Een wereld zonder leugens..

share online:

Wanneer iemand aan je vraagt hoe het met je gaat ben je geneigd te zeggen dat het “goed” gaat. Dat je, je in werkelijkheid vreselijk voelt hou je meestal liever voor jezelf. Zo ook wanneer iemand je vraagt wat je ergens van vindt en je besluit degenes gevoelens te sparen door te zeggen dat het mooi is.
Eigenlijk vind je het niets, maar je kiest ervoor dat voor je te houden. Dan heb je nog de ik-stond-in-de -file-smoesjes wanneer je eigenlijk gewoon te laat uit huis ging. En niemand belt naar het werk met de boodschap “ik heb geen zin, ik kom vandaag niet”,
Nee… In dat geval melden we ons ziek. Deze voorbeelden klinken niet zo 1,2,3 als leugens, maar de waarheid is het zeer zeker niet! We maken ons er allemaal dagelijks wel schuldig aan. Bij sommige is het alleen een leugentje voor bestwil en bij andere zijn het grove leugens.
Probeer eens op een dag bij te houden hoe vaak je iets vertelt dat niet waar is.
Hoe zou de wereld er uit zien als leugens niet bestonden? Als ze gewoonweg nooit ontdekt waren en wij mensen niets minder dan de waarheid konden spreken. Ik vraag het me af…… Een wereld zonder smoesjes en onwaarheiden. Politici die niet langer dingen uit z’n verband kan rukken, televisie die de dingen niet mooier maken dan dat ze in werkelijkheid zijn, het nieuws dat alleen maar bestaat uit feiten! Iedereen zou recht voor z’n raap zijn en zonder bochten elkaar gewoon vertellen waar het op staat. Hoe zou zo een wereld er uit zien?
Mijn fantasie neemt mij mee naar deze leugen-loze wereld. Daar waar dokters tegen de patiënten zeggen: ” De kans dat u het overleeft is 0,0%.. U gaat dood”. Echtgenoten die tegen hun vrouwen zeggen: ” Je maaltijd is niet te eten, ik ga liever naar de snackbar”. Waar ouders tegen hun kinderen zeggen: ” Sinterklaas bestaat niet”. En waar de juffen en de meesters tegen de kleuters zeggen dat hun geklieder een doorn in het oog is. Alles zou anders zijn. Of het per definitie beter zou zijn dat weet ik niet. Er zou weinig van verrassingen en spontaniteit over blijven. Bepaalde functies zouden nooit door bepaalde mensen uitgeoefend worden en bepaalde vriendschappen zouden waarschijnlijk niet eens bestaan. Een leven zonder leugens wil ook zeggen een leven zonder maskers. Een leven zonder overspel, bedrog en misleiding. Hoe zouden wij mensen onszelf positioneren in een wereld waar alleen de waarheid zou bestaan. De waarheid is hard en de leugen biedt soms gemak, al zeggen wij altijd dat we liever gekwetst worden door de waarheid dan getroost worden door een leugen.
We zijn met z’n allen zo gewend aan leugens, dat het bijna onmisbaar lijkt. We hebben het misschien niet door, maar we kunnen er niet meer zonder. Alsof we graag willen geloven in datgene waarvan we weten dat het niet waar is. Omdat het troost biedt en veilig voelt. Het klinkt alsof we zonder leugens niet leven kunnen, maar als het nooit bestaan had, wisten we ook niet wat het was en wat je nooit gekend heb kun je ook niet missen.

Truth is the most valuable thing we have

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten