9 dingen die #MOMLIFE een stuk makkelijker maken

share online:

Moeders. Ik denk dat we het met z’n allen eens kunnen zijn over het volgende: kinderen geven ons energie, maar ze nemen het net zo hard weer van ons af. Agree? We houden eindeloos van de kleine versies van onszelf. We hebben ze 9 maanden gedragen en daar is onze liefde voor ze begonnen. Elke dag groeit deze liefde meer en meer. Toch kunnen we ze soms met net zoveel liefde achter het behang plakken. Mijn kinderen maken mij het niet altijd makkelijk en hoeveel ik ook van ze houd….op die momenten unlock ik ‘rustig’ de MOMSTER in me, cause I am not having it. Wanneer ik mijn ‘buttons’ dusdanig laat indrukken dat ik uit m’n vel schiet, voel ik me later altijd naar. Had niet gehoeven denk ik dan, maar goed dat is meestal achteraf.
Moeder zijn is veel ballen tegelijkertijd omhoog houden, naast dat de kids het soms een lastige taak maken, zijn er meer dingen die ervoor zorgen dat #momlife niet altijd over rozen gaat.

Vandaag heb ik een lijstje voor jullie opgesteld met dingen die #momlife van tijd tot tijd een stuk makkelijker maken. Een lijst die misschien helpt bij het bewaken van je energie en de rust van binnen wat langer in stand houdt. Het is een lijstje voor jullie, maar ook een lijstje voor mij om mezelf te herinneren aan de weg naar “moeder zen”.
Here we go:
1. Ga op tijd naar bed ?
This right here is a note to self! Ik weet hoe mijn geduld-meter omhoog stijgt wanneer ik ben uitgerust. Wanneer ik moe ben, hebben de kids het echt te voorduren. Dat ze elke zin met #mama beginnen, kan ik alleen hebben als ik het klokje rond heb geslapen. Zo niet, zit ik vooral mezelf in de weg, want hoe later ik het maak, hoe moeilijker ik de volgende dag op gang kan komen.
2. Zet jezelf er toe aan om voor het slapen op te ruimen
Another note to self ?. In een huishouden met 3 kids ben je vrijwel altijd aan het opruimen. Ik laat het vaak opstapelen tot het écht niet meer kan, om vervolgens veels te lang bezig te zijn met iets wat ik al vervelend vind om te doen to begin with. Behalve dat je vrolijk wordt van wakker worden in een opgeruimd huis, scheelt het ook heel veel werk. Ik spreek wederom uit ervaring, de dagen dat ik het bijhoud zijn de dagen met de minste weerstand.
3. Ik ga het weer zeggen: ME-TIME is alles! ?
Ja, ja. Naast moeder zijn, mag je ook nog vrouw zijn. Het grootste gedeelte van de dag wordt besteed aan de kids, maar het is ook heel erg belangrijk om tijd voor jezelf in te lassen. Zoek kleine dingetjes waar je gelukkig van wordt en maak er werk van. Van serie-momenten tot een bezoekje aan de sauna of het lezen van een boek. We verdienen allemaal tijd voor onszelf, zodat we opgeladen en wel het moederschap kunnen doorstaan!

4. Don’t overbook yourself!
De lijst is net zo goed voor jullie als voor mij zei ik al he? Dit is gewoon weer een dikke note to self, want er zijn veel momenten waarop mijn agenda onnodig uitpuilt. Niet alles tegelijkertijd willen doen, niet overal moeten willen zijn en de juiste prioriteiten stellen is zo super belangrijk. Te veel doen = overprikkeld raken = (in mijn geval) MOMSTER = VET onnodig!
5. Maak jezelf lawaai-proof!
Kids will be kids. Laten we accepteren dat het mensen zijn die extra lawaai maken. We hebben geen afstandbediening met muteknop die werkt op de kinderen, helaas. Je zal jezelf moeten trainen om de herrie voor jezelf naar de achtergrond te verplaatsen. Wanneer ik ben uitgerust functioneert mijn lawaai-meter een stuk beter, maar vaak heb ik hier nog wel moeite mee. Een koptelefoon helpt ook prima tegen lawaai. You should try ?!

6. Ga niet, ik herhaal, ga NIET in discussie met kinderen.
Mama’s weten het altijd beter, maar daar zijn de kinderen het niet altijd mee eens. Ik betrap mezelf er op wel eens in discussie te gaan met mijn bijna 7-jarige. Dat eigewijze bijdehande meisje denkt serieus dat ze met haar moeder kan halen en trekken en ik ben soms nog stom genoeg om er in mee te gaan. Ik zoek natuurlijk de balans tussen ‘mama’s wil is wet’ en ‘kinderen mogen hun eigen mening uiten’, maar daar heb ik m’n weg nog niet helemaal in gevonden. Tot die tijd is het beter om gewoon duidelijk te laten zien ‘wie de broek in huis aanheeft’. Dat werkt in ieder geval beter voor het bewaren van je geduld, I promise.
7. Besteed dagelijks minstens 15 minuten “undivided attention” aan je kinderen.
Wat is 15 minuten nou, right? Ik heb het hier over aandacht zonder enige vorm van afleiding. Geen telefoons, e-mails of de was tussendoor. Alleen jij en je kinderen vol gefocust op een gesprek, een spelletje of activiteit…zonder de bijval van externe factoren. Geloof me, veel van ons doen dit niet, maar ik kan je vertellen dat het werkt. Toen ik dit tijdens een speech van Shonda Rhimes hoorde dacht ik…dit is niets…dit doe ik al. Toen ik er bij stil ging staan, bleek dat wel mee te vallen. Daarnaast zijn onze kinderen onze binnen die 15 minuten al zat ( voor je het weet is het voorbij, lol)….you can pull off 15 minutes #shondavoice.
8. Gebruik een timer voor ALLES
Mijn kinderen nemen graag hun tijd voor ALLES en soms werkt dat hun moeder op de zenuwen. Wat begon met een zandloper in de douche is uit de handgelopen tot wekkers en kleurenklokken. Voor alles wat we doen spreken we een tijd af en binnen die tijd zijn we (allemaal) klaar, want ook mama hoort zich aan de tijd te houden. Note to self: blijf hier wel consequent in, cause it really works!
9. Maak gebruik van kalenders en familieplanners
Overzicht is de key, dat vooropgesteld…maar het helpt ook wel tegen de “mama, hoeveel nachtjes nog of mama, wanneer is dit” momenten. Vooral voor kinderen die al kunnen lezen. Vaak maakte ik gebruik van maandprintables waar ik afspraken voor de maand in opnam met kleurtjes en magneetjes, maar voor het jaar 2019 gaan we gebruik maken van de handige en overzichtige “Luna” familie jaarplanner van Ellen Mae! Planning en structuur is the actual goal en wanneer dat onder controle is, ben ik zelf ook een stuk rustiger.

Van moeder naar moeder zeg ik ‘give this a try for the sake of your energy’. Ik kan oprecht zeggen dat deze dingen bijdragen aan mijn “moeder zen” en ook mijn kinderen nemen het mij stiekem in dank af. Meer tips? Please do share in the comments!

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten