Vaderliefde, onvoorwaardelijk!

share online:

il_fullxfull.195937521“Elke man kan vader worden, maar alleen “echte mannen” zijn papa’s voor hun kinderen.” Dit – en verschillende varianten ervan – is één van de meest voorkomende citaten die ik op vaderdag voorbij heb zien komen. De kern van waarheid die er in verborgen zit, is eigenlijk een verschrikkelijk feit. De liefde van een vader is erg belangrijk voor een kind. Op dagen als vaderdag kun je dat extra merken.  Veel kinderen, inmiddels volwassenen (en voornamelijk meisjes) hebben door de jaren heen diep in hun hart een vorm van bitterheid gecreëerd jegens hun vader. Hetzij omdat hij geen actieve rol in hun leven heeft gespeeld of om dat hij er eigenlijk gewoon helemaal nooit was. Hoe dan ook, het gemis van een aanwezige vader zal tijdens het opgroeien helaas altijd een soort effect op een kind hebben. Pas als we volwassen zijn beseffen we vaak hoe hard we hem nodig hadden.
Hero Dad 2Het beeld dat we van een vader hebben is vaak een soort “onaantastbare held”. Voor jongetjes is papa het grootste voorbeeld terwijl meisjes hun papa als grote beschermer zullen zien. Als kinderen nog klein zijn, rekenen ze altijd extra op hun vader. Ik kan me nog goed herinneren, dat ik als klein meisje wel eens afspraken had met mijn vader die hij niet na kwam. Ik was misschien een jaar of 6, maar het is mij altijd bij gebleven. Ondanks het feit dat ik op dat moment ontzettend teleurgesteld was in hem, verlangde ik nog steeds naar zijn aanwezigheid. Ergens verdwijnt dat verlangen nooit helemaal. Het neemt alleen andere vormen aan. Soms woede, soms verdriet, het koesteren van een wrok en het maken van verwijten – het bouwen van een muur ter bescherming. De afwezigheid van een vader heeft soms meer effect op ons (gehad) dan we zouden willen toegeven. Het is belangrijk om daar even bij stil te staan!
Helaas heeft niemand de luxe om te bepalen of vaders wel dan niet aanwezig zijn in onze levens. Sommige vaders laten het nou eenmaal gewoon afweten en daar kun je als kind niks aan doen. Sommige moeders kiezen er jammer genoeg voor een vader buiten te sluiten vanuit eigen belang en sommige vaders kiezen er keihard voor hun verantwoordelijkheid weg te lopen. De omstandigheden en de beweegredenen van een vader (of moeder) kunnen verschillen, maar dat neemt nog steeds het feit niet weg dat “Papa er niet is”.  Als je wél een vader hebt met een bewuste en constante rol in je leven moet je dit niet lichtelijk nemen! De liefde van een vader is minstens net zo belangrijk als die van een moeder!

————————————-

john-3-16-god-loves-you-christian-iphone-wallpaper-lockscreen-backgroundHet is fijn om te weten dat ik een vader heb en vandaag de dag kan ik zeggen dat ik van hem houd. Ik heb een biologische vader en ik had zelfs een vaderfiguur die een groot gedeelte van mijn leven de rol van een vader op zich heeft genomen. De rol die deze mannen in mijn leven hebben gespeeld – zowel positief als negatief – heeft een enorm effect op mij gehad.

|| 1 John 3:1 – See how very much our Father loves us, for He calls us His children, and that is what we are! ||

Maar ik zou verloren zijn als ik niet zou weten dat ik ook een Hemelse vader heb waar ik altijd op kan rekenen. Zijn deur staat altijd voor mij open. Bij Hem kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht. Vaak zeggen we:” God houdt van mij” maar beseffen we ook dat Hij ECHT en onvoorwaardelijk van ons houdt, zoals een vader houdt van zijn kinderen? De dag dat we ons dat zullen realiseren, zullen we ervaren hoe het is om écht lief gehad te worden – Hij is in staat dat stukje gemis voor ons te vervangen met Zijn onvoorwaardelijke liefde voor ons. Pas dan, kunnen we dat stukje bitterheid, veroorzaakt door onze vaders met beide handen aanpakken. Pas dan, zullen we uitspraken als “ik heb geen vader” niet meer doen!
Het is goed om ondanks alles in staat te kunnen zijn je vader te vergeven voor zijn afwezigheid en tekortkomingen, hoewel je het misschien wel nooit zult begrijpen. Het is een moeilijk ding waar je langzaam naar toe kunt werken. Uiteindelijk zul je er zelf alleen maar beter van worden. Wanneer je uiteindelijk zelf kinderen hebt en er doet zich iets soortgelijks voor, kun je vanuit je eigen ervaring proberen te voorkomen dat ze dezelfde bitterheid met zich mee dragen.

Aan alle vaders:

ZORG ERVOOR DAT JIJ DIE SPECIALE MAN BENT DIE PAPA GENOEMD KAN WORDEN. WEES JE ZOON’S HELD EN JE DOCHTER’S EERSTE LIEFDE! EEN FIJNE VADER TOEGEWENST! 

1428_l

share online:

5 Comments

 1. Anita Eyk-Wong-Fat
  16 juni 2013 @ 21:28

  Wát een mooi stuk óver vaderschap. Ik heb hét voorgelezen vóór mijn man, de vader van ónze kinderen. Hij is het waardig dat ik dit epistel, voor hem voorlezen.
  Dank jé wel, Serenety. Fantastisch! Anita

  Reply

  • serenitheory
   17 juni 2013 @ 20:34

   Dank u wel Anita. Het doet mij heel goed om te horen dat u het een mooi stuk vindt! & Graag gedaan natuurlijk… dikke kus Sérènity

   Reply

 2. Chanel
  17 juni 2013 @ 14:36

  Prachtig geschreven.

  Reply

 3. Valentijn
  19 februari 2014 @ 15:48

  Hele mooie blog, met plezier gelezen.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten