De uitdaging die 'individuele aandacht' heet

share online:

Als moeder van 3 met een redelijk druk schema is het soms lastig om individuele tijd in te plannen met mijn kinderen. In mijn bijna 8 jaar ervaring als moeder is het mij opgevallen hoe belangrijk mijn kinderen mijn undivided attention vinden. Vooral mijn oudste dochter hecht hier erg veel waarde aan, maar ook mijn jongste dochter vindt het prettig. Mijn zoon die inmiddels twee is, laat op zijn manier zien dat hij mama’s aandacht maar al te graag voor zichzelf heeft. Door de dagelijkse sleur van het leven schiet het er nog wel eens bij in, I mean…mama heeft er na een lange werkdag nog wel eens moeite mee om zichzelf er toe aan te zetten om te luisteren naar ellenlange verhalen of te kijken naar het zoveelste knutselwerkje. Toch zijn het deze kleine dingen die mijn kinderen nét dat gevoel geven dat ik ze zie. Ik doe dan ook mijn uiterste best om even een moment stil te staan bij deze behoefte, al kost dit me soms net even wat extra energie.

Soms ga je zo op in de orde van de dag, dat je vergeet dat zij dit nodig hebben.

Ik vind het ontzettend belangrijk dat mijn kinderen weten en voelen dat ik ze alle 3 even belangrijk vind. Na de geboorte van mijn tweede kind maakte ik de afspraak met mezelf om naast de gezamenlijke activiteiten altijd tijd vrij te maken om 1 op 1 quality time met mijn kinderen te plannen. Dat bleek na verloop van tijd makkelijker gezegd dan gedaan, want soms ga je zo op in de orde van de dag, dat je vergeet dat zij dit nodig hebben. Toen ik mij niet zo lang geleden realiseerde dat de laatste keer dat ik 1 op 1 tijd had met één van mijn kinderen langer dan een jaar geleden was speelde mijn mommy guilt op. Ik had niet door dat er zoveel tijd overheen was gegaan, maar besloot het vanaf nu meteen weer mee te nemen in onze planning.

Alone time met mama is belangrijk

Yanira, mijn middelste kind, laat op haar manier zien dat ze erg gehecht is aan mama’s aandacht. De manier waarop ze soms om deze aandacht vraagt is nog wel eens een uitdaging voor mij, maar ik probeer langzaam te leren om goed te luisteren naar wat zij aangeeft en daarop in te spelen. Een aantal weken geleden stelde ik voor een mama-dochter dag met haar te plannen en ze reageerde ontzettend enthousiast. Ik legde haar grote zus uit dat ik binnenkort alleen met haar zusje de hort op zou gaan en dat zij samen met haar broertje bij papa zou blijven. Ik herinnerde haar aan onze date – die inmiddels al weer een tijd geleden had plaatst gevonden – en ze kon zich dit nog goed herinneren. Het idee dat ook zij binnenkort weer ‘alone time’ met mama zou spenderen en dat ook haar broertje een eigen mama-zoon dag zou krijgen, zorgde ervoor dat ook zij enthousiast reageerde. Mijn schuldgevoel verdween dan ook als sneeuw voor de zon, alone time met mama is belangrijk. Nu aan mij de taak dit er om de 3 maanden in te houden.

A date with the middle child

Ik vroeg Yanira wat ze wilde doen en daar hoefde ze niet lang over na te denken. Yanira wilde naar de bioscoop en een hapje eten met mama dus dat is wat er op onze agenda stond. Het was een ontzettend geslaagde dag! We hebben gesproken over dingen die een 5-jarige belangrijk vind en ik heb met mijn volle aandacht naar haar geluisterd. We hebben gelachen, gezongen, gedanst en gehuppeld en ik merkte duidelijk dat zij het erg fijn vond om even een paar uur mijn volledige aandacht te krijgen.

Wat ik super mooi vond is dat zij ook tijdens deze date aan haar broertje en haar zus heeft gedacht. Telkens wanneer we wat aten of dronken, maakte ze zich zorgen om wat zij dan zouden eten of drinken. Uiteindelijk heeft ze voor beide een lolly meegenomen.

1 op 1 tijd in huis

Wanneer je meer dan 1 kind hebt kan het nog wel eens een uitdaging zijn om met elk kind apart 1 op 1 tijd in te plannen. Soms maken we het echter ingewikkelder dan het lijkt en kunnen we de activiteiten gewoon binnenshuis plannen. Mocht jouw agenda het niet toe laten om van alles buiten de deur te organiseren, heb je misschien wel wat aan de volgende tips:

 • Lees samen een boekje op de bank.
 • Maak samen zijn/haar lievelingsgerecht
 • Neem één van de kids mee naar de winkel of ga even een blokje wandelen (als je anderen kind(eren) oud genoeg is/zijn om even alleen thuis te blijven).
 • Speel dat ene spelletje dat ze/hij altijd wilt spelen
 • Laat hem/haar helpen met één van de dagelijkse klusjes

Terwijl je op deze simpele manier quality time met één van je kinderen spendeert, kun je de andere kinderen even een individuele opdracht geven of misschien even in de kamer laten spelen. Het is hierbij vooral belangrijk om uit te leggen dat ze elkaar hierin zullen afwisselen en het maakt het ook makkelijker om de individuele tijd met je kinderen op te schalen. Zo kun je elke dag een half uurtje in plannen om één van je kinderen je onverdeelde aandacht te geven.

Extra tips en/of individuele activiteiten zijn natuurlijk altijd welkom! Ik ben ontzettend benieuwd naar hoe jij hier als mama mee omgaat. Schroom niet om een comment achter te laten of mij even een apart een berichtje te sturen.

share online:

2 Comments

 1. Meanth
  15 oktober 2019 @ 08:47

  Wow Serenity, ik vind alleen maar tof dat je dit alles zo voor mekaar krijgt met 3 kids.
  Ik heb zelfs een dochter van 19 maanden
  en als alleenstaande mama met een voltijdse baan heb ik alleen in het weekend en op feestdagen echt tijd voor haar.
  Dus super tof dat je dit zo aanpakt mer 3 kids
  Soso lobi Meantha ?

  Reply

  • Serenitheory
   9 november 2019 @ 21:41

   Thanks lieverd, giving it the best I can x

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten