Google me baby!

share online:

Mijn beste vriend – Google – ziet alles en vergeet niets! Zelfs als je informatie van een bepaalde website verwijderd hebt, is dit nog lange tijd zichtbaar op internet. Google heeft het geheugen van een olifant. De dingen die jij allang weggestopt hebt en vergeten bent, die tovert google moeiteloos tevoorschijn, zodra erop gezocht wordt (of iets dat er maar een beetje op lijkt). Nou zijn er enkele manieren om ongewenste info “definitief” van internet te verbannen, maar niet veel mensen zullen de moeite nemen deze toch best ingewikkelde stappen te nemen. Hoewel google dus eigenlijk wel erg handig is, zit er ook een keerzijde aan. Velen gebruiken de zoekmachine niet alleen om brandende vragen te beantwoorden, maar ook om belastende informatie over anderen te vinden en indien mogelijk tegen ze te gebruiken.
Ik maak voor mijn blog gebruik van wordpress, waardoor ik mijn statistieken makkelijk kan bijhouden. Hoeveel mensen bezoeken mijn blog? Wat lezen ze? Hoe zijn ze hier terecht gekomen? Waarop googlen ze? Op welke links drukken ze? Deze informatie is voor mij allemaal zichtbaar. Woorden en tags die ik gebruik in mijn blogs, worden automatisch door google naar boven gebracht als er op bepaalde dingen gezocht worden. Het is ontzettend hilarisch om het googlegedrag van de mensen die bij mij terechtkomen te kunnen zien. Ik zie werkelijk de meeste bizarre zoektermen voorbij komen. Een goede training voor mijn lachspieren, maar tegelijkertijd ook erg zorgwekkend.
Er zijn zoektermen waarvan mijn mond letterlijk openvalt en waarbij ik me serieus afvraag wat men drijft tot het zoeken van die informatie. Het zet je toch wel echt aan het denken. Waarom, in hemelsnaam, zou je googlen op een persoon, als je geen diensten van de desbetreffende persoon nodig hebt? Waar ben je precies naar opzoek, wanneer je iemands naam verwerkt in zoekopdracht als: “John Doe relatie” of “ De zus van Jane Doe”? Zolang je niet opzoek bent naar de nieuwste roddel over een celebrity, is het verontrustend dat je google gebruikt om je in het leven van “the girl/boy next door” te verdiepen. Bijna net zo verontrustend als de informatie die jammer genoeg naar bovendrijft, vaak zelf – in een ver verleden – online gezet door de gegoogelde persoon in kwestie.

“Every thing you tweet can and will be used against you”

Enige tijd geleden schreef mijn vriendin een blog genaamd “my life your entertainment“. Hierin gaf zij aan dat de informatie die zij zelf in een bepaalde opwellingen online had gezet, nog wel eens vervelende gevolgen hadden kunnen hebben. Gelukkig trok zij op tijd aan de bel en besefte ze dat bepaalde zaken niet voor een ieders ogen waren om terug gevonden te worden. Drastische maatregelingen dus. Niet alleen een toekomstige werkgever of andere (zaken)relatie kan een (verkeerd) beeld van je scheppen door je internet gedrag. Je geeft ook mensen met minder goede bedoelingen de ruimte om bepaalde informatie te gebruiken voor niet zo zuivere doeleinden. Je staat er misschien niet bij stil, maar elke tweet, statusupdate of elke andere vorm van socialmediagebruik, kan (vervelende) gevolgen hebben op de meest onverwachte manieren en momenten. 9 van de 10 keer ben je er zelf medeverantwoordelijk voor. We moeten ons onlinegedrag eens even goed onder de loep nemen.
Ja, Social Media neemt onze levens over en er is haast geen ontkomen aan. Het is al op alle mogelijke manieren gezegd. Privacy is een begrip dat – door ons eigen toedoen – langzaam vervaagd. Een mythe waar wij onze achterkleinkinderen over zullen vertellen. Zij zullen je fronsend aankijken en zich afvragen hoe het überhaupt mogelijk was dat er een tijd was dat je een hap nam van je eten, zonder er eerst een foto van te maken en online te posten. Ze zullen niet beter weten. Maar wat wij onze achterkleinkinderen moeten meegeven, is dat als hun leven toch eenmaal “googlebaar” maken, dat ze in ieder geval extra opletten op wat ze op het net plaatsen. De dingen die je online zet kunnen altijd verkeerd geïnterpreteerd worden en/of uit hun verband gerukt worden door anderen, we moeten hier helaas erg alert op zijn! En bovendien, wij mensen, zeggen ze – zijn de auteurs van onze eigen levens. Laten we ons online boek schandaalvrij houden en zo min mogelijk dingen posten waar we later spijt van krijgen.

“Think before you tweet”

share online:

1 Comment

  1. Alles wat je zegt.. | Chanel Lodik
    2 augustus 2014 @ 20:12

    […] Hij heeft niet nagedacht over de consequenties van zijn tweet. Dat men ook zijn handelen als rechercheur in twijfel zou trekken, had hij waarschijnlijk niet vooraf bedacht. Zelden denken mensen na over de informatie die zij online plaatsen. Ook ik dacht er niet over na. Totdat ik mezelf googlede. […]

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Ik ben een 33-jarige mama van 3 adembenemend mooie kleine mensen. Een dochter van 8, een dochter van 5 en een zoon van 2. 

In het dagelijkse leven ben ik actief als freelance tekstschrijver en houdt ik mij voor verschillende organisaties bezig met de pr en de communicatie. Daarnaast richt ik mij op het ondersteunen en begeleiden van jongeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 

Berichtenarchief

Archief

adsensePlaceholder

Instagram

Facebook

populaire berichten