11 manieren to get your sh*t together

share online:

Hoewel ik vaak een open boek ben, vind ik het soms toch best wel lastig om mezelf kwetsbaar op te stellen. Het is iets waar ik doorgaans aan werk, maar het is nog steeds een dingetje. De rede waarom ik het belangrijk vind om hier aan te werken is omdat ik ervan overtuigd ben dat er ontzettend veel kracht zit in kwetsbaarheid. Het is goed voor jezelf, maar door jezelf kwetsbaar op te stellen kun je ook iets voor een ander betekenen. Er zitten veel lessen verpakt in andermans ervaringen.
Toen ik in december 2017 voor een aantal kleine én grote setbacks kwam te staan, wist ik even niet waar ik het moest zoeken. Ik label het nu voor het gemak even als ‘setbacks’, want ja….kwetsbaarheid he….maar sinds ik er doorgaans aan werk is het misschien wel een ervaring die ik de toekomst veel inhoudelijker zal adresseren. Voor nu, de setbacks dus. Ze deden me realiseren hoe belangrijk het is om goed naar jezelf te kijken, zelfkennis te hebben, je te ontwikkelen en voornamelijk: van jezelf te houden!
20180324_180601
In het kader van het delen van ervaringen, deel ik vandaag 11 tips met jullie die wellicht van pas kunnen komen op het moment dat je ergens doorheen gaat. Hoe heavy het soms allemaal kan zijn, het is belangrijk to get your sh*t together en dat je, je niet laat ondersneeuwen door de omstandigheden van het leven. Als mens, als vrouw en vooral als moeder kan het soms allemaal even te veel worden en als er dan ook nog eens externe factoren een rol spelen in hoe het persoonlijk met jou gaat, kan het moeilijk zijn om weer uit je dip te komen. Hoewel ik er midden in zit, moet ik zeggen dat ik aan de hand van de volgende tips mezelf toch best goed staande kan houden. Dankzij deze punten heb ik het gevoel dat mijn verwerkingsproces sneller gaat, maar ondanks deze punten realiseer ik me ook wel dat ik nog een lange weg te gaan heb. Hoe dan ook…..I am healing and growing en ik hoop dat ook jij hier enigszins kracht uit kunt putten. 

 1. Begin én eindig je dag positief: We zijn vaak gewend om gewoon op te staan en de dag te beginnen. Eigenlijk lijkt het alsof we een beetje op automatische piloot staan en gewoon maar meegaan met de sleur van de dag. Vooral met kids. Wat mij elke dag opnieuw weer een boost geeft is mijn dag beginnen met iets dat mij een goed gevoel geeft. Hetzij een vrolijke playlist op Spotify, hetzij een motivatie video, hetzij een goed boek (ja, tegenwoordig lees ik boeken uit!). In plaats van scrollen op mijn social media timelines, begin ik mijn dag zo en voor ik ga slapen doe ik hetzelfde! Als het moet zet ik mijn wekker een half uurtje eerder. Geeft ontzettend veel rust van binnen!
 2. Praat hardop tegen jezelf: Call me crazy, maar ja…..praat tegen jezelf. Ik doe dit on a daily basis en de woorden die ik tegen mezelf uitspreek zijn allemaal positief. Ik ga letterlijk voor de spiegel staan en complimenteer mezelf. Jij kunt jezelf uiteindelijk de beste peptalk geven, want niemand anders begrijpt waar je precies doorheen gaat. Positief tegen jezelf praten helpt op zoveel manieren. Wanneer mijn gedachten afdwalen naar nare dingen, forceer ik niks. Ik zeg enkel hardop tegen mezelf dat het ‘slechts’ een gedachte is en vervolg het gesprek met mezelf richting het positieve! You should try this!
 3. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen: Kwetsbaarheid is eng, ik ben de eerste die dat toegeeft. Toch heeft het voor mij heel goed uitgepakt dit te doen. Door me kwetsbaar op te stellen – naar de mensen om mij heen – viel er een enorme last van mijn schouders. Wij denken onszelf te beschermen door ons niet kwetsbaar op te stellen, maar het tegendeel is waar. Schaamte is veel schadelijker dan kwetsbaarheid en daarnaast doet het erg veel voor jezelf zelfvertrouwen! Je hoeft niet alles in één keer en aan iedereen bloot te geven….zoek je eigen grens op en kijk wat voor jou werkt. Je openstellen naar je inner circle is al genoeg. 
 4. Gun jezelf de tijd: Zo ironisch dat ik dit durf te erkennen. Niets gaat mij ooit snel genoeg en ik wil altijd als een sneltrein door dingen heen. Toen ik na een paar dagen dacht de wereld weer aan te kunnen viel ik keihard op m’n bek. Na een paar maanden…idem dito. Wanneer je iets heftig hebt meegemaakt – wat dit ook is – heb je nou eenmaal tijd nodig om te herstellen en die tijd moet je, jezelf geven. Neem het serieus. Accepteer dat er dagen zijn waarop het allemaal gewoon even kut voelt, neem die dag en begin de volgende dag gewoon weer opnieuw. Er is geen tijdslimit en het gaat al helemaal niet om het tempo. Take allllll the time you need!
 5. Schrijf het van je af: Makkelijk gezegd voor mij he? Maar nee, schrijven lucht echt ontzettend op. Je kunt een noteboekje grijpen en simpelweg je gedachten op papier zetten of memo’s in je telefoon gebruiken. No pressure. Gewoon voor jezelf neerpennen wat je voelt, zonder regels. Het hoeft niet dagelijks, probeer het gewoon zo vaak mogelijk te doen en lees het zo nu en dan terug. Je zal merken dat je onopgemerkt elke dag een stukje verder bent gekomen en dat is ontzettend fijn om op terug te kijken.
  No-matter-how-you-feel-Get-up-dress-up-show-up-and-never-give-up-580x386
 6. Doe dingen (voor én met jezelf) die je leuk vindt: Soms moet je, je verstand op 0 zetten en gewoonweg doen wat je leuk vindt. Het kan soms wel eens lastig zijn jezelf er toe aan te zetten om leuke dingen te doen wanneer het allemaal niet zo lekker gaat, maar juist dat zorgt ervoor dat je niet in een bepaalde sleur blijft hangen. Tut jezelf op, zoek leuke dingen om te doen en probeer er oprecht van te genieten. Wees daarbij ook echt in het moment. Je zal verstelt staan wat voor effect dit heeft op je innerlijke zelf. Having fun is zo belangrijk!
 7. Huil: It’s your party, you can cry if you want to. Wanneer ik me klote voel wil ik soms vechten tegen dat gevoel van verdriet en machteloosheid. Op het moment dat je, je overgeeft en je emoties gewoon laat gaan zal je merken dat je van binnen een soort vrijheid creëert. Je lichaam heeft dit nodig, het is een soort natuurlijk detox. Huilen lucht juist op, let it out! Wanneer ik gehuild heb voel ik me daarna al-tijd beter! Go figure. 
 8. Dans niet te lang op je eigen pity party: Zoals ik al zei, het is jouw feestje. Doe wat je wilt, huil, schreeuw, lik je wonden…… maar wordt niet te comfortabel. Blijven hangen in je omstandigheden zal het er écht niet beter op maken….op den duur moet die knop echt om. Je bent werkelijk waar zelf verantwoordelijk voor hoe je omgaat met tegenslagen, wat het ook is dat je ‘overkomen’ is….je bent pas zielig als je dat zelf toe laat. Ik spreek in deze echt uit ervaring en ik ben heel snel gestopt met dansen toen ik mij realiseerde hoe waardevol ik écht ben. Dat was even een dingetje.  
 9. Maak jezelf een prioriteit:  Klinkt logisch, maar mensen – met name moeders – zijn nou eenmaal gewend zichzelf weg te cijferen. Jezelf op nummer 1 zetten en goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch. Sterker nog, iedereen om je heen heeft er meer aan wanneer je jezelf je eerste prioriteit maakt. Het is de sleutel om jezelf weer bij elkaar te rapen, want het leidt naar kritisch naar jezelf kijken en jezelf verbeteren. Wanneer je aandacht besteed aan persoonlijke groei, zul je merken dat je ook makkelijker door de pijn heen zal groeien. Put yourself first!
 10. Praat en durf om hulp te vragen: Je kunt niet alles alleen, hoe graag je dat soms ook wilt. Zet je trots opzij , wees eerlijk tegen jezelf en realiseer dat OOK JIJ af en toe iemand anders nodig hebt om tegen aan te praten. Al is het alleen maar om even je hart te luchten. Yes, I STILL recommend the mirror talks, maar ‘alleen op jezelf’ bouwen is niet realistisch. Wij hebben ALLEMAAL hulp nodig! Praten is belangrijk het is aan jezelf om te kijken bij wie je dat het prettigs vindt. Soms is het ook fijn om met iemand te praten die wat verder van je af staat. Just talk!
 11. Celebrate the wins – begin bij de kleinste!:  Je voelde je kut, but YESS, je bent vandaag opgestaan: woman YOU DID THAT! Het afstrepen van doelen geeft altijd een goed gevoel, maar laten we niet vergeten te beginnen bij de allerkleinste. Wanneer je ‘midden in een storm’ kracht kunt vinden om te presteren – op welk niveau dan ook – mag je, jezelf daar best voor belonen. Niets is te onbenullig om te benoemen. Vier dat je de afwas hebt gedaan als dat is waar jij vandaag trots op bent! Neem jezelf en de dingen die je doet niet vanzelfsprekend! Trakteer jezelf desnoods op een ijsje, het zijn de kleine dingen die het ‘em doen!

Mocht je momenteel ergens doorheen gaan, whatever that is: ik wil je graag een hart onder de riem steken. Het komt uiteindelijk allemaal goed, al lijkt het op het moment eindeloos. Ik hoop oprecht dat je er minstens 1 punt uit kan halen die een bijdrage levert. Waar je ook doorheen gaat: verlies, ontslag, een break-up, ruzie, verraad……WAT de setback ook is…te comeback is ALTIJD sterker. Zorg goed voor jezelf ,wees lief voor jezelf en weet dat je niet alleen bent!
From Serenitheory with love
 

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten