Leef je leven zonder spijt, hoezo eigenlijk!?

share online:

20110827-155003.jpg Telkens als erover nadenk,besef ik het weer opnieuw. “Leef zonder spijt en kijk niet terug” of “I don’t regret the past”… Nee, dergelijke uitspraken gelden (helaas) niet voor mij. Ik kan terug kijken naar het verleden met een grote glimlach op mijn gezicht, maar er zijn genoeg momenten die ik met een grote gum uit zou willen wissen.
Dat het verleden mij uiteindelijk heeft gemaakt tot wie ik ben, tot daar zal ik moeten toegeven dat bepaalde dingen waarschijnlijk zo hadden moeten lopen. Je weet maar nooit wat er was gebeurt als ik bepaalde fouten niet gemaakt had. Maar als ik eerlijk moet zijn, had ik graag gehad dat ik “toen” had geweten wat ik nu wist. Kennis is macht, zeggen ze. Tien jaar geleden dacht ik dat ik alle wijsheid in pacht had. Ik vond mezelf volwassen genoeg om bepaalde keuzes te maken. Nou zeg ik niet dat ik het hoogte punt van mijn volwassenheid bereikt heb… Maar had ik toen bijvoorbeeld de kennis die ik nu heb, dan had ik nu waarschijnlijk een diploma op zak. Tja, dingen lopen hoe ze moeten lopen zeggen ze… En het is natuurlijk nooit te laat. Maar dat neemt niet weg dat ik nu geen spijt heb van het feit dat ik toen niet wilde luisteren.
Een tijdmachine zou prima zijn. Dan had ik er voor gekozen om een stuk minder mensen mijn vertrouwen te geven. Tien jaar geleden dacht ik dat iedereen mijn vriendschap waard was. Deelde ik lief en leed met mensen die dat eigenlijk niet verdiende. Vertelde ik mijn diepste geheimen aan mensen die geen intentie hadden deze voor zichzelf te houden. Gaf ik mijn hart aan mensen die er niet voorzichtig genoeg mee waren. Toen dacht ik dat ik wist wat ik deed, nu zie ik dat ik het mis had. Fouten zijn er om te maken en om van te leren, maar ook dat neemt niet weg dat ik spijt heb dat ik er voor koos om blind te zijn.
Had ik toen geweten wat ik nu weet, had ik mijn moeder veel meer waardering gegeven. Alleen al om het feit dat ze is wie ze is. Om het maar niet te hebben over alle dingen die ze voor mij opgaf en hoe ze voor mij gevochten heeft. Geen mens op aarde die meer van mij houdt dan zij! Hoe dankbaar ik haar ben voor alles wat ze voor me doet is met geen pen te beschrijven. Dat ik van haar houd dat weet ze, dat ik haar waardeer weet ze ook. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen spijt heb van elke keer dat ik haar pijn deed. Kon ik terug in de tijd, dan maakte ik het ongedaan.
Spijt. Het is een vervelend gevoel. Berouw komt na de zonde, zeggen ze. Kon je maar alvast weten dat je spijt zou krijgen, voordat je er aan begon. Tja, het heeft geen zin om vast te houden aan dingen van toen, die ik nu niet meer kan veranderen. Daarom kies ik ervoor om mijn verleden niet te laten bepalen hoe mijn toekomst lopen zal. Spijt of niet, ik heb er op z’n minst een wijze les uit kunnen halen en weet nu zeker hoe ik het NIET aan moet pakken.Met die kennis, die ik nu WEL heb, probeer ik spijt zo min mogelijk toe te laten in mijn leven. Keuzes die ik maak beter overwegen en adviezen van zij die het eigenlijk toch echt beter weten goed in mij laten opnemen. Leren mijzelf te vergeven voor de dingen die ik niet deed zoals ik ze had moeten doen. Op die manier hoop ik over tien jaar terug te kijken naar dit moment met minder spijt, want dan heb ik er daadwerkelijk van geleerd.
” The past is behind, learn from it. The future is ahead, prepare for it. The present is here, live it.”

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten