Een baby krijgen wanneer je al kinderen hebt is niet alleen een grote verandering voor ons als moeders, maar heeft ook ontzettend veel impact op de kinderen. Ik weet nog hoe spannend mijn meisjes het vonden toen ze er lucht van kregen dat mama een baby in haar buik had. Vooral mijn oudste! Haley-Joy is een 5-jarig schoolgaand kind die het allemaal super bewust heeft meegemaakt. De hele klas genoot mee van haar enthousiasme en ze deelde vol trots de verhalen over de baby in mam’s buik.  Yanira is inmiddels 3, maar tijdens mijn zwangerschap was ze 2. Hoewel zij het iets minder bewust meemaakte, voelde ze wel degelijk aan dat er dingen gingen veranderen in huis. Mama had ineens een dikke buik, was geprikkelder en sneller moe. Ik heb 2 hele gevoelige kinderen, dus mijn stemmingen hadden zeker effect op ze.

Tijdens mijn zwangerschap, in de aanloop naar mijn bevalling toe….en nu dat mijn jongeman inmiddels 9 weken in ons midden is, zijn er een aantal dingen die ik probeer(de) te doen om het ook voor hun makkelijker te maken. Of je nou van 1 naar de kids gaat, van 2 naar 3 of van 3 naar 4 and so on.…het toepassen van deze tips hebben voor veel balans gezorgd hier in huis, dus hopelijk kun jij er ook wat mee.

Hier komen ze dan!

 1. Praat veel met je kids over de baby in mama’s buik
  Tijdens mijn zwangerschap nam ik mijn meisjes mee naar zoveel mogelijk echobezoekjes. Ik legde ze uit dat de ‘dokter’ in mama’s buik keek of hun broertje goed groeide. Ook sprak ik veel met ze over babies en over alles wat er anders zou zijn wanneer hij eenmaal was geboren. Vooral mijn oudste stelde regelmatig vragen over haar broertje en kwam tegen mijn buik praten wanneer ze iets leuks had meegemaakt. Het creeeren van een band begint echt al wanneer de baby nog in mama’s buik zit.
 2. Lees voor uit boekjes die te maken hebben met het krijgen van een broertje of zusje
  Wij houden van boeken huren bij de bibliotheek. Ik ging tijdens mijn zwangerschap niet meer zo trouw als voorheen, maar ik probeerde zoveel mogelijk boekjes met ze te lezen ter voorbereiding op de komst van hun broertje. Kinderen zijn natuurlijk visueel ingesteld, dus dit is voor hun extra fijn.
  Hier 3 leuke titels:
  Ik ben je grote zus / Ik ben je grote broer 
  Kleine pluis 
  Prinses Arrabella wordt grote zus
 3. Laat iemand die dichtbij jullie staat je kids meenemen
  In de eerste week van bevalling, vooral midden in alle hectiek, is het fijn voor je kids om er even tussen uit te kunnen. Mijn beste vriendin bood aan ze een dagje mee te nemen om mij te ontlasten. Ze zijn naar de boerderij geweest, naar de speeltuin en hebben een ijsje gegeten en ze praten nog steeds over hun leuke dag met Tante Gen. Voor haar een kleinigheidje, voor hun werkelijk de tijd van hun leven…..een kinderhand is snel gevuld. Ondertussen had ik even mijn handen vrij en kon ik samen met de baby rust nemen zonder me vervelend te voelen naar de meiden toe.
  2017-05-20-PHOTO-00023849
 4. Voel je niet schuldig voor die extra tv-tijd
  Eigenlijk moet hier staan: voel je niet schuldig, punt…..want wij moeders vallen maar al te gretig in die ‘mommy-guilt‘. Maar goed…Netflix is vooral in de eerste paar weken echt wel mijn bff geweest. Het bezighouden van 2 levendige kinderen is niet altijd even makkelijk wanneer de baby om aandacht vraagt en om eerlijk te zeggen doen mijn hormonen nog goed hun werk (lees: moodswings game still strong) dus mijn geduld is af en toe ver te zoeken. Als ik ze naar de kamer stuur maken ze teveel lawaai of heb ik last van hun gekibbel dus dan ben ik eerder geneigd om ze net iets vaker dan normaal voor de tv te planten. It keeps me sane!
 5. Probeer toch zoveel mogelijk in routine te blijven
  Ondanks de nieuwe situatie is het – vooral voor de wat oudere kinderen – belangrijk om zoveel mogelijk in routine te blijven. Ja, we moeten met ze alle wennen aan de nieuwe situatie, maar vastigheid is belangrijk voor kids. Misschien dat de huidige routine wat aangepast moet worden, maar probeer die dan zoveel mogelijk aan te houden. Haley-Joy is echt een gewoontediertje…en hoewel ze best goed met verandering omgaat, merk ik dat ze het lastig vindt om te veel en te vaak aanpassingen mee te maken. Een broertje krijgen is natuurlijk al een grote verandering op zichzelf.
 6. Betrek ze zoveel mogelijk bij de baby
  Ze vinden het heerlijk. Ze zorgen zo graag voor hun broertje en gunnen hem amper een beetje rust. Deze twee gedragen zich alsof ze 10 en 15 zijn. Ze voelen zich echte grote zussen. Soms wordt ik er kriegelig van dat ze de hele tijd om hem heen willen hangen ook al bedoelen ze het goed. Om het allemaal een beetje onder controle te kunnen houden laat ik ze zoveel mogelijk helpen en we maken daar duidelijke afspraken over. Wanneer ik een flesje maak, of hem moet verschonen laat ik ze helpen met dingen aangeven en ze mogen hem eens in de zoveel dagen allebei een flesje geven. Je kunt de trots in hun ogen zien wanneer ze hem even mogen vasthouden….het is echt priceless.
  20170716_123008
 7. Accepteer het nieuwe normaal
  Dit is je nieuwe situatie en het zal nooit meer hetzelfde zijn zoals het was en dat is prima. Zodra je het accepteert zal het makkelijker zijn om je aan te passen en wanneer jij je rust er in vindt zal je de balans in huis makkelijker kunnen creëren…..ook voor je kiddies. Ik dacht dat ik gewoon door kon gaan op oude voet, niet realiserend dat 3 kinderen hebben echt wel andere koek is dan 2 kinderen hebben. Ik moest mezelf echt even terugroepen. Het is gewoon even wennen en aanpassen, je kunt niet van jezelf verwachten dat alles weer wordt zoals het was. Vind een nieuwe routine en ‘trek deze aan als een schoen’. Je moet ’em eerst even uitlopen, maar hij zal binnen no time als gegoten zitten. Gun jezelf de tijd!

Hopelijk heb je wat aan deze tips en wellicht heb je zelf nog een aanvulling. Voel je vrij om deze met mij te delen in de comments zodat ik ze aan dit artikel kan toevoegen.

From Serenitheory with love

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.

Leave a Reply

CommentLuv badge