Adem in adem uit & vergeef ze

share online:

ademinHet is nu 3 jaar geleden dat ik o.a dit schreef:

“Als kind is mij geleerd dat de zwarte kleur van zijn gezicht voor ROET – dat spul wat een schoorsteen achterlaat – stond en niet voor een huidskleur. Dat hij een bos kroeze krullen en rode lippen had viel mij –zover ik me dat kan herinneren- niet eens op. Ik was te jong om mezelf daar allerlei vragen over te stellen. Ik vond het gewoon leuk, punt!”


Nog geen jaar later, kwam ik hier van op terug. Ik ben een vrij nuchter persoon en ik kan soms best nonchalant zijn. Als het op bepaalde dingen aankomt, neig ik ook nog wel eens naar het naïeve toe *paktrozebril*. Ik geef toe. Ik was op dat moment niet klaar om de waarheid onder ogen te zien. Ik geef toe. Als kind, had ik er misschien daadwerkelijk geen erg in, maar als volwassene, moeder van inmiddels 2 kinderen, begon ik langzaam te zien wat er mis was met dit feest in zijn huidige vorm. Als kind had het mij ook niet uitgemaakt als hij een andere kleur gehad had. Snoep en cadeautjes, dat was waar het uiteindelijk om draaide. De racistische ondertoon begon steeds duidelijker voor mij te worden en ik zag steeds meer dat het eigenlijk helemaal niet zo onschuldig is als het in de eerste instantie voor vele misschien lijkt.
IMG_4974.PNGEerlijk, is eerlijk.. het is uiteindelijk een deel van de blanke Nederlandse bevolking die ervoor hebben gezorgd dat mijn ogen open gingen! Ik schaam mij voor de manier waarop men kiest te discussiëren, voor het weinige begrip voor elkaar en de abnormale racistische uitspraken die de eventuele veranderingen aan zwarte piet met zich mee brengt. Het is een heftige bedoeling. Zo kreeg Anouk vorig jaar de volle laag, toen ook zij haar menig gaf over het feest. Ik heb er bewondering voor hoe zij dit aanpakt en vind haar motivatie achter haar nieuwe single “Breathe” echt geweldig.
Ik ben vóór een PIETMAKEOVER en het blijft moeilijk om een een discussie aan te gaan met mensen die weigeren te luisteren naar wat je écht zegt. Mensen die zich vast klampen aan een idee van hoe het moet zijn en niet openstaan voor de gevoelens van een partij die aangeeft zich gekwetst te voelen. Mensen die niet verder willen kijken dan hun neus lang is, maar stampvoetend – als kinderen – blijven vasthouden aan iets wat volgens hun een kindertraditie is – en als het je niet bevalt ga je maar terug naar je eigen land. Ik kan er moedeloos van worden, maar ik probeer het te laten gaan. Het is een kwestie van tijd en uiteindelijk zullen ook zij er aan moeten geloven dat er wel degelijk veranderingen zullen plaats vinden. Het is al in volle gang. #sinterklaasjournaal #nickelodeon #basisscholen #amsterdamZO #pietmakeover
Hoe moeilijk het ook is om soms bepaalde (beledigende, racistische, oerstomme) uitspraken van veel zwarte piet voorstanders te negeren, ik kies er voor ze “in hun waarde” te laten…..en neem ze mee in mijn gebeden:

“Take away the pain that blinds them, teach them how to love instead of hate” – Anouk

 
 
 
 
 
 

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten