Bekijk het zo: In elk probleem zit een mogelijkheid

share online:

We zaten samen op de bank, oma en ik. Ik denk dat ik een jaar of 7 was. Mijn oma gebruikte het woord optimist in een zin die ik me nu niet meer kan herinneren. “Wat is dat oma?” Wilde ik weten. Geduldig probeerde ze mij uit te leggen dat een optimist iemand was die alles positief bekeek. Een pessimist daarentegen, was iemand die juist negatief tegen situaties aankeek. Ze gaf me het bekende “glas met water” voorbeeld. Als een glas voor de helft gevuld was, en je zag dit als een half vol glas, dan was je een optimist. Maar was het glas volgens jou half leeg, dan was je dus een pessimist. “Maar oma, dat glas is toch voor de helft gevuld? Dan is het toch niet bijna op?” Ze lachte. Wij beide wisten toen al dat ik een het-glas-is-half-vol-type-mens was. Always looking at the bright side of life!
Naarmate ik ouder werd, leerde ik het andere type mens kennen. Mensen die niet – net als ik – het leven van een zonnige kant bekijken, maar altijd een donkere wolk boven hun hoofd hebben hangen. Het glas met water is bijna leeg! Zelfs een positieve situatie weten zij een negatieve draai te geven en vaak proberen ze iedereen te besmetten met hun neerslachtige houding. Bij een nieuwe kans, wachten ze af tot dat het mis gaat, dat is hun vooruitzicht. Altijd maar klagen en zeuren en anderen de schuld geven van hun ellende. Verschrikkelijk vind ik het. Het is soms moeilijk je goede humeur te bewaren in het bijzijn van een pessimist. Toch moet je, je niet laten meeslepen of uit balans laten brengen en proberen jouw positivieit uit te stralen naar dit soort mensen.
Pessimisten gebruiken vaak het excuus “gewoon realistisch” te zijn. Er zit een vrij dunne lijn tussen realistisch zijn en gewoon ronduit negatief zijn, maar de lijn is zichtbaar. Zo zit optimisme soms ook dicht tegen het naïeve aan. Toch zitten er grote verschillen in. Realistische mensen neigen niet altijd naar het negatieve toe, maar zijn nuchter genoeg een negatieve uitkomst niet uit te sluiten. Een pessimist sluit bij voorbaat de kans op slagen al uit “want alles gaat uiteindelijk toch wel mis”. Wanneer het zonnetje schijnt, zullen ze toch vinden dat het zal gaan regenen. Hoewel die gedachte in Nederland niet al te gek is, zou je het ook van een andere kant kunnen bekijken. “De zon schijnt hier nauwelijks, wat fijn dat wij een dag van de zon kunnen genieten”.
Mensen met een dusdanige negatieve houding hebben vaak veel te voorduren gehad. Het leven heeft ze niet altijd even vriendelijk behandeld, waardoor ze alles op een zwarte manier bekijken. Het zijn angstige mensen die denken dat de wereld hun vijand is, maar door hun negatieve houding zijn zij hun eigen vijand. Hun gedrag en denkwijze hebben vaak ook te maken met hun negatieve zelfbeeld. Het is moeilijk de wereld positief te bekijken, als je niet positief naar jezelf kunt kijken. Het is belangrijk dat je jezelf accepteert en als waardevol ziet, zodat je ook de waardevolle dingen in het leven kunt waarnemen.

Positief zijn is trouwens niet zo moeilijk als het voor sommigen lijkt. Het is belangrijk dat je negatieve gedachte probeert los te laten. Negativiteit vergt veel meer energie dan positiviteit. Als je positief in het leven staat, sta je dichter bij geluk. Positief denken en handelen is een keuze die wij allemaal hebben. Door als pessimist door het leven te gaan, kies je ervoor je eigen geluk langs je heen te laten gaan. Natuurlijk is het leven niet altijd even makkelijk en zie je het soms gewoon even niet meer zitten. Maar dat wil niet zeggen dat alles altijd zwart en donker moet zijn. Ook in tegenslagen kunnen positieve factoren zitten. Je kunt er bijvoorbeeld lering uit trekken. Het is wat je er zelf van maakt! En bovendien, het leven is veels te mooi en te kort om alsmaar te piekeren en van het ergste uit te gaan. Geniet ervan, zolang het nog kan!

YOLO! 🙂

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten