Het ultieme moedergevoel

share online:

Het volgende onderwerp op de ‘30 dingen die mijn kinderen over mij zouden moeten weten‘-lijst is: ‘Wat voelde je op het moment dat je moeder werd’. Nou heb ik vlak na de geboorte van beide dochters uitgebreid beschreven hoe ik overweldigd werd door het mama-gevoel en wat dit met mij gedaan heeft. Daarom steek ik dit artikel net even iets anders in. Om een beeld te scheppen van hoe ik mij toen voelde, deel ik 2 fragmenten uit het archief. Om het volledige artikel te lezen, kun je op de bijgevoegde link drukken.
“Een overweldigend gevoel van angst nam het moment even over. Want ik was tot nu toe alleen maar bezig geweest met zwanger zijn en de bevalling, maar na de bevalling stond me nog een heleboel te wachten. Moederschap. Wat wist ik daar nou eigenlijk van? Verantwoordelijk voor een mensenleven, voor de rest van mijn/haar leven. Het werd tijd daar even goed bij stil te staan. Ik begon steeds meer te letten op mijn eigen moeder en ik probeerde zover ik het me kon herinneren terug te gaan naar mijn jeugd om “af te kijken” bij haar. Ik had nog maar een paar weken. Hoe zou ik dit gaan aanpakken? Ik had daar niet over na gedacht en dat moest ik gaan doen, want over een maand is mijn kleine meisje er en dan moest ik er klaar voor zijn.
Op 24 oktober 2011 om 22:33 werd ze geboren. Onze dochter. Haley-Joy Jennifer Reina Hanenberg.. Mijn “HELDIN DIE DE VREUGDE BRENGT”. Mijn parel, mijn diamant, Queeny, mijn kleine koningin! Alle clichés over pasgeboren baby’s kan ik bevestigen. Ze is perfect! Ik was de pijnlijke weeën bij onze eerste ontmoeting direct vergeten en ze was het allemaal waard! Er bestaat geen kind dat mooier is dan mijn meisje en er bestaan geen woorden die kunnen beschrijven wat ik voor haar voel. Ze is het grootste wonder dat er bestaat!” – uit en toen was je mama….
image
Zwanger zijn van je eerste kind is ontzettend spannend. Ik weet nog goed hoe ‘ niet-klaar’ ik was voor moederschap en de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken. Hoe angstig ik was voor alle veranderingen die het met zich mee zou gaan brengen. Overspoeld door verschillende emoties maakte ik de reis van het mama zijn door. Prachtige reis en een onbetaalbaar heerlijk gevoel. Ik had niet verwacht dat je zo een gevoel meer dan eens kon voelen. Maar toen ik zwanger raakte van mijn twee dochter….it happened all over again:
“Ik weet nog dat ik mij tijdens mijn zwangerschap ontzettend zorgen maakte over de ruimte. De ruimte in mijn hart heb ik het dan over. Mijn dochter, Haley-Joy, nam met haar inmiddels 2,5 jarige bestaan zowat alles in beslag. Ze vulde met haar kleine zelf haast alle ruimte in mijn hart. Hoe moest dat straks dan? Was er dan nog wel plek voor nóg een mensje……? Kon ik mijn liefde wel eerlijk verdelen? Ik raakte bij de gedachte lichtelijk in paniek….het leek totaal uitgesloten. Haley-Joy is mijn wereld, ik kon me het niet voorstellen dat ik straks dan twee werelden zou hebben…Dat mama gevoel, daar maakte ik op 24 oktober 2011 voor het eerst kennis mee. Ik weet nog hoe overweldigend het was. Ineens was ik mama. Dat aller eerste moment, dat je een blik werpt op het mensje dat 9 maanden lang in je buik heeft gezeten is onbetaalbaar. Een onbeschrijflijk gevoel, waarvan je denkt dat je het slechts 1x kunt ervaren, maar niets is minder waar. Net als haar grote zus liet dit meisje 41 weken op zich wachten en ze was het wachten waard! Wederom, werd ik op 25 april 2014 om 12.15 overspoelt door golven van liefde – dat mama gevoel – en het voelde precies hetzelfde van binnen als de eerste keer. Alle is-er-nou-wel-genoeg-ruimte-angst was spontaan verdwenen. Ik voelde dat mijn hart gevuld werd met liefde. Liefde voor mijn 2e dochter, van wie ik meteen net zoveel ben gaan houden als van mijn 1e dochter. Haar geboorte…… het voelde aan als een deja-vu. Wat was ze prachtig en wat leek ze toch verschrikkelijk op haar grote zus.” – uit en toen was je mama van twee…
image
Wat ik voelde toen ik moeder werd? Een onbeschrijfelijke liefde en warmte die hand in hand ging met een overweldigend gevoel van angst. Ondanks die angst voel je meteen dat je moeder bent. Instinctief beweeg je zoals een moeder zou moeten bewegen en handel je zoals je zou moeten handelen. Automatisch, want die kleine prachtige nieuwe mensjes leren jou hoe je ermee om moet gaan en geven je dat ultieme moedergevoel. Het is life changing. Moederschap is simpelweg één van de mooiste dingen die er is….who’s with me!?
From Serenitheory with love

share online:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten