Waar je mee omgaat, word je mee besmet!

share online:

Kinderen nemen trekken over van hun ouders. Ze kijken op tegen hun broers/zusters en nemen het gedrag en bepaalde eigenschappen over. De mensen in hun directe omgeving hebben een grote invloed op de manier waarop ze zich uiteindelijk zullen ontwikkelen. Het is bepalend voor de persoon die ze worden. En wanneer ze die persoon zijn geworden, houdt dat vormen en ontwikkelen nog steeds niet op. Het is onvermijdelijk invloeden van “buitenaf” over te nemen. We zijn altijd opzoek naar ons eigen persoon. Daarom is het extra belangrijk zorgvuldig te kijken naar de mensen waarmee we ons omringen. Er is een oud Hollands gezegde dat luidt: “Waar je me omgaat word je mee besmet“. Er zit meer waarheid in deze woorden dan we beseffen.
Wie met pek omgaat, wordt er mee besmeurd.
Het sluipt er in. Wanneer je niet sterk in je schoenen staat – makkelijk beïnvloedbaar bent – ben je nóg sneller geneigd de slechte eigenschappen van anderen over te nemen. Regelmatig zie ik mensen transformeren in hun vrienden. Hoofdschudden kijk ik toe hoe ze zichzelf verloochenen. Dingen die ze zelf nooit zouden doen worden langzaam hun tweede natuur. Ze verliezen hun eigen persoon en nemen onbewust bepaald gedrag over. Voor je het weet herken je ze niet meer terug. De manier van praten en doen is compleet veranderend. Zodanig dat ze er zelf van in de war raken. Wanneer ze met andere mensen zijn, weten ze ineens niet meer hoe ze zich moeten gedragen. Al gauw vertonen ze kameleongedrag en zijn ze in elk “groepje” iemand anders. Uiteindelijk raken ze met zichzelf in conflict en weten ze niet meer wie ze zijn. Het is menseigen om “je eigen soort mens” op te zoeken. Bepaald gedrag doet zich altijd voor bij mensen die met elkaar omgaan en meestal passen ze prima bij elkaar. Voor jezelf moet je herkennen of je thuis hoort bij het type mens waar je mee omgaat, voor je, je ermee laat besmetten!
Goede invloeden
Wanneer je met iemand omgaat die bepaalde slechte eigenschappen bezit moet JIJ de persoon zijn die besmettelijk is en niet andersom. De uitdrukking hoeft zich niet perse negatief te uiten. Wat ik mooi vind om te zien is de positieve invloed die mensen op elkaar kunnen hebben. Vaak hebben mensen die positief in het leven staan juist een goed effect op anderen. Wij mensen zijn sowieso al gauw geneigd te imiteren en te kopiëren, dus waarom niet de goede dingen? Het is niet perse slecht om andermans eigenschappen over te nemen, maar in zo’n geval moet je leren je eigen identiteit te bewaren en te filteren. Met wie wil jij geassocieerd worden? Wat wil jij van een ander leren? Wat voor een soort persoon wil je zijn? Als je jezelf zulke vragen stelt en even kritisch kijkt naar je cirkel waarin je, je begeeft, heb je zowel negatieve als positieve transformaties in de hand. Zelfs als je, je laat beïnvloeden door wat voor factoren dan ook moet je er voor zorgen dat je boven alles JEZELF KUNT BLIJVEN! Kan dit niet, dan is het tijd om je cirkel eens goed onder de loep te nemen.
Omring jezelf met positieve mensen. Leer van anderen in een positieve zin. We kunnen niet voorkomen dat we besmet worden door anderen. We kunnen wel voorkomen dat we er zelf slechter van worden! Waar je mee omgaat wordt je mee besmet: Haal er je voordeel uit en laat je niet infecteren met zorgelijk gedrag!

share online:

1 Comment

  1. lash
    1 oktober 2013 @ 17:41

    Eerste stukje van je blog gelezen, love it already je zit in mijn bladwijzer!

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten