Zonder verwachtingen…

share online:

Elke keer wanneer het leven op haar vervelende manier weer een teleurstelling voor me klaar had liggen, beloofde ik mezelf NOOIT MEER iets te verwachten. Met m’n armen over elkaar sprak ik met mezelf af dat kut gevoel niet meer in mijn leven toe te laten. Ik HAAT teleurstellingen, net een beetje meer dan anderen. Van de quote “zonder verwachtingen, geen teleurstellingen” maakte ik weloverwogen mijn levensmotto. Het was beter zo. Als je niets verwacht, kan je dus ook niet met een vervelend gevoel achterblijven op het moment dat het net even anders gaat dan waar je op had gerekend. Prima toch? De aan/uit knop die ik denkbeeldig op mijn lichaam heb geplakt kwam hierbij goed van pas. Hup, uit die knop. Het leven en haar sluwe teckels zullen mij niet langer onderuit halen. En dat was dat!

Onvermijdelijk

Oké. Natuurlijk kwam ik er al heel gauw achter dat het niet zo werkt. Het is zo goed als onmogelijk om de kogel der teleurstellingen te ontwijken. Het leven zit er vol mee en we hebben er ALLEMAAL regelmatig mee te maken. Geen leeftijdscategorie wordt gespaard. Als kind was het woord ‘nee’ altijd al zwaar te verwerken, maar ook als puber baalde je van de zoveelste keer dat uitgerekend jij niet mee mocht met al je vrienden. Of die onvoldoende voor de toest waar je zo hard voor geblokt hard. Naar mate je ouder wordt neemt het iets lastigere vormen aan. Een baan waar je,je zinnen op had gezet gaat aan je neus voorbij. Je partner die je iets verschrikkelijks flikt, dat kan een behoorlijke koude douche zijn. Zo zijn er nog handenvol aan situaties die er in onze levens voorkomen, waar we erg teleurgesteld van raken. Soms komen er van die momenten in je leven waarop het haast lijkt of je een dartbord bent en de teleurstellingspijlen worden dan genadeloos op jou gericht. Het enige wat je jezelf dan afvraagt is: “Waarom IK?!”
no_expectations__fewer_dis__1_by_lostreality91-d3ecy2o

Een andere kijk

Nu ik jaar in en jaar uit te maken heb gekregen met verschillende vormen van teleurstelling, kan ik mezelf een soort expert noemen. Mijn kijk erop is nu dan ook een beetje veranderd en dat deel ik – als teleurstellingen expert – graag met jullie. Waar ik achter ben gekomen, is dat de reactie op de tegenslag – in welke vorm dan ook – bepalend kan zijn voor de manier waarop je in het leven staat. Je manier van denken kan erg beschadigd worden als je blijft hangen in dat ene moment waar het even mis ging. Je vertouwen in de mens kan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het leven zelf, kan in het ergste geval zelfs voelen als 1 grote teleurstelling. We worden negatieve personen met een zwarte kijk op het leven, maar dat is niet de bedoeling. We moeten proberen om te gaan met “setbacks” zodat we er na zo’n moment weer keihard tegenaan kunnen. Door er te lang in te blijven hangen, mis je waar het daadwerkelijk over gaat.
 

tumblr_n2blqgBXw81snexhzo1_1280Hoe gaan we ermee om

Het leven gaat door. Dat je boos, verdrietig of gefrustreerd raakt wanneer het even niet gaat zoals je wilt is niet meer dan normaal. Maar het is een grote fout om in die emoties te blijven hangen. Je moet je niet laten meeslepen, maar de situatie goed bekijken en ervan leren. Je kunt een teleurstelling op zich dan wel niet voorkomen, maar die éne teleurstelling hoeft zich niet te herhalen. Laat je niet demotiveren. Zie het als een kans en grijp die met beide handen aan. Maak met jezelf een 50/50 regel. Je hoeft niet altijd van het slechtste uit te gaan, maar het is goed om je er bewust van te zijn dat er ook een kans bestaat dat het NIET gaat zoals je wilt. Nee heb je, ja kun je krijgen. Als je dat al hebt ingecalculeerd dan komt de klap al een stuk minder aan. Don’t put your expectation too high. Ga niet zomaar van dingen uit. Hoe hoger de verwachting, hoe dieper de teleurstelling. We moeten realistisch zijn! Soms zijn we zelf hoofdverantwoordelijk voor de teleurstelling, omdat we onze verwachtingen tegen beter weten in idealiseren. We moeten het niet mooier maken dan het in werkelijkheid is. Accepteer dat het nou eenmaal is wat het is. We kunnen niet alles hebben en aan sommige situatie kun je niets veranderen. MOVE ON!

Toch wel verwachtingen

Met een dikke stift trek ik een streep door de quote “Zonder verwachtingen, geen teleurstellingen“. Het is een zoete leugen, die ons wijsmaakt dat we in staat zijn zonder verwachtingen te leven. Hoi, we zijn mensen…we zijn haast gemaakt om verwachtingen te hebben. Het is een uitspraak die je gebruikt uit boosheid, omdat je er WEER in getrapt bent of uit verdriet omdat je dat van haar/hem nou echt niet verwacht had. Soms lijkt het of we als enige met teleurstelling te maken krijgen, maar hoe mooi het er bij een ander ook uitziet van een afstand, IEDEREEN iedereen ervaart het – in alle vormen en maten. Het is ECHT nou net hoe je ermee omgaat. Wat voor de één het einde van de wereld is, is voor de ander een kleine ongemakkelijkheid. Het verschil zit hem in de manier waarop de situatie bekeken wordt. Blijf positief!
Een leven zonder teleurstellingen is onmogelijk, maar met de juiste aanpak na zo’n tegenslag kom je er alleen maar sterker uit. Zonder TE HOGE verwachtingen, minder teleurstellingen lijkt me realistischer. #note2self

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten