Hoofdstuk "NEE"-genentwintig.

share online:

Vorige week werd ik een jaartje ouder. Negenentwintig alweer. Voor het eerst was ik me er echt bewust van dat ik “oud” word. Ik ben nog maar een jaartje verwijderd van de 30 – en dan wordt het serieus. Je wordt ouder, je wordt daarbij hopelijk ook wijzer en gaat anders naar dingen kijken in het leven. Zelf ben ik – hoe ouder ik word – steeds meer bezig met wie ik ben als persoon en probeer ik mezelf op allerlei vlakken te ontwikkelen. Er zijn altijd leerpunten en daar wil ik in dit nieuwe levensjaar extra de focus op leggen. Waar ik allereerst heel graag aan wil gaan werken – en dat is een heel belangrijk punt – is het regelmatiger bewonderen van mezelf in de spiegel. Na het lezen van de woorden van Iraida Clare, realiseerde ik mij dat ik dat eigenlijk nog te weinig doe. Tijd om daar wat meer bij stil te staan!
Het tweede punt dat ik met beide handen aan moet pakken, is er één die ik nooit meer los mag laten. Ik kan veel, maar niet alles tegelijkertijd. Daar ga ik nog altijd goed de mist in. Teveel hooi op mijn vork nemen is één van mijn struikelblokken. Ik moet leren om regelmatiger NEE te zeggen!  Nee, ik kan niet. Nee, niet nu. Nee.

Nee is een simpel, maar moeilijk woord.

Vooral als je van nature behulpzaam bent. Het heeft me altijd een vervelend gevoel gegeven om iemand te moeten afwijzen. Als je net als ik graag anderen helpt, dan zal je dat gevoel herkennen. Er hangt een soort lading aan “nee”. Schuldgevoel? Alsof je alleen aan jezelf denkt waneer je iemand ergens niet mee helpt. Waar ik vaak tegen aan ben gelopen is dat ik eigenlijk de situaties en/of problemen van anderen boven die van mezelf plaatste. Alsof mijn eigen dingetjes minder belangrijk waren ofzo. Meestal wring ik mijzelf in allerlei onmogelijke bochten om toch te doen wat iemand van mij vraagt – ook als ik daar helemaal niet de tijd voor heb. Aan het eind van de dag trek ik zelf aan het kortste eind. Ik heb nu dan eindelijk dat punt bereikt waarop ik inzie dat ik daar niet langer mee door kan gaan. Eindelijk 🙂

Een ander helpen mag niet ten koste van jezelf gaan.

c0488a36d2aded014fc53434dec9c4bcHet is heel belangrijk om een aantal afwegingen te maken, voordat je jezelf wegcijfert om een ander bij te staan. Ik zeg niet dat we massaal moeten stoppen met een helpende hand uit te reiken, maar het is niet de bedoeling dat jij er zelf op achter uit gaat. Kies eerst voor jezelf en heb je de ruimte en de tijd om “ja” te zeggen, doe dat dan vooral. Laat het ook tot je doordringen dat je anderen niet altijd een verklaring schuldig bent. Nee is gewoon nee – omdat het niet kan….als het wel kon, dan had je het wel gedaan!
Nee zeggen heeft zo z’n voordelen
Je wilt een ander graag helpen en niet teleurstellen. “But what about you”? Het heeft ook te maken met het respecteren en de waarde inzien van je eigen tijd en ruimte. Dat is namelijk net zo belangrijk als dat van een ander.  Hoe moeilijk het woord soms ook kan zijn om uit te spreken, het heeft zo z’n voordelen.

  • Het geeft meer tijd – Een dag heeft maar 24 uur. Wij hebben zelf onder controle hoe we deze uren besteden. Nee zeggen tegen een ander zorgt ervoor dat jouw prioriteiten, doelen en behoeftes weer voorop gaan staan. Geef niemand zomaar voorrang op je “to-do” list. Je (eigen) tijd is waardevol!
  • Het bespaart energieHet kost energie om dingen te doen die je eigenlijk niet wil/die eigenlijk niet kunnen. Altijd in de weer zijn voor anderen zorgt er ook voor dat je uitgeput bent tegen de tijd dat je toe komt aan jezelf. Door ‘nee’ te zeggen bespaar je deze energie en kun je die weer steken in de dingen die eigenlijk prioriteit hebben.
  • Het houdt uitbuiters bij je weg – sommige mensen maken eigenlijk gewoon misbruik van je goedheid. Door jouw aanhoudende “nee”  zullen ze uiteindelijk weggaan, opzoek naar een ander slachtoffer om altijd voor hun karretje te spannen. Het is beter zo. 

previewNee zeggen kan hard klinken, maar het is je goed recht. Je hoeft je daar niet altijd voor te verontschuldigen. Zeg JA tegen de dingen die relevant zijn voor het behalen van je doelen. Bedenk je ook dat je elke keer wanneer je ‘nee’ zegt tegen een ander, je ‘ja’ tegen jezelf zegt. Herpak die controle en focus meer op de dingen die belangrijk zijn voor JOU.
Het maakt niet uit hoe oud je bent.. als je dit herkent, pak het dan meteen aan. Het is natuurlijk nooit te laat, maar wacht niet tot je negenentwintig bent ;).  Ga goed bij jezelf na waarom jij het moeilijk vindt om te zeggen en werk vanuit daar naar het punt waar je, je comfortabeler zal voelen bij ‘NEE’. JA, je kan het!
 
 

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten