen naar de grote dag. Zo konden we het wachten in iedergeval die laatste 30 dagen een klein beetje dragelijker maken.
Ze vond het werkelijk waar prachtig. Elke dag voor het slapen gaan zette we een kruisje op de zelfgemaakte kalender. Ze vergat heel even dat ze wachten eigenlijk helemaal niet leuk vond en leefde echt toe naar het moment dat ze een kruisje mocht zetten. Ik wist meteen dat we het een terugkerend ding zouden maken.
Dit jaar gingen we ook weer aan de slag. Ik merk dat ze er in vergelijking met vorig jaar een stuk bewuster omgaat, maar dat is eigenlijk met alles rondom haar verjaardag zo. Ik kan niet geloven hoe hard het is gegaan. Nu zit ze inmiddels in groep 2, kan tot 100 tellen, kan ze al een aantal woorden lezen en kunnen we ook steeds meer echte gesprekken voeren. Bij het maken van de kalender kwamen deze dingen extra naar voren. Tijdens het slaapuurtje van de kleine zus, gingen we er voor zitten en het was hartstikke leuk om samen te doen, vooral hoe ze nog meer kan helpen nu.
Lijkt het jou ook wat om zo een kalender met je zoon of dochter te maken? Het is niet zo heel ingewikkeld en hoeft ook geen uren te kosten. Het is een leuke activiteit om samen met je kind te doen.
Dit heb je nodig:

 • Een groot vel papier
 • Knutselpapier
 • Stiften
 • Een schaar
 • Lijm/plakband
 • Decoratie naar keuze (bijvoorbeeld stickers en stempels)

thumbnail_fullsizerender
 
Het is eigenlijk heel simpel. Je gebruikt het grote vel papier als ondergrond. Vorig jaar kozen wij voor vakjes getekend met stift, maar dit keer kozen we ervoor knutselpapier voor de vakjes te gebruiken. In de vakjes noteer je de datum en/of eventueel het aantal nachtjes slapen. Wij kozen voor beide. De uitgeknipte vakjes plak je op het grote vel en dat ja natuurlijk een extra leuke taak voor de kleintjes. Als laatste ‘vakje’ kozen wij voor her uitlichten van haar leeftijd: VIJF! Die heeft ze zelf mooi versierd met stempels. Als alles eenmaal is opgeplakt kun je de kalender naar eigen smaak versieren. Je kunt natuurlijk altijd zelf een beetje variëren met de decoratie en er staan ook ontzettend veel leuke ideeen op Pinterest. Dit is ons resultaat geworden:

Gisteren hebben we voor het slapen gaan ons eerste kruisje gezet. No9 28 dagen te gaan. Spannend voor haar, maar ook voor mij. Vijf! Wat is de tijd hard gegaan!
From Serenitheory with love

share online:

1 Comment

 1. Hoe de band van mijn dochters mij steeds weer ontroerd – Serenitheory
  29 oktober 2018 @ 18:52

  […] 24 oktober is mijn oudste dochter 7 geworden en in de aanloop naar verjaardagen toe maken we altijd een aftelkalender. Ik merkte dit jaar dat niet alleen de b-daygirl to be in spanning was, maar ook haar zusje kon […]

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten