GTST

share online:

De tijd van onbezorgdheid is voorbij. Vandaag begint de lange weg naar morgen. De dromen komen als een vlinder vrij. Niet langer in geborgenheid verborgen. Goede tijden, slechte tijden. Een dag die als een nacht verschijnt. Goede tijden, slechte tijden. Liefde leidt je tot het eind…..
Nee, ik heb het toevallig niet over die soapserie die ze dankzij de fanatieke fans – die gretig gebruik maken van social media om alvast te verklappen wat er gaat gebeuren – net zo goed van de buis kunnen halen. Toevallig niet. Maar ik heb het WEL over goede tijden en slechte tijden. Geen fictieve, maar levens echte tijden. Tijden waarin alles prima gaat en we niks te klagen hebben tegenover tijden waarin we door alle ellende vergeten wat voor zin het leven eigenlijk heeft.
Ik heb er eens even lang en hard over nagedacht. Uiteindelijk kwam ik tot de volgende conclusie: Het leven is een sinaasappel. Het leven is oranje. Oranje is de kleur van plezier, gezelligheid en vrolijkheid… zeggen ze. Zo is ook het leven. Maar oranje is volgens de experts ook opdringerig…hoewel geen van ons allen gevraagd heeft om “het leven” vind ik het een passende benaming voor ons bestaan, niet geheel ongewenst uiteraard, maar zeker wel ongevraagd denk ik zo. Een gezonde sinaasappel is rond. Net als de aarde, net als het leven. We zijn allemaal een cirkel en we draaien rondjes om onze eigen as. We stoppen nooit met draaien, want als we klaar zijn dan beginnen we weer opnieuw. Een sinaasappel is zoet. Dat is denk ik de bedoeling van de natuur. Zoet is fijn, als je dat lust… Net als het leven. Zoet staat voor goed en alles wat daar mee te maken heeft. Maar er bestaat ook een zure sinaasappel variant….. Dat is minder prettig. ( Al heb ik m’n zoete sinaasappel graag met een vleugje zuur ) maar een zure sinaasappel lijkt mij niet te pruimen. Net als het leven, een zure periode is vaak niet te harden. Vooral als er in die zure sinaasappel een paar flinke pitten verstopt zitten. ( UGH,ik HAAT pitten). Net als het leven…. Soms vol met obstakels. Een sinaasappel, met haar nare witte vellen en lagen. Net het leven, want wij moeten ook schillen en pellen om te bereiken wat wij willen. Laag voor laag, stuk voor stuk. Het leven, een sinaasappel dus. Een prima stuk fruit als je het mij vraagt. En als het op is, dan is het op. Net als het leven.
Enfin. We zijn er dus uit dat we het leven kunnen vergelijken met dit toch best lekkere stuk fruit, maar wat ik eigenlijk probeer te zeggen is: Ons bestaan hier op aarde heeft goede periodes en minder goede periodes. Soms lacht het geluk je toe en lijkt het alsof je de he-le wereld aankunt. De ene meevaller na de ander, wat kan het leven toch mooi zijn. Alles wat je hartje begeert dat heb je.. Klagen is een vaag begrip dat je ooit ergens wel gehoord hebt. Maar geen klacht ontsnapt van jouw lippen, want och wat kan het leven toch mooi zijn!
Maar soms lijkt het alsof alles tegen zit. Niks gaat zoals het gaan moet, en als het eenmaal mis gaat – ook volgens de wet van Murphy – dan blijft het misgaan. Ramp na ramp na ramp, alsof de duvel ermee speelt. Zodanig dat je denkt:Β  “WTF heeft het allemaal nou nog voor een zin”. Waar doe ik het in hemelsnaam voor. Een uitweg lijkt ver te zoeken en oplossingen liggen niet voor het oprapen. Slechte tijden. Heb er altijd flink de balen in.
Goede tijden, slechte tijden. Nee het leven spaart je niet. Goede tijden, slechte tijden. Soms geluk en soms verdriet.
Maar dat is het leven beste mensen. Soms zit het mee en soms zit het tegen. En dat is nou eenmaal hoe het is. Ik denk dat het beter is dat we ons daar met z’n alle bij neerleggen. Want na regen komt zonneschijn en na slechte tijden volgen ook gewoon weer goede tijden. Het is belangrijk dat we er een positieve kijk op hebben, dat maakt het een stuk makkelijker. Mijn voornemen voor 2012 ( Goh, daar deed ik niet aan? ) is om de goede tijden te koesteren en het beste uit het slechtste te halen zodat ik de slechte tijden aankan en daardoor weer meer de goede tijden weet te waarderen. Vind dat we dat met z’n alle op die manier moeten doen. En zie je het echt niet meer zitten, neem je gewoon een sinaasappel.

share online:

 1. De vergelijking is mooi, ik hou van goede metaforen. Maar het blog is te lang, de laatste alinea’s hadden gewoon niet gehoeven. Een metafoor is het sterkst als je de uitleg ervan gedeeltelijk bij de lezer laat.
  #realeren

 2. Je verhaal gelezen en nu weet ik: ik zou toch echt veel vaker sinaasappels moeten eten. Wie weet denk ik nu bij elke sinaasappel wel een heel klein moment even terug aan jouw metafoor. #realeren

 3. Ik hou er wel van om zo nu en dan eens net wat anders tegen dat rare ding wat leven is aan te kijken. Al vind ik zelf mandarijntjes liever dan sinaasappels. Overigens vind ik sinaasappels een stom woord. Maar dat geheel terzijde natuurlijk πŸ˜‰
  #realeren De derde alinea (die hele grote) is wat aan de lange kant, en het herhaaldelijk gebruiken van een serie puntjes …….. verhoogt mijn leesplezier niet bepaald.
  In de laatste alinea viel me ook nog een tikfoutje op, in de 4e zin. ‘Met z’n alle’ zou natuurlijk ‘met z’n allen’ moeten zijn, qua foutloos Nederlands.

 4. Van reageren kun je idd leren. Allen. Hartelijk bedankt voor het lezen en reageren! Ik heb jullie blogs bekeken en vind ze allen het volgen waard… Dankzij #realeren ook nog wat extra leesboek, mooi meegenomen. @Rick, bedankt voor je eerlijkheid. Gelukkig lag het aan dit stuk en niet aan mijn schrijven lol! Hopelijk blijven jullie langskomen.. Xx

 5. Haha, wat een lulverhaal. Mag ik dat zeggen? Negatieve reacties mogen ook toch. Vind het een hoop gezwets. Maar ik ga wel even wat andere blogs van je lezen, want daar ben ik wel nieuwsgierig naar. #realeren

 6. When life gives you lemons, make lemonade. When life gives you oranges, make orange juice!
  Leuk geschreven. Als je de focus blijft leggen op positiviteit, zul je daar de vruchten van plukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2.Β 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.Β 

Berichtarchief

adsensePlaceholder

Instagram

Meest gelezen posts